Aktivno građanstvo

Pronađen lijek za apatiju mladih

Studenti

Znate li koliko je nizak postotak mladih u RH koji su uključeni u društvene i političke procese? Svjetski savez mladih Hrvatske povećava ga projektom „Suprotiva".

Projekt Suradnjom protiv apatije ili Suprotiva nastao je kao odgovor na problem neuključenosti mladih u dobi između 18 i 30 godina u političke i društvene procese u Republici Hrvatskoj u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska te partnerskih udruga. Njegov je cilj promicanje aktivne suradnje mladih u demokratskom životu Republike Hrvatske, koji će se ostvariti kroz ispitvanje konkretnih potreba mladih, osnaživanje mladih za aktivno građanstvo putem radionica, omogućavanje susreta i rasprave mladih s lokalnim donositeljima odluka te savjetima mladih te iznošenje konkretnih rješenja poteškoća s kojima se mladi suočavaju s donositeljima odluka na nacionalnoj razini.

Kako bi organizatori potaknuli mlade da se aktiviraju i sudjeluju u strukturiranom dijalogu s donositeljima odluka, upoznat će ih s:

  • dokumentima relevantnim za položaj mladih u Republici Hrvatskoj (Nacionalnim programom za mlade za razdoblje od 2014. do 2017. godine)
  • tijelima, instrumentima i organizacijama u funkciji zaštite interesa mladih s naglaskom na lokalnu razinu te konačno,
  • pojedinačnim pravima i obvezama mladih kao i načinima ostvarenja prava organizacija mladih na lokalnoj razini.

Kroz suradnju s lokalnim i nacionalnim predstavnicima donositelja odluka, postići će da se zaključci i mišljenja mladih zaista uzmu u obzir prilikom donošenja odluka. Pritom će utvrditi konkretne probleme s kojima se pripadnici ove populacije u svojoj svakodnevici suočavaju provodeći dubinsko istraživanje o potrebama mladih metodom fokus grupe.

Prva od ukupno četiri konferencije u četiri grada, održat će se 24. lipnja u Rijeci u organizaciji Svjetskog saveza mladih, Kluba mladih Rijeka i Udruge Podum, koji su partneri na ovom projektu.

Ovim projektom SSMH će kroz strukturirani dijalog poboljšati položaj mladih te ih afirmirati kao aktivne sudionike društvenih procesa i sukreatore politika koje se na njih odnose. Zajedno s partnerima će, kao rezultat radionica i konferencija pružiti kvalitetnije i mjerljivije prijedloge za novi Nacionalni program za mlade te ih potaknuti na aktivnu suradnju u demokratskom životu.

Komentari na članak

Vezani članci

Prirok, Svjetski savez mladih Hrvatska

Svjetski savez mladih Hrvatska

Druga sezona Priroka: otvorene prijave za mlade pisce

Radionice i susreti namjenjene su mladim piscima. Prijaviti se možete do 28. listopada, a sudjelovanje je besplatno. Nakon provedenih radionica, sudionici imaju priliku za daljnju suradnju u vidu zajedničkih radionica i promocija.

Gledanje letka

Anketa

Istraživanje o percepciji tržišta rada među mladima

Pitanja su jednostavna, pa ćete tako brzinski imati priliku dati svoje mišljenje o iseljavanju mladih, radu u državnoj firmi, koju brojku za prvu plaću očekujete, koliko ste sigurni da ćete se zaposliti i slično.

Hrvatski studentski zbor

Studentski centar u Zagrebu

UŽIVO: Pratite konferenciju Hrvatskog studentskog zbora

Na konferenciji govore: predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Aleksandar Šušnjar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske Karlo Kolesar te zamjenik predsjednika Hrvatskog studentskog zbora Petar Labrović.

Učenje

Erasmus+ projekt

Hi4CSR intenzivno radi na obrazovanju odraslih

Četvrta obrazovna aktivnost Erasmus+ projekta Hi4CSR održat će se od 13. do 17. studenog u Bratislavi.

Konferencija "Joyful leadership"

Zaključci Joyful Leadership konferencije

„Bitno je da mladi ne čekaju institucije da se stvari promjene”

Prva od triju Joyful Leadership konferencija ugostila je mlade proaktivne lidere i poduzetnike – Alberta Gajšaka, Filipa Herciga, Anamariju Prgomet i Matiju Jančikića – koji su govorili o svojim iskustvima na liderskim pozicijama.