Portal S4S piše:

Ravnateljica splitskog SC-a želi pomaknuti studentske rokove radi Ultre

Riva

Na veliku žalost grada Splita, Studentskog centra i Turističke zajednice, ispitni rokovi 30 000 splitskih studenata preklapaju se s datumom festivala. Točnije, ispitni rokovi na većini fakulteta traju do 15. srpnja, a nekima i nakon toga.

Na adrese svih splitskih fakulteta, dana 27. ožujka ove akademske godine, stigla je službena molba dekanima i pročelnicima u ime Studentskog centra i njegove ravnateljice Gordane Raos, prenosi S4S Portal. U Splitu se i ove godine održava trodnevna manifestacija festivala elektronske glazbe „Ultra Europe music festival“.

Festival se, po riječima gospođe Raos, održava 12., 13. i 14. srpnja. Iako je molba službeno upućena dekanima 27. ožujka, u Slobodnoj Dalmaciji već 23. veljače objavljen je članak u kojem piše kako je SC već u dogovorima sa Sveučilištem u Splitu.

„Radi se o velikom turističkom i glazbenom događaju u gradu Splitu koji je prošle godine napunio gradsku blagajnu i pridonio promociji našega grada.“ 

Prošle godine je za vrijeme trajanja festivala ostvareno preko 90 000 noćenja. Kako su smještajni kapaciteti grada Splita i okolice nedovoljni za prihvat tolikog broja gostiju, grad Split i Turistička zajednica zamolili su Studentski centar da svojih 1 300 studentskih ležajeva u studentskim domovima stavi na raspolaganje gostima festivala.

Pomaknuti rokove radi Ultre?

Ostvariva zarada koju bi SC tim putem ostvario, nažalost, nije moguća zbog jednog malog problema. Na veliku žalost grada Splita, Studentskog centra i Turističke zajednice, ispitni rokovi 30 000 splitskih studenata preklapaju se s datumom festivala. Točnije, ispitni rokovi na većini fakulteta traju do 15. srpnja, a nekima i nakon toga. Iz gore navedenih razloga, gospođa Gordana Raos ne može smjestiti sudionike festivala u studentski dom Bruno Bušić i u Hostel Spinut, jer će studenti stanari još uvijek biti u svojim sobama.

Još jedan mali problem je i to što studentima pravo smještaja u studentskim domovima ističe tek 15. srpnja, a Ultra se održava od 11. do 13. srpnja, ne 12., 13. i 14. srpnja kao što to gospođa Raos tvrdi.

„Sasvim je razumljivo, iz svega navedenog, kako Studentski centar ne može udovoljiti zahtjevima festivala elektronske glazbe ukoliko ne pokuša premostiti taj problem.“ 

Za ravnateljicu Studentskog centra problem je u tome što ona, zbog ispitnih rokova splitskih fakulteta, ne može na studentske ležajeve u studentskim domovima smjestiti sudionike Ultre.

Zbog tog velikog problema, Studentski centar moli dekane splitskih fakulteta da ispitne rokove pomaknu tjedan dana ranije, odnosno do 5. srpnja.

Izgleda da ravnateljici, piše S4S, matematika i nije najbolja strana jer skraćivanje ispitnih rokova 10 do 15 dana ranije podrazumijeva da se radi o dva tjedna, a ne o jednom. Pravilnik o studijima i sustavu studiranja Sveučilišta u Splitu navodi kako raspored za novu akademsku godinu donosi Senat najkasnije do 1. svibnja, a akademska godina ima u pravilu 45 radnih tjedana – to je odredba koja izričito onemogućava donošenje odluke o promjeni rasporeda ispitnih rokova.

„Ne bi bio problem da se Ultra održava nakon 15. srpnja, kada studentima ističe ugovor o smještaju u studentskom domu.“ 

Unatoč tome što su ovo, po riječima ravnateljice Raos, nepredviđene okolnosti, grad Split, Turistička zajednica i Studentski centar znali su kada se rokovi održavaju pa su mogli bez problema ili najaviti Sveučilištu ranije ili pomaknuti festival. Pogotovo s obzirom na to da su smještajni kapaciteti bili problem i prošle godine.

U ljeto 2011., Studentski centar zaradio je milijun kuna od iznajmljivanja Hostela i Brune Bušića u turističke svrhe pa se i ove godine, bez obzira na Ultru, može očekivati zarada pozamašne svote. Studentski centar bi iznos dobiven smještajem sudionika festivala u studentske domove uložio u sanaciju studentskog doma „Bruno Bušić“ za koji već godinama, tvrdi Raos, ne mogu ishoditi proračunska sredstva niti od Sveučilišta niti od Ministarstva.

Zarada ispred studentskog standarda

S obzirom na zaradu koju Studentski centar dobije ljetnim turizmom i povećanjem smještajnih cijena, studentima stanarima jasno je kako se tu radi o ne baš malim iznosima. Unatoč svotama koje Studentski centar zaradi ljeti, rashodi za održavanje su manji, no rashodi za zaposlene rastu. 

Staviti mogućnost zarade ispred studentskog standarda na račun splitskih studenata neprihvatljivo je i suludo. Ideja o pomicanju ispitnih rokova zbog festivala elektronske glazbe koji za sobom ostavlja nered, razbijanje i smeće apsolutno je neprihvatljiva. Ne samo da bi Studentski centar ovim pothvatom možda zaradio 600 000 kuna za potrebe sanacije doma Bruno Bušić, već bi mu vjerojatno trebalo i puno više za obnovu. Najgore od svega je što to traži upravo ravnateljica splitskog Studentskog centra kojoj bi studentski standard trebao biti na prvom mjestu.

Komentari na članak

Vezani članci

Vip alumni prva generacija

Prilika za mlade i visokoobrazovane bez radnog iskustva

Vip alumni je super prilika nakon fakulteta – prijavi se i ti!

„Vip alumni program sam je po sebi genijalno osmišljen – od samog starta u vidu eliminacijskih krugova, preko rada u struci nakon fakulteta, međunarodnog iskustva, hrpe treninga pa do samog kraja te dodjele preporuka i diploma.“

Come to the dark side

Studentski.hr otvara svoja vrata

(Budući) HR manageri, prijavite se za rad na Studentskom.hr!

Ako si zainteresiran za radno mjesto HR managera, bez obzira na prethodno iskustvo, pošalji molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.

Zajedništvo

Uspješnost pregovaranja

Možemo li pregovarati učinkovitije?

Pregovaranja imaju zajedničke osnovne karakteristike ali se opet međusobno razlikuju jedno od drugog po strukturi, tijeku i dinamici, stoga je bitno odrediti specifičnu strategiju i taktike u cilju uspješnog vođenja pregovora.

Studenti s fasciklima

Posao za mlade

Postani građanin svijeta uz Global TESOL college

Rasturaš engleski? Tražiš posao? Voliš putovati?

EU PROJEKTI – od ideje do realizacije

EU projekti

EU zastupnica Ivana Maletić uredila praktičan priručnik za pripremu i provedbu EU projekata

Sveoubuhvatno i praktično izdanje na 476 stranica donosi odgovore na brojna pitanja vezano uz EU fondove i svakako će vam pomoći ako planirate prijaviti projekt!