Portal S4S piše:

Ravnateljica splitskog SC-a želi pomaknuti studentske rokove radi Ultre

Riva

Na veliku žalost grada Splita, Studentskog centra i Turističke zajednice, ispitni rokovi 30 000 splitskih studenata preklapaju se s datumom festivala. Točnije, ispitni rokovi na većini fakulteta traju do 15. srpnja, a nekima i nakon toga.

Na adrese svih splitskih fakulteta, dana 27. ožujka ove akademske godine, stigla je službena molba dekanima i pročelnicima u ime Studentskog centra i njegove ravnateljice Gordane Raos, prenosi S4S Portal. U Splitu se i ove godine održava trodnevna manifestacija festivala elektronske glazbe „Ultra Europe music festival“.

Festival se, po riječima gospođe Raos, održava 12., 13. i 14. srpnja. Iako je molba službeno upućena dekanima 27. ožujka, u Slobodnoj Dalmaciji već 23. veljače objavljen je članak u kojem piše kako je SC već u dogovorima sa Sveučilištem u Splitu.

„Radi se o velikom turističkom i glazbenom događaju u gradu Splitu koji je prošle godine napunio gradsku blagajnu i pridonio promociji našega grada.“ 

Prošle godine je za vrijeme trajanja festivala ostvareno preko 90 000 noćenja. Kako su smještajni kapaciteti grada Splita i okolice nedovoljni za prihvat tolikog broja gostiju, grad Split i Turistička zajednica zamolili su Studentski centar da svojih 1 300 studentskih ležajeva u studentskim domovima stavi na raspolaganje gostima festivala.

Pomaknuti rokove radi Ultre?

Ostvariva zarada koju bi SC tim putem ostvario, nažalost, nije moguća zbog jednog malog problema. Na veliku žalost grada Splita, Studentskog centra i Turističke zajednice, ispitni rokovi 30 000 splitskih studenata preklapaju se s datumom festivala. Točnije, ispitni rokovi na većini fakulteta traju do 15. srpnja, a nekima i nakon toga. Iz gore navedenih razloga, gospođa Gordana Raos ne može smjestiti sudionike festivala u studentski dom Bruno Bušić i u Hostel Spinut, jer će studenti stanari još uvijek biti u svojim sobama.

Još jedan mali problem je i to što studentima pravo smještaja u studentskim domovima ističe tek 15. srpnja, a Ultra se održava od 11. do 13. srpnja, ne 12., 13. i 14. srpnja kao što to gospođa Raos tvrdi.

„Sasvim je razumljivo, iz svega navedenog, kako Studentski centar ne može udovoljiti zahtjevima festivala elektronske glazbe ukoliko ne pokuša premostiti taj problem.“ 

Za ravnateljicu Studentskog centra problem je u tome što ona, zbog ispitnih rokova splitskih fakulteta, ne može na studentske ležajeve u studentskim domovima smjestiti sudionike Ultre.

Zbog tog velikog problema, Studentski centar moli dekane splitskih fakulteta da ispitne rokove pomaknu tjedan dana ranije, odnosno do 5. srpnja.

Izgleda da ravnateljici, piše S4S, matematika i nije najbolja strana jer skraćivanje ispitnih rokova 10 do 15 dana ranije podrazumijeva da se radi o dva tjedna, a ne o jednom. Pravilnik o studijima i sustavu studiranja Sveučilišta u Splitu navodi kako raspored za novu akademsku godinu donosi Senat najkasnije do 1. svibnja, a akademska godina ima u pravilu 45 radnih tjedana – to je odredba koja izričito onemogućava donošenje odluke o promjeni rasporeda ispitnih rokova.

„Ne bi bio problem da se Ultra održava nakon 15. srpnja, kada studentima ističe ugovor o smještaju u studentskom domu.“ 

Unatoč tome što su ovo, po riječima ravnateljice Raos, nepredviđene okolnosti, grad Split, Turistička zajednica i Studentski centar znali su kada se rokovi održavaju pa su mogli bez problema ili najaviti Sveučilištu ranije ili pomaknuti festival. Pogotovo s obzirom na to da su smještajni kapaciteti bili problem i prošle godine.

U ljeto 2011., Studentski centar zaradio je milijun kuna od iznajmljivanja Hostela i Brune Bušića u turističke svrhe pa se i ove godine, bez obzira na Ultru, može očekivati zarada pozamašne svote. Studentski centar bi iznos dobiven smještajem sudionika festivala u studentske domove uložio u sanaciju studentskog doma „Bruno Bušić“ za koji već godinama, tvrdi Raos, ne mogu ishoditi proračunska sredstva niti od Sveučilišta niti od Ministarstva.

Zarada ispred studentskog standarda

S obzirom na zaradu koju Studentski centar dobije ljetnim turizmom i povećanjem smještajnih cijena, studentima stanarima jasno je kako se tu radi o ne baš malim iznosima. Unatoč svotama koje Studentski centar zaradi ljeti, rashodi za održavanje su manji, no rashodi za zaposlene rastu. 

Staviti mogućnost zarade ispred studentskog standarda na račun splitskih studenata neprihvatljivo je i suludo. Ideja o pomicanju ispitnih rokova zbog festivala elektronske glazbe koji za sobom ostavlja nered, razbijanje i smeće apsolutno je neprihvatljiva. Ne samo da bi Studentski centar ovim pothvatom možda zaradio 600 000 kuna za potrebe sanacije doma Bruno Bušić, već bi mu vjerojatno trebalo i puno više za obnovu. Najgore od svega je što to traži upravo ravnateljica splitskog Studentskog centra kojoj bi studentski standard trebao biti na prvom mjestu.

Komentari na članak

Vezani članci

Jaslice

Matej Sunara

Sretan Božić svakome

Nakon tri mjeseca loše talijanske hrane uživam u obilnim obrocima moje majke i guštam prešetavajući se po rivi, ispijajući pića u društvu prijatelja. No, je li ljepota Božića skupa jelka, obilan obrok, nove cipele, hrpa darova i dobar provod u nekom klubu? Na blagdan Božića slavimo rođenje Isusa Krista, Sina Božjega, koji je križ svoj nosio radi nas i radi našega spasenja. Mjesto rođenja ne može biti skromnije.

Ljetna škola građevinarstva

Sveučilište u Splitu

Steknite iskustvo interdisciplinarnog i multikulturalnog učenja na ljetnoj školi u Splitu

Studenti mogu birati između sedam različitih programa iz područja građevinarstva, arhitekture i geodezije. Škola će se održavati od 5. do 9. rujna, a prijaviti se možete do 20. lipnja.

Besplatno programiranje

Udruga mladih programera DUMP

Besplatna škola programiranja na splitskom FESB-u

Nakon svakog predavanja bit će organizirane besplatne radionice na računalima, gdje će polaznici biti u mogućnosti praktično usvojiti naučeno gradivo.

Rađa izbornik

Europska sveučilišna prvenstva

Veliki povratak izbornika Dene pod mentorstvom Stipe Božića i Dine Rađe

U tijeku su posljednje faze organizacije nadolazećih Europskih sveučilišnih prvenstava koja će se održati od 25. do 30. srpnja u Splitu. Glavno je lice video kampanje ovog događaja Bernard Perić, poznat po ulozi izbornika Dene.

stres

Predavanje u Klubu mladih Split

Stručni savjeti za preživljavanje stresnih ispitnih rokova

– Dođite na naše predavanje gdje ćete naučiti kako ublažiti ili spriječiti negativne stresne reakcije koje iz njih proizlaze. – pozivaju stručne predavačice.