LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret Danu planeta Zemlje

Rekreacijsko-sportski centar Jarun uskoro postaje pješačka zona

Rekreacijsko-sportski centar Jarun već bi u travnju mogao postati pješačka zona, točnije na Dan planeta zemlje koji će se obilježiti 22. travnja.

Rekreacijsko-sportski centar Jarun već bi u travnju mogao postati pješačka zona, točnije na Dan planeta zemlje koji će se obilježiti 22. travnja.

Prošlogodišnjom obnovom Aleje Matije Ljubeka započet je niz aktivnosti usmjerenih na poboljšanje rekreativne i sportske zone na Jarunu, navodi se na službenim stranicama Grada Zagreba. Proširene su površine za rekreaciju, osiguran je veći prostor za bicikliste, nova parkirališta na obodima jezera te javna ZET-linija vikendom. Rekreacijsko-sportski centar (RSC) Jarun tako bi već u travnju mogao postati pješačka zona, točnije na Dan planeta zemlje koji će se obilježiti 22. travnja.

„Kao što smo najavili prošle godine, želimo da na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, Rekreacijsko-sportski centar (RSC) Jarun postane nova pješačka zona i takvu smo odluku uputili u javno savjetovanje“, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.


Tijekom ove godine završit će se prostorno-programska studija koja će definirati budući razvoj RSC Jaruna i poslužiti kao temelj za Urbanistički plan uređenja Jaruna. S obzirom na status RSC Jaruna kao nacionalnog veslačkog centra, za nekoliko tjedana bit će završena i studija odmuljivanja jezera. Kako bi se građani pripremili na transformaciju jarunskog jezera u pješačku zonu, posljednjih godinu dana svaki posljednji vikend u mjesecu održavao se Dan bez automobila na Jarunu.

U skladu s predloženom Naredbom o uvjetima prometovanja u središnjem dijelu Grada Zagreba i pješačkim zonama, koja je na javnom savjetovanju, ulazak motornih vozila bit će strogo ograničen. Biti će zabranjen pristup svim motornim vozilima, osim onih koji i sada ulaze po posebnim dozvolama, a to uključuje članove sportskih saveza i klubova koji djeluju na RSC-u Jarun, fizičke i pravne osobe s poslovnim prostorom na RSC-u Jarun, ribiče s godišnjom ribolovnom dozvolom te osobe s invaliditetom. Na taj način nastoji se osigurati sigurnije, zdravije i ugodnije okruženje za pješake, bicikliste, rolere, aktivne sportaše i rekreativce.
 

„Vidimo da su građani prihvatili ovu transformaciju rekreacijskog sportskog centra Jarun jer se broj automobila koji ulaze na RSC Jarun prepolovio tijekom protekle godine, što je jasan pokazatelj uspješnosti ove inicijative“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

FOTO: PEXELS