LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Općinski sud potvrdio optužnicu

Ravnateljica Raos oštetila splitski Studentski centar za 209 tisuća kuna?

Ravnateljica splitskog Studentskog centra Gordana Raos navodno je Mužinićevoj „Adaptaciji“ dodijelila radove bez provedenog natječaja, zbog čega je oštetila Centar za 209 tisuća kuna.

Ravnateljica splitskog Studentskog centra Gordana Raos navodno je Mužinićevoj „Adaptaciji“ dodijelila radove bez provedenog natječaja, zbog čega je oštetila Centar za 209 tisuća kuna.

Ravnateljica splitskoga Studentskog centra Gordana Raos i građevinar Ante Mužinić oštetili su splitski Studentski centar za 209 tisuća kuna – stoji u optužnici koju je u travnju 2014. godine podiglo Općinsko državno odvjetništvo, a potvrdio ju je i Općinski sud.

Raos je bez provedenog natječaja Mužinićevoj tvrtci „Adaptacija“ navodno dodijelila radove na sanitarnim čvorovima SC-a.

Optužena je za zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju, a Mužinić za poticanje na navedeno kazneno djelo te za utaju poreza ili carine.

Optužno vijeće Općinskog suda ocijenilo je da su radovi na Studenskom centru dodijeljeni Mužinićevoj „Adaptaciji“ bez nadmetanja u prvoj fazi, da se za obavljene radove nije vodila građevinska knjiga ili neka druga dokumentacija te da je u listopadu 2008. zaključen ugovor s „Adaptacijom“, a kasnije i njegov dodatak.

U prosincu 2008. godine rukovoditeljica nabave upozorila je da je planirani iznos probijen za 300 tisuća kuna. Raos je priznala da je svjesno nastavila sa sanacijom premda je znala da postupa suprotno Zakonu o javnoj nabavi, no bila je uvjerena da će imati razumijevanja, navodi index.hr.

U veljači 2009. godine Raos je donijela odluku o otpočinjanju postupka javne nabave za građevinsko-zanatske radove na čvorovima. Javilo se devet ponuđača, među kojima i „Adaptacija“. Nakon što je u ožujku 2009. godine Povjerenstvo pregledalo dokumentaciju i kada se utvrdilo da Mužinićeva tvrtka nema najpovoljniju ponudu, Raos je – navodi Državno odvjetništvo – bez osnove poništila postupak javne nabave te je „Adaptacija“ nastavila izvoditi radove na sanitarnim čvorovima te na uređenju terena i ravnog krova Studentskog doma.

– Doista nemam komentar na optužbu koja mi se navodno još od 2008. godine stavlja na teret i izvlači iz naftalina. Naime, ta je priča već bila plasirana i doslovno se žvakala u vrijeme mojeg izbora za ravnateljicu kako bi me se kompromitiralo i umanjilo mi izglede za izbor. Kad se u tome nije uspjelo, sada se neprijatelj ponovno probudio, i to pred izbore za rektora Splitskog sveučilišta kako bi se uzdrmalo i destabiliziralo mene i biračko tijelo. To su sve već dobro prokušane metode kojih sam se nagledala i doživjela u svom mandatu. – prošle je godine istaknula Gordana Raos.

Ugovorom predviđeni radovi iznosili su nešto manje od 490 tisuća kuna, a plaćen je iznos od 1,6 milijuna kuna. Proizlazi i da su plaćanja izvršena prije zaključenja osnovnog ugovora, da je izvedeno više radova koji nisu bili pokriveni ugovorima, da nisu prikazani radovi na 36 sanitarna čvora te da je na ispostavljenim računima neistinito navedena druga vrsta radova od stvarno izvedenih, i to u vrijednosti od 600 tisuća kuna.

Provedeno vještačenje pokazuje da Mužinić nije prikazao kamate na kratkoročne pozajmice vlasniku i nije evidentirao radove izvedene na okolišu Studentskog centra, čime je oštetio državu za 23 359 kuna PDV-a.

I Gordana Raos i Ante Mužinić negirali su počinjenje kaznenih djela.

– Sve sam radila u skladu sa Zakonom i više od toga, a dragi Bog mi je svjedok. Za taj posao trebala sam dobiti priznanje i nagradu, a ne gnusnu prijavu. – tvrdila je ravnateljica SC-a Slobodnoj Dalmaciji.

FOTO: UDRUGA „STUDENTI ZA STUDENTE SPLIT“