Aktivno građanstvo

Pronađen lijek za apatiju mladih

Studenti

Znate li koliko je nizak postotak mladih u RH koji su uključeni u društvene i političke procese? Svjetski savez mladih Hrvatske povećava ga projektom „Suprotiva".

Projekt Suradnjom protiv apatije ili Suprotiva nastao je kao odgovor na problem neuključenosti mladih u dobi između 18 i 30 godina u političke i društvene procese u Republici Hrvatskoj u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska te partnerskih udruga. Njegov je cilj promicanje aktivne suradnje mladih u demokratskom životu Republike Hrvatske, koji će se ostvariti kroz ispitvanje konkretnih potreba mladih, osnaživanje mladih za aktivno građanstvo putem radionica, omogućavanje susreta i rasprave mladih s lokalnim donositeljima odluka te savjetima mladih te iznošenje konkretnih rješenja poteškoća s kojima se mladi suočavaju s donositeljima odluka na nacionalnoj razini.

Kako bi organizatori potaknuli mlade da se aktiviraju i sudjeluju u strukturiranom dijalogu s donositeljima odluka, upoznat će ih s:

  • dokumentima relevantnim za položaj mladih u Republici Hrvatskoj (Nacionalnim programom za mlade za razdoblje od 2014. do 2017. godine)
  • tijelima, instrumentima i organizacijama u funkciji zaštite interesa mladih s naglaskom na lokalnu razinu te konačno,
  • pojedinačnim pravima i obvezama mladih kao i načinima ostvarenja prava organizacija mladih na lokalnoj razini.

Kroz suradnju s lokalnim i nacionalnim predstavnicima donositelja odluka, postići će da se zaključci i mišljenja mladih zaista uzmu u obzir prilikom donošenja odluka. Pritom će utvrditi konkretne probleme s kojima se pripadnici ove populacije u svojoj svakodnevici suočavaju provodeći dubinsko istraživanje o potrebama mladih metodom fokus grupe.

Prva od ukupno četiri konferencije u četiri grada, održat će se 24. lipnja u Rijeci u organizaciji Svjetskog saveza mladih, Kluba mladih Rijeka i Udruge Podum, koji su partneri na ovom projektu.

Ovim projektom SSMH će kroz strukturirani dijalog poboljšati položaj mladih te ih afirmirati kao aktivne sudionike društvenih procesa i sukreatore politika koje se na njih odnose. Zajedno s partnerima će, kao rezultat radionica i konferencija pružiti kvalitetnije i mjerljivije prijedloge za novi Nacionalni program za mlade te ih potaknuti na aktivnu suradnju u demokratskom životu.

Komentari na članak

Vezani članci

Rast nezaposlenosti u Hrvatskoj

Udruga Igra protiv nezaposlenosti mladih

Besplatna edukacija za nezaposlene mlade o stjecanju kompetencija

Na edukaciju se mogu prijaviti nezaposleni između 18 i 29 godina starosti.

Sve na dlanu

Hrvatske svjetske igre

Projekt „Sve na dlanu" na dlanu pruža dijaspori kulturu domovine

Udruga studenata Grada Zagreba organizirala je turistički obilazak Zagrebom, posjet Rimac Automobilima, Muzeju suvremene umjetnosti, a do kraja Hrvatskih svjetskih igara očekuju se još brojna iznenađenja.

Krug uspjeha

Career Starters program u Rijeci

Pretvorite poslovnu ideju u stvarnost

Ako imate odličnu poslovnu ideju ili projekt, a čini vam se da ste zaglavili na samom početku, sudjelujte u radionici koja će vam poboljšati izglede za uspjeh u svijetu poduzetništva.

The Talks & Officer Down u Palachu

Omladinski kulturni centar Palach Rijeka

The Talks & Officer Down u Palachu

Palach je ponovno u pogonu!

Europa

Erasmus+ projekt

IRO potiče društveni angažman europskih visokih učilišta

Projekt TEFCE izravno će doprinijeti novom programu EU-a predlažući okvir za zajednički europski pristup za poticanje civilne misije visokih učilišta.