Poduzetništvo i „startup” kultura

Riječka priča o inovativnosti na „Startup Europe Week-u”

SEW Rijeka 2017

„Startup Europe Week Rijeka” održao se 8. i 9. veljače 2017. na Visokoj poslovnoj školi PAR. Održana su predavanja, radionice, panel i „networking” sudionika te se javnosti pribiližila „startup” zajednica i mogućnosti koje ona pruža.

U tjednu posvećenom startup kulturi i poduzetništvu, Riječani su imali priliku sudjelovati na nizu vrlo zanimljivih događaja. Glavni koordinator istih je, već tradicionalno, Visoka poslovna škola PAR, koja je ozbiljno shvatila svoju misiju promoviranja poduzetničke kulture u Rijeci te organizirala još jedan izvanredan Startup Europe Week Rijeka. Naravno, realizaciju su omogućili i mnogobrojni partneri događaja, s istaknutim ulogama u startup zajednici, što dokazuje kako grad ima snažnu poduzetnički orijentiranu i motiviranu frontu. Uz PAR, tu su bili i Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke, odnosno Startup inkubator Rijeka kao suorganizator, te kao partneri – Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci Step Ri, Riječka razvojna agencija Porin i Silos.

Program je u srijedu 8. veljače otvorila poduzetna dekanica doc. dr. sc. Gordana Nikolić, naglasivši važnost poticanja poduzetničke i startup kulture među mladima te činjenicu da Rijeka postaje središte startup scene, gdje se zajedničkim snagama utječe na izgradnju bolje budućnosti. Dakako, osnivačica Visoke poslovne škole PAR uistinu pruža svijetli primjer kako se obrazovanje može inovirati, a da ne ostane na floskuli s predznakom poduzetništva. S druge strane, pročelnik Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke mr. sc. Andrija Vitezić svojim je nastupom na programu riječkog SEW-a pružio realne i konkretne informacije te naglasio važnost poznavanja cjelokupnog poslovnog procesa, što je glavna uloga riječkog Startup inkubatora za mlade.

Foto: SEW Rijeka

Ujedinjenu riječku frontu nadopunio je i Boris Golob, direktor Step Ri-a, kao posljednje točke do koje dolaze mlada startup poduzeća i koja zatvara taj startup ciklus povezujući ih s etabliranim poduzećima, stvarajući prilike za networking, dodatno mentorstvo te povezivanje s investitorima. No, poduzetnički način razmišljanja, koji je konceptualno zapravo potpuno različit od poduzetništva kao takvog, nešto je što treba implementirati u sadržaje na svim razinama obrazovanja. Kako su to učinili inovativni Riječani, u programu su pokazali i Mateo Stupičić i Rene Jerončić, predstavnici Silosa, Pavao Pahljina prezentacijom Stemi-ja, te Dino Alagić iz startupa Braille Riddles.

Bogati program slijedile su radionice za poticanje razvoja poduzetničkih vještina, pod vodstvom Vlaste Linić iz riječkog Odjela za poduzetništvo, i već spomenutog Borisa Goloba. Nakon radionica održano je neformalno druženje uz panel u Klubu Bačva na temu Kretanje u svijet poduzetništva s panelistima: Pavao Pahljina (Stemi), Martina Sedlić (Braille Riddles), Albin Polak (Kvarner News, Fish Pedicure Franchise), a moderator panela bila je Aleksandra Ignatoski. No, to nije sve – riječko obilježavanje SEW-a nastavilo se i u četvrtak kada su zainteresirani posjetili radionice o prezentaciji i financiranju svojih ideja.

Zadovoljstvo programom, odazivom i utjecajem SEW-a, izrazio je i Dario Zorić iz Visoke poslovne škole PAR, koordinator događaja. Kako je i sam rekao, biti jedan od 200 gradova diljem Europe koji obilježava startup kulturu informativno-edukativnim programom, uistinu je jedinstveno. Dodat ćemo kako je zadovoljstvo biti dio priča o inovativnosti kao europski grad od samo 200 000 stanovnika.

Foto: SEW Rijeka

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/photos/money-finance-mortgage-loan-2696229/

Studentske financije

Studentski zbor riječkog Filozofskog fakulteta raspisao natječaj za financiranje projekata

Novi natječaj za financiranje studentskih udruga i/ili studentskih inicijativa u ljetnom semestru akademske godine 2018/2019. otvoren je sve do 15. svibnja, odnosno do isteka financijskih sredstava osiguranih za ovaj natječaj.

Traženje posla (job)

Riječki studentski servis

Studentski poslovi: Sve što vas zanima, a niste sigurni gdje pitati

Brucoš ste ili se jednostavno prvi put susrećete s radom preko Studentskog servisa? Ako niste sigurni kako se prijaviti, gdje tražiti posao i koja su vaša prava, provjerite ovdje. Za vas smo istražili najrelevantnije podatke vezane uz studentski posao za grad Rijeku.

Sveučilišni savjetovališni centar Rijeka

Filozofski fakultet u Rijeci

Natječaj za odabir studenta asistenta za potporu studentima s invaliditetom

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra u Rijeci raspisuje natječaj za odabir studenta-asistenta za potporu studentima s invaliditetom na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Grad Rijeka, Riječka Ura, Korzo

Karijere, poduzetništvo, mogućnosti

Bliži se Inspire Me konferencija u Rijeci

Glavni dio konferencije predviđen je za uspješne priče pojedinaca – poduzetnika, menadžera, sportaša, umjetnika, koji će sa sudionicima podijeliti svoja poslovna i životna iskustva (ideje, znanje, uspone, padove, uspjeh).

Sveučilište

Sveučilište u Rijeci

U tijeku su prijave za mjesto studenta asistenta za potporu kolegama s invaliditetom

Postanite student asistent, zaradite džeparac i pri tome pomozite kolegama s invaliditetom. Rok je za prijavu 22. rujna 2019.