Život s ljubimcima

Provjerili smo smijete li imati kućnog ljubimca u studentskome domu; evo što smo doznali

https://pixabay.com/photos/men-women-apparel-couple-people-2425121/?fbclid=IwAR3Wq-ENH3wRdBX3Vgx9_RusC-6uYsHK5DsmWBbpCdMmcSZogUZxL-6XAH4

Istražili smo postoji li studentski dom u Hrvatskoj koji dozvoljava dovođenje kućnih ljubimaca te što o toj temi misle studenti.

Tijekom života u roditeljskome domu velik broj studenata ima kućne ljubimce. Selidba u novi grad i život u studentskome domu, daleko od roditeljskoga gnijezda, vrlo je stresno razdoblje za svakog studenta. Kad bi sa sobom mogli povesti svoju zlatnu ribicu, psa, mačku, hrčka ili zamorca, njihovo bi im društvo sigurno olakšalo to razdoblje. S time na umu obratili smo se upravama studentskih domova diljem države i pokušali saznati jesu li domovi pet friendly.

Istraživanje smo započeli sa studentskim domom u Puli koji nam je odgovorio da studentima nije dozvoljeno držati životinje u studentskim sobama, a takva je odredba propisana Pravilnikom o domskom redu i uvjetima boravka studenata u Studentskome domu Pula.

Pozitivniji odgovor nismo zaprimili niti sa Sveučilišta u Zadru gdje nas je voditeljica Centra za studentski standard Ivanka Šubašić informirala kako držanje kućnih ljubimaca u studentskim sobama nije dozvoljeno, a ta je odredba propisana domskim redom Studentskoga doma Sveučilišta u Zadru. Isti smo odgovor dobili i od Sveučilišta u Splitu.  

Budući da smo dobivali jednu odbijenicu za drugom, detaljnije smo istražili zašto u Pravilniku stoji odredba o nemogućnosti držanja kućnih ljubimaca u studentskim sobama. Za tumačenje Pravilnika o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskoga centra u Zagrebu obratili smo se sanacijskome upravitelju Mirku Bošnjaku.

– Zakonom o zaštiti životinja (102/17, 32/19) zabranjeno je držati životinje protivno zoohigijenskim standardima za određenu vrstu (nepovoljne temperature u sobi, skučen prostor) jer bi se na taj način životinji uzrokovala patnja, strah, bol, ozljede itd. 

I ne samo na životinje, potrebno je misliti i na kolege s kojima svakodnevno dijelite životni prostor, na što nas je podsjetio i podsjeća sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu:

– Osim što bi držanje životinje u takvim (ne)uvjetima bilo okrutno prema samoj životinji, treba misliti i na dobrobit studentske populacije te higijenu studentskih domova. Gotovo je sigurno da bi poneke životinje stvarale buku (lajale, zavijale), oštećivale bi domski inventar (grebanje, griženje), prljale bi zajedničke prostorije (dlaka, otisci šapa, neugodni miris). Također, mnogi studenti bi odbili sustanarstvo s nekim tko ima ljubimca zbog ranije navedenih razloga, ali i zbog nametnute im odgovornosti (dok je vlasnik na fakultetu, cimer je u sobi i sl.). Ne smijemo zaboraviti i da je određeni broj studenata alergičan na određene vrste životinja.

Studentski domovi, kao što smo vidjeli, imaju jasna pravila koja zabranjuju držanje kućnih ljubimaca pa nas je zanimalo mišljenje studenata koji žive u domovima. Većina je onih s kojima smo razgovarali svjesna da ne mogu dovesti životinju sa sobom pa ih i ne pokušavaju prokrijumčariti u sobe. Kad smo ih pitali kakvo imaju mišljenje o takvoj politici domova, složili su se kako ondje ne postoje uvjeti za držanje životinja.

Bivša studentica i ljubiteljica životinja Ivana navodi niz razloga zašto ljubimcima nije mjesto u studentskoj sobi:

– Prostorno su  sobe jako, jako ograničene, osim možda jednom hrčku ili zlatnoj ribici, a i to je upitno... Drugo, još važnije, mene 90% vremena nije uopće bilo u sobi. Predavanja, izlasci, druženja, učenje u knjižnici... U sobi bih prespavala i otuširala se. S kućnim ljubimcima treba provoditi vrijeme. Ne pričam samo o čišćenju i hranjenju, pričam i o šetanju, igranju, treniranju. Kakav bi bio život jedne mace ili psa u sobi od tri kvadrata s gazdom koji u sobi budan provede sat vremena, možda? Iz mog iskustva, ne baš nekakav.

Na kraju dodaje:

– Da mogu vratiti vrijeme sedam godina unazad i da je držanje kućnih ljubimaca u domovima dozvoljeno, svejedno ih ne bih imala, jer mislim da moj tadašnji životni stil apsolutno nije bio pogodan za kvalitetnu brigu o kućnom ljubimcu.

Ena, koja je nedavno diplomirala, osim manjka prostora ističe i potencijalan problem s cimerima koji bi ljubimci mogli izazvati:

– Što se prostora tiče, možda bi se mogla napraviti iznimka za hrčke, zamorce, činčile i slično, ali opet se onda postavlja pitanje sanitarnih uvjeta, a mogu nastati i problemi s alergijama koje ima potencijalni cimer itd.

Ana iz Zadra kaže da joj ne bi smetale životinje koliko neki ljudi, ali da uvjeti u domovima nerijetko nisu povoljni niti za ljude:

– Kakvi su uvjeti u ponekim domovima nehumano je držati životinju unutra, a kamoli čovjeka.

Karmen je, zato, svjesna situacije u domovima i dobrobiti životinja, na početku studija odlučila živjeti u podstanarskom stanu:

– Odlučila sam se da iznajmljujem stan kao studentica baš iz tog razloga jer sam htjela imati kućnog ljubimca, a znala sam da ga u domu ne smijem imati. Imala sam patuljastog kunića i stanodavac se nije bunio, niti je kunić ikada ostavio uništeno nešto, ali smatram da soba u studentskom domu nije primjerena jer ljubimci koji su i u kavezu trebaju se također puštati da se istrče i iskaču i da budu slobodni kad ih pazite.

Izgleda kako studentima ne smeta što u studentskim dom ne mogu dovesti svoje kućne ljubimce jer shvaćaju da studentska soba nije povoljno okruženje za njihove dlakave četveronožne ljubimce.

Komentari na članak

Vezani članci

Šibenik i duga

Studentski smještaj

Vojarna Palacin postaje suvremeno opremljen studentski dom; doznajemo kada

U Šibeniku je počela prenamjena vojarne Palacin u studentski dom. Riječ je o projektu vrijednom 85 milijuna kuna koji sa 79,6 milijuna kuna sufinancira Europska unija.

Hvar

Iskustva sa sezone

Kako izgleda sezonski studentski posao na otoku?

Izbor studentskoga posla nije lagan posao posebice tijekom sezone kad je popis poslova jako dugačak. Otvaraju se razne sezonske trgovine i restorani diljem jadranske obale. Što o tome kažu studenti koji su radili na otocima?

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveu%C4%8Dili%C5%A1te_u_Zadru#/media/File:Zadar_Sveuciliste.jpg

Novi studentski dom u Zadru

Konačno počinje izgradnja drugog studentskog doma u Zadru

U petak, 17. siječnja, položit će se kamen temeljac za izgradnju novog studentskog doma i menze u gradu Zadru.

https://pxhere.com/en/photo/186254

Pravila ili slobodan odabir

Postoji li potreba za uvođenjem pravilnika o odijevanju na fakultetima u Hrvatskoj?

S obzirom da su u Srbiji nedavno uvedeni brojni pravilnici o odijevanju na različitim sveučilištima, došlo je do pojave pitanja je li potrebno istu stvar napraviti i u Hrvatskoj.

ljeto, festival

Studentski rad

Studenti na sezonskim poslovima ispričali su nam svoje najzabavnije anegdote

– Kada je glavni kapetan brodice odsutan, na meni je da ga zamijenim u vožnji, a na turistima je da pripreme molitvenike, krunice i svetu vodu kako bismo stigli do cilja. – govori Tonči.