Sveučilište u Splitu

Reakcije splitskih studenata na neopozivu ostavku pravobranitelja Paska Tomaša

Splitski rektorat

Povodom podnošenja ostavke studentskog pravobranitelja Paska Tomaša nakon 11. sjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, reagirali su brojni predstavnici splitskih studenata, ali i šire.

Povodom podnošenja ostavke studentskog pravobranitelja Paska Tomaša nakon 11. sjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, reagirali su brojni predstavnici splitskih studenata, ali i šire.

Otvoreno vam pismo prenosimo u cijelosti.

“Mi studenti Sveučilišta u Splitu uz podršku studenata s ostalih sveučilišta u Republici Hrvatskoj i regiji ovim putem želimo zaustaviti službeno podnošenje ostavke studentskog pravobranitelja, predsjednika Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Splitu Paska Tomaša.

U ovom otvorenom pismu iznijet ćemo razloge zbog kojih smatramo da Pasko Tomaš pod niti jednim uvjetom ne smije istupiti sa svojih funkcija i napustiti borbu za studentske interese i poboljšanje studentskog standarda na Sveučilištu u Splitu.

Kao predsjednik Studentskog zbora na Pravnom fakultetu u Splitu Pasko Tomaš organizirao je 1. međunarodni kongres studenata prava u Sarajevu, potpisao šest Sporazuma o suradnji s pravnim fakultetima u regiji, organizirao sudjelovanje studenata na Međunarodnoj konferenciji u Rijeci na temu “Zaštita žrtava nasilja u obitelji”, uveo telefonsku liniju koja služi za pružanje informacija studentima i drugim korisnicima usluga Studentske referade, organizirao putovanje u Vukovar na svečano obilježavanje 23. obljetnice – Dana sjećanja na vukovarsku žrtvu, sudjelovao u suorganizaciji okruglog stola naziva “Zdrav okoliš za zdrav život!”, organizirao studentsku brucošijadu na kojoj je nastupila grupa Magazin bez ikakvog troška, organizirao je besplatne kino projekcije za studente i profesore Pravnog fakulteta. Također, izabran je za predsjednika Povjerenstva za donošenje Pravilnika o rektorovoj nagradi studentima Sveučilišta u Splitu te je sudjelovao na tribini o studentskoj izvrsnosti. Uz to, za studente prava organizirao je sudjelovanje u “Školi govorništva” na Pravnom fakultetu u Osijeku, organizirao je sudjelovanje studenata na seminaru “Mirenje u poslovnim sporovima” koje se održalo u Županijskoj komori Split, osnovao je 5 odbora Studentskog zbora, organizirao studentsko putovanje u Tiranu, Ohrid i Budvu. Osim toga, Pasko Tomaš organizirao je više humanitarnih akcija i to “PRIČU ZA PET” u suradnji s Crvenim križem i to za socijalno ugroženo stanovništvo, akciju “Za djecu leptire”, akciju “Studenti Prava za Pava”, humanitarnu akciju za obitelj Basarac i mnoge druge. Samo u posljednjih sedam dana u njegovom projektu Najbolji hrvatski odvjetnici iz prve ruke sudjelovalo je više od 400 studenata našeg Sveučilišta.

Kao studentski pravobranitelj Pasko Tomaš reagirao je na rezultate natječaja za novi logotip Studentskog centra te se jasno suprotstavio ravnateljici SC-a Gordani Raos, zaustavio je ukidanje izvanrednih ispitnih rokova na Pravnom fakultetu, sudjelovao u izradi pravnih akata na raznim sastavnicama, donio je dva Pravilnika o Dekanovim nagradama studentima za izvrsnost tijekom studiranja te nagradama za najbolje studentske pisane radove. Sudjelovao je u Povjerenstvu za prigovore na studentskih izborima Pomorskog fakulteta u Splitu. Primio je niz studentski pritužbi i žalbi od kojih je sve uspješno riješio, u interesu studenata o čemu svjedoči i sinoćnji “pad” neslužbenih rezultata natječaja.

Prisustvovao je na svim sjednicama Studentskog zbora Sveučilišta i Pravnog fakulteta, osim jedne na kojoj je sudjelovao njegov zamjenik Marin Keršić te nikada nije blokirao rad sjednica niti Studentskog zbora – za što ga pojedinci optužuju. Sudjelovao je i na svim sastancima prorektora Borisa Maleša s udrugama i zborovima. Više čak i od bilo kojega člana predsjedništva, koji su više puta izostali. Također sudjelovao je na cjelokupnoj radionici za EU projekte, za razliku od svih članova predsjedništva Studentskog zbora. Sudjelovao je i na svim sastancima s ALUMNI udrugama. Na svim sastancima s ALUMNIJIMA također nisu sudjelovali niti članovi predsjedništva, a kamoli Studentskog zbora o čemu svjedoče posljednja dva sastanka gdje je Pasko Tomaš bio jedini prisutni student. Sudjelovao je i na izradi EU projekta za Sveučilišta zajedno s Brunom Petrušićem, predsjednikom udruge SplitMisli. Sva Povjerenstva u koja je imenovan Pasko Tomaš je rukovodio i nikada nije izostajao. Svim predsjednicima Zborova sastavnica kojima je to trebalo pomagao je u rješavanju svih pravnih pitanja i izrade pravnih akata.

Njegovi ciljevi su bili jasni i njegov interes su bili studenti.

Pasko Tomaš, što je najvažnije od svega, nikada na niti jedan način nije lobirao za niti jednu udrugu niti studenta pojedinca, smatrajući da u Studentskom zboru ne smije biti mjesta tome.

Želimo naglasiti da je Pasko Tomaš na svojim studentskim izborima ostvario 365 studentskih glasova na svom fakultetu, dok je aktualna predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Marina Crnjac ostvarila 17 studentskih glasova u 2. izbornoj jedinici (FESB, FGAG, Pomorski fakultet i Sveučilišni studijski centar za stručne studije), dok je njezin zamjenik Josip Podrug ostvario tek 16 studentskih glasova u 5. izbornoj jedinici (MFST, Sveučilišni odjel za zdravstvene studije). Iz svega navedenog zaključujemo da aktualno predsjedništvo Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu zajedno nije ostvarilo niti 10% glasova studenata koje je ostvario Studentski pravobranitelj. Uz to, zajedno nisu ostvarili niti 0,2% glasova studenata Sveučilišta u Splitu.

Iz svih gore navedenih razloga i mnogih drugih smatramo da je Pasko Tomaš osoba koja je najbolje od svih predstavljala interese studenata i želimo da to nastavi raditi i dalje. Kao što je jučer prorektor Branko Matulić istaknuo, i mi se na ovaj način želimo aktivno uključiti u sudjelovanje u diskusijama u okviru i izvan akademske zajednice te obratiti posebnu pažnju uvažavanju i shvaćanju drugog i drugačijeg, različitih i suprotnih mišljenja, stavova i svjetonazora.

Nadamo se da ćemo ovim Otvorenim pismom zaustaviti službeno podnošenje ostavke studentskog pravobranitelja, predsjednika Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Splitu Paska Tomaša.

S poštovanjem,

Marin Kraljević, predsjednik Studentskog zbora Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split

Antonio Vidović, predsjednik Studentskog zbora Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Splitu

Ivan Budimir Bekan, predsjednik Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Split

Josipa Burazer, predsjednica Studentskog zbora Katoličko bogoslovnog fakulteta Split

Ana Šapina, predsjednica Studentskog zbora Umjetničke akademije u Splitu

Dorotea Arlov, predsjednica Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Splitu

Luka Ugrin, predsjednik Studentskog zbora Kemijsko tehnološkog fakulteta u Splitu

Maja Čelan, zamjenica predsjednika Studentskog zbora Pravnog fakulteta Split

Tea Barač, predsjednica udruge Studenti za studente Split

Branimir Mandarić, dopredsjednik Debatnog kluba Pravnog fakulteta u Splitu

Kristina Ćubić, predstavnica Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Studentskom zboru Sveučilišta u Splitu

Ana Šapina, predsjednica ESN Split

Valentina Perišić, glavna urednica zbornika „Kritičko mišljenje“

Marina Meić, predsjednica Organizacijskog odbora 2. regionalnog simpozija

Anđelko Mihanović, član Organizacijskog odbora 1. međunarodnog simpozija mladih povjesničara umjetnosti

Melita Anušić, glavna urednica časopisa The Split Mind

Renata Busatto, glavna urednica časopisa Humanist

Maja Mioč, predstavnica Organizacijskog odbora Druge međunarodne studentske konferencije Izazovi u odgoju i obrazovanju

Hrvoje Potlimbrzović, studentski pravobranitelj FFOS

Marijana Josipović, Bruno Dronjić i Martina Ivanko, predsjedništvo udruge LogOs

Tomislav Metelko, potpredsjednik Studentskog zbora Pravnog Fakulteta Osijek

Tomislav Farkaš, predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta Osijek

Katarina Knežević, predsjednica Udruge studenata prava LEGOS Osijek

Romana Ćosić, predsjednica Studentskog zbora Pravnog fakulteta Osijek

Janja Marušić, predsjednica Studentskog zbora Pravnog fakulteta u Mostaru

Mirza Hebib, predsjednik Europske udruge studenata prava Sarajevo

Tajma Tiro, predsjednica ELSA-e Mostar

Komentari na članak

Vezani članci

STUDOM 2017

Sportski studentski turnir

Vatrometna završnica međudomskog turnira STUDOM

Tijekom proteklih mjesec dana u Zagrebu se održao međudomski turnir STUDOM koji je okupio studente s boravištem u zagrebačkim domovima. Studenti su svoje sportske vještine pokazali u košarci, malom nogometu, odbojci i stolnom tenisu, a pritom se i dobro zabavili.

Pula

Natjecanje studenata u odbojci

Sveučilište u Puli otvorilo prijave za proljetni turnir u odbojci

U ekipi mogu igrati studenti i studentice svih odjela i fakulteta Sveučilišta u Puli te studenti koji su diplomirali, a već su nastupali na ranijim turnirima Sveučilišta.

FOI - zgrada fakulteta

Festival znanosti u Varaždinu

FOI otvorio vrata budućim studentima

U sklopu Festivala znanosti na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike održao se Dan otvorenih vrata. Zanimljiv program privukao je 70-ak posjetitelja iz cijele Hrvatske.

Internet

Tekst u digitalnom dobu

Studenti progovaraju o supostojanju književnosti s internetom

Književnost i internet u današnje su vrijeme povezani više nego ikad jer jedno na drugo intenzivno utječu na različite načine, a koje sve mogućnosti njihove suradnje među njima postoje – propitat će studenti komparatisti.

Promocija

Učenje njemačkog jezika u Bavarskoj

Stipendija za učenje njemačkog jezika pokriva troškove tečaja, hrane i smještaja

Država Bavarska je raspisala i ove godine natječaj za stipendiju za ljetnu školu njemačkog jezika. Iskoristite ovu izvrsnu priliku i usavršite svoje znanje njemačkog jezika.