Rušenje studentskog standarda

Riječki studenti izgubili pravo na subvencionirani prijevoz

Autotrolej - bus

Nakon brojnih upita Gradu Rijeci, odjelu grada za obrazovanje, za financije i za komunalije, kao i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, u trenutku objavljivanja ovog članka, nismo dobili niti jedan odgovor na postavljeni upit.

Komunalno društvo Autotrolej d.o.o pruža usluge javnog gradskog prijevoza na području grada Rijeke. Obavljajući prijevoz na 51 gradskoj i prigradskoj liniji, povezuje 12 gradova i općina sa županjskim sjedištem – gradom Rijekom. U gradu Rijeci postoji nekoliko tisuća studenata na različitim fakultetima. Ono što je svim tim studentima zadnjih dana zajedničko je – skuplja pokazna.

Prema našim trenutnim saznanjima, Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj čiji studenti nemaju pravo na subvencionirani gradski prijevoz. Dok kolege osječkih fakulteta sa zanimanjem prate kako je to moguće, kolege iz Zagreba se čude, jer njima se cijena pokaznih karata nije mijenjala. Jednako su se iznenadili kolege iz Splita kojima smo poslali upit o ukidanju subvencija. Svi spomenuti gradovi omogućili su svojim studentima da usred ljetnog semestra kupe mjesečne karte po dosadašnjoj cijeni. Postavlja se pitanje, zašto ne i riječkim studentima? Na e-mail redakcije je stigao komentar razočaranog studenta Pomorskog fakulteta u Rijeci:

- Ostao sam iznenađen, kao i ostali, kada sam došao na šalter da produžim pokaz za 4. mjesec, a tamo su mi rekli da nema subvencije već pokaz mogu napraviti samo po punoj cijeni (razlika u cijeni je više nego dupla). Pravdaju se u Autotroleju kako im Ministarstvo nije odobrilo subvenciju. Vodeći se time poslao sam e- mail Vladi Republike Hrvatske, kojeg su samo proslijedili dalje, međutim odgovora nema. Postavlja se pitanje, odakle da studenti kao socijalna kategorija pronađu sredstva te plate duplo skuplji mjesečni pokaz nego do sada, bez ikakvog upozorenja i obavijesti unaprijed?

Riječki studenti ne skrivaju ljutnju prema ovakvom postupku Autotroleja i Ministarstva. Uhvatili smo izjavu u blizini šaltera za kupovinu pokaznih karata. Iako je željela ostati anonimna, studentica biotehnologije nije skrivala nezadovoljstvo. Upitali smo ju kako se osjeća zbog naglog gubljenja subvencije, te zna li kako je do toga došlo. 

- Pokazne karte subvencionira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i grad Rijeka. Problem je što je Ministarstvo to koje nije potvrdilo subvencije za sljedeći mjesec. Osjećam se ljuto i pomalo frustrirano jer dosada nije bilo takvih problema. Meni kao studentu osobno je 135 kuna za prvu zonu puno, pogotovo kad se to usporedi s dosadašnjih 54 kune. Uopće ne želim ni razmišljati kako je onima koji su u trećoj ili četvrtoj zoni jer oni plaćaju astronomske cijene. 

Istražujući problem, pojsetili smo Facebook stranicu Autotroleja. Tamo smo pronašli objavljenu izjavu, s datumom 29. ožujkom, kako Ministarstvo još nije potvrdilo subvencije za studente i srednjoškolce.

PHOTO: Facebook
 
Iako su danas u prodaju puštene subvencionirane karte za učenike srednjih škola, o studentskim subvencijama još nema potvrde.

 

PHOTO: Facebook
 
Potrebno je napomenuti i kako smo u razgovoru s brojnim studentima nemali broj puta čuli i da pokaz ne žele kupiti. Hoće li se odbijanje kupovine pokazne zbog neobjašnjivog poskupljenja pretvoriti u štrajk i kolektivno skupljanje kazni koje će zapisivati kontrola u autobusima, a studenti odbijali plaćati? Student Pomorskog fakulteta koji je ukazao na ovu situaciju, postavlja isto pitanje:
 

- Mogu li Vlada i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uopće ukinuti subvenciju na pola akademske godine, te mogu li to uopće napraviti bez ikakvog dijaloga sa skupinom kojoj se prava oduzimaju? Mislim da bi rušenje studentskog standarda trebala biti zadnja mjera štednje u ovoj državi, jer tko će u njoj živjeti, raditi i voditi ju u budućnosti ako ne studenti i budući akademski obrazovani građani? Smatram da je odljev mozgova u Hrvatskoj već previše štete napravio, a da ovakav korak samo to potiče.

 
Ovo nije prvi put da Rijeka ima problema sa subvencijama. Prošle je godine u rujnu i listopadu bila slična situacija. Čekalo se na subvencije koje isprva nisu stigle. Zatim su se odobrile sa zakašnjenjem pa su ponovno bile velike gužve u poslovnicama za prodaju karata jer se vršio povrat novca. Podsjetimo, u Rijeci je praksa podjele troškova pokazne. Dio subvencije snosi grad, a dio Ministarstvo. Ovisno o zoni stanovanja, te ugovoru općine ili grada, s gradom Rijekom, utvrđuje se visina pokazne karte i subvencije. Pitanje je što će sada pisati u tom dijelu računa.
 
PHOTO: Studentski.hr
 
Željni istražiti problem i saznati gdje je nestala subvencija riječkih studenata, uključili smo se u ispitivanje. Nakon brojnih upita Gradu Rijeci, odjelu grada za obrazovanje, za financije i za komunalije, kao i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, u trenutku objavljivanja ovog članka, nismo dobili niti jedan odgovor na postavljeni upit.
 
Ono što nas najviše zanima je, zašto spašavati državnu blagajnu udarom po džepu studenata? Ili u ovom slučaju, samo po jednoj skupini studenata? Ukoliko su Vlada i Ministarstvo ukinuli subvencije novim državnim proračunom, postavlja se pitanje kako se ovakav drastičan rez mogao odraziti na samo jedan grad? Već se nekoliko godina studenti u Rijeci žale da plaćaju najskuplji gradski prijevoz, a sada će, izgleda, plaćati još i veći. Ukoliko imate novih saznanja ili izjavu na postojeću situaciju, slobodno nam se javite. Mi ćemo i dalje istražitvati dok nam netko od odgovornih ne pokaže tko je krivac za ovo dramatično poskupljenje koje se obrušilo na studente jednog grada. Dok čelnici ne preuzmu odgovornost i ne prestanu prebacivati upite s jedne e-mail adrese na drugu. 

Komentari na članak

Vezani članci

Veliki studentski party VOL. 4

Finale Zagrebačke studentske futsal lige i veliki tulum

Ne propustite veliki studentski tulum na Velesajmu, VOL. 4

Ove subote, 11. travnja, na Zagrebačkom velesajmu u Nogometnom centru Šalata čeka vas pravi studentski spektakl. Riječ je o završnici Zagrebačke studentske futsal lige Ožujsko i o velikom studentskom tulumu. Dobre zabave zasigurno neće nedostajati, a evo i zašto.

STIFF - Međunarodni festival studentskog filma 1

Međunarodni studentski filmski festival u Rijeci

Filmske poslastice i premijere na STIFF-u

Ovogodišnji će STIFF ponuditi i filmove koji još nisu imali priliku igrati na festivalima pa će ih riječka publika imati priliku gledati premijerno.

ASESE Osijek

Udruga SMART i PRONI Centar

Besplatna Akademija društvenog poduzetništva i samozapošljavanja za mlade u Osijeku i Rijeci

U sklopu projekta „Nove mogućnosti – veći izgledi za zapošljavanje nezaposlenih mladih“, udruga SMART iz Rijeke i osječki PRONI centar organiziraju besplatnu Akademiju društvenoga poduzetništva i samozapošljavanja za sve nezaposlene mlade.

Promocija studenata

Natječaj za stipendije

RIT Croatia nudi financijsku pomoć tijekom studiranja

Osim financijskih potpora koje se dodjeljuju na temelju uspjeha i financijskih potreba kandidata, RIT Croatia nudi i stipendije za upise na prvu godinu studija.

Zoom na psihu

Međunarodni simpozij

„Zoom na psihu": Zagrebački studenti ujedinjeni u rušenju predrasuda o mentalnim oboljenjima

Entuzijastična skupina studenata psihologije i dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pronašla je idealan način kako se učinkovito uhvatiti u koštac s društveno prihvaćenim, ali mnogo puta iskrivljenim percepcijama o ljudima koji boluju od mentalnih poremećaja. Zanimljivim umjetničkim projektom razbijaju predrasude i ruše tabue koji se (pre)često vežu uz psihički oboljele osobe.