LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt Čarobni dan

Profesori i studenti sa Sveučilišta u Rijeci započeli suradnju s dječjim vrtićem!

Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, voditeljica Kampus kreativnog tima i gđa Jasna Crnčić, ravnateljica Dječjeg vrtića Đurđice predstavile su kreativne radionice iz znanosti i umjetnosti, prilagođene djeci, koje provode profesori i studenti Sveučilišta u Rijeci.

Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, voditeljica Kampus kreativnog tima i gđa Jasna Crnčić, ravnateljica Dječjeg vrtića Đurđice predstavile su kreativne radionice iz znanosti i umjetnosti, prilagođene djeci, koje provode profesori i studenti Sveučilišta u Rijeci.

U Dječjem vrtiću Đurđice na Vojaku, 21. studenog 2018. predstavljen je projekt Čarobni dan. Pokrenut je na inicijativu Kampus kreativnog tima Sveučilišta u Rijeci, a provodi se u suradnji sa spomenutim dječjim vrtićem. Započeo je u studenom 2018, a uključuje održavanje i provedbu kratkih, kreativnih i inovativnih aktivnosti u formi radionica iz područja znanosti i umjetnosti namijenjenih i prilagođenih djeci predškolskog uzrasta koje predlažu, kreiraju i izvode profesori i studenti Sveučilišta u Rijeci. 

– Ovim projektom Sveučilište u Rijeci nastoji još tješnje surađivati s dječjim vrtićima te želi Kampus predstaviti kao mjesto dostupno svim građanima, a posebno neposrednim susjedima, kao što su i Đurđice. Želja nam je da se ova suradnja nastavi i proširi i na neke druge vrtiće. Puno je naših djelatnika na kampusu koji već rade s djecom i drago mi je da smo projekt približavanja građanima počeli od onih najmlađih. – rekla je voditeljica Kampus kreativnog tima prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, profesorica na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Gđa Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, naglasila je:

– Dva zaista kvalitetna partnera – Dječji vrtić Rijeka i Sveučilište u Rijeci rade izvrstan posao na popularizaciji znanosti. Projekt je iznimno koristan jer može kod djece vrtićke dobi pobuditi interes za znanost i umjetnost.

Ravnateljica Jasna Crnčić ukratko je predstavila njihov novi vrtić te istaknula:

– Đurđice su izgrađene na mjestu starog vrtića koji je imao 43 godine i prostorno nije zadovoljavao današnje potrebe. Danas imamo 170 upisane djece i čak 10 odgojnih skupina. Od rujna ove godine naš je vrtić postao i vježbaonica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, tako da radom u našim skupinama budući odgajatelji još tijekom studija mogu steći iskustvo u praksi. Uvijek smo otvoreni za suradnju sa zajednicom, a djeca se vesele ovakvim projektima. Do naziva Čarobni dan došlo se upravo u suradnji s djecom. Radionice se održavaju kod nas ponedjeljkom i petkom, ali djeca su bila i u posjetu laboratorijima na Kampusu. Djeca uče istražujući i doživljavajući nešto novo ili pak nešto staro, ali na neki novi način.

Profesorica Jurdana Šepić dodala je kako su dosad održane radionice pretežno iz umjetničkoga i STEM područja, sadržaja zanimljivih djeci vrtićke dobi. Istaknula je i kako je ovo projekt otvorenoga tipa i upravo zato što se događa na volonterskoj osnovi ima mnogo perspektive u budućnosti.

– Koristi su od ovakvih aktivnosti dvosmjerne jer naši nastavnici i studenti vježbaju kako raditi s djecom. Kažu da je najteže neki fenomen objasniti djetetu i ako to uspiješ da ćeš dobro predavati. Zato je rad s djecom izazov i ozbiljan vježba. – zaključila je profesorica te dodala (u šali) kako je intencija Sveučilišta regrutirati svoje studente i kadrove već u rodilištu.

Zaključeno je kako je i fizička blizina Đurđica i Kampus vrlo bitna odrednica te pogodnost za stvaranje dobrih susjedskih odnosa.

Čarobni dan samo je jedan od projekata koje organizira Kampus kreativni tim (KKT), a koji djeluje u okviru programskog pravca 27 susjedstava (Rijeka EPK 2020) s ciljem povezivanja građana s prostorom i radom sveučilišnog Kampusa i Sveučilišta u Rijeci.

Ovaj će se projekt odražavati do kraja studenog, a djeca imaju priliku iskusiti osam različitih i uzbudljivih aktivnosti iz područja znanosti i umjetnosti. U okviru radionice Ja kipar/ica – moja prva javna skulptura, s profesoricom kiparstva Darijom Žmak i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, polaznici će izrađivati zamišljeni javni spomenik koji bi u budućnosti mogao postati sastavni dio vanjskog prostora Kampusa. Odjel za matematiku zaigrat će predškolce matematičkim slagalicama i fraktalnim strukturama te Tangramom, jednom od najstarijih slagalica na svijetu. Društvo matematičara i fizičara predstavit će svoju sveznajuću profesoricu Šifricu, koja će djeci otkriti tajne šifriranja. Putujući znanstvenici s Odjela za biotehnologiju izvodit će neobične pokuse od kuhinjskih potrepština i promatrati mušice pod mikroskopom tražeći sličnosti između mušica i ljudi. Zadnji Čarobni dan u studenom rezerviran je za mali izlet u laboratorije Centra za mikro i nanoznanosti i tehnologije, gdje će djeca moći otkriti kako rade 3D printeri i skeneri, laserski daljinometri i uređaji za prikupljanje energije iz okoliša.

FOTO: SKC UNIRI