O domskim odborima

„Problem s angažmanom studenata postoji jedino u SN-u ‘Lašćina’”

Lašćina

Kako postati član domskog odbora? Koliko puta možemo biti izabrani na to mjesto? Na ta i druga pitanja u kratkom i informativnom intervjuu odgovorio nam je Nediljko Jerković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Dio studiranja za sve one koji nisu iz grada u kojem se nalazi njihov fakultet često su i studentski domovi. U njima upoznajemo svoje cimere, učimo za ispite, spavamo, družimo se, živimo. No znamo li više o članovima domskih odbora čiji je zadatak učiniti studentski boravak u domu ugodnim? I ukoliko smo zainteresirani za mjesto člana u domskom odboru, kako do njega doći?

Svim sadržajima vezanima uz studentski smještaj, prehranu, kulturu, ali i problemima s kojima se studenti susreću bavi se Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu (SZZG). O domskim odborima saznali smo više od Nediljka Jerkovića, studenta Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji trenutno obnaša dužnost predsjednika SZZG-a. U odgovorima na sljedećih pet pitanja saznat ćete više o domskim odborima i kako u njima sudjelovati.

Kad domski odbori počinju s radom?

Domski odbori, odnosno njihovi članovi, s radom kreću odmah nakon što ih izabere Povjerenstvo za provedbu intervjua s kandidatima za Domske odbore Studentskog centra Zagreb. Nakon objave poziva prijavljeni kandidati pristupaju intervjuu s Povjerenstvom, a nakon formiranja pojedinog domskog odbora slijedi unutarnje uređenje. Sukladno Pravilniku o studentskim odborima pri studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu na prvom sastanku članovi međusobno biraju predsjednika, dopredsjednika i tajnika, a oni zajedno čine Predsjedništvo. Odbor se, sukladno već navedenom Pravilniku, smatra konstituiranim danom izbora Predsjedništva.

Po kojim se kriterijima biraju članovi domskih odbora?

Prilikom odabira kandidata tročlano Povjerenstvo vodilo se sljedećim kriterijima: koliko je godina osoba provela u studentskom domu za čiji se domski odbor kandidira, dosad provedeni projekti pri studentskom domu za čiji domski odbor se kandidira, dosadašnje aktivnosti u radu studentskih udruga, studentskog zbora i domskih odbora, a posebna pozornost stavljena je na motivaciju kandidata tijekom intervjua.  

Koliko se dugo može biti član odbora?

Članovima odbora, sukladno Pravilniku o studentskim odborima pri studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, mandat traje godinu dana uz mogućnost reizbora.

Ima li puno zainteresiranih za takva mjesta?

Od donošenja Pravilnika pa do danas praksa je da se u najvećem studentskom naselju (SN Stjepan Radić) prijavi velik broj studenata, a u SN-u Cvjetno naselje i SN-u dr. Ante Starčević manji broj studenata, no sasvim dovoljno za normalno funkcioniranje odbora. Problem s angažmanom studenata postoji jedino u SN-u Lašćina, no nadam se da će se to promijeniti i da ćemo uspjeti potaknuti studente koji su smješteni u navedenom studentskom domu da se aktivnije uključe u rad odbora.

Je li ikad došlo do ikakvih problema između odbora i studentskih domova?

Budući da u studentskim domovima često dolazi do svakodnevnih problema, kao što su nestajanje struje, interneta, tople vode i grijanja, potrebna je suradnja između studentskih odbora i čelnih ljudi u studentskim domovima. Mogu reći da sam kao predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu zadovoljan tom suradnjom. Uvijek postoje stvari koje treba poboljšati i na tome konstantno radimo, ali generalno se ne mogu žaliti na suradnju odbora i domova. Zadnje veliko neslaganje dogodilo se prije dvije godine oko formiranja cijena smještaja nakon obnove, gdje su domski odbori uz Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu bili nositelji promjena cijena studentskog smještaja.

Komentari na članak

Vezani članci

Naslovna, podrum

Problemi u 6. paviljonu

Sanacijski upravitelj odgađa saniranje podruma na Cvjetnom; HKIG utvrdio da se vještačenje može odmah obaviti

Nakon što je sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak obrazložio da je za sanaciju podruma potrebno pričekati ljeto, predsjednica Domskog odbora kontaktirala je s Hrvatskom komorom inženjera građevinarstva, koja je utvrdila da se vještačenje može obaviti i dok su stanari prisutni u paviljonu.

Koordinacija gradskih savjeta mladih RH

Intervju s predsjednikom Koordinacije gradskih savjeta mladih

"Smatram da su mladi budućnost i da ih treba što ranije uključiti u društvo"

Kako je nastala Koordinacija gradskih savjeta mladih, tko sve sudjeluje u njezinom djelovanju i kakve aktivnosti priprema, otkrio nam je predsjednik Ante Škrobica.

With her

Zdravka Kresonja, studentica koja se bavi digitalnom ilustracijom

INTERVJU: "Svaki rad je prilika za vježbu i daljnje razvijanje talenta i tehnike"

Osim crtanjem, Zdravka se bavi i grafičkim dizajnom, uređivanjem blog platformi i igranjem računalnih igrica.

Studenti

Intervju s Brankom Baričevićem i Ivom Fabris ususret LEAP Summitu

Europska komisija predlaže udvostručenje proračuna za Erasmus – iznos bi se popeo na 30 milijardi eura

O Erasmusu smo razgovarali s Brankom Baričevićem koji će na tu temu govoriti na ovogodišnjem LEAP Summitu te s Ivom Fabris koja je uz pomoć ovog programa dio studentskih dana provela u Barceloni te u Kölnu.

Najsmješnije objave "tražim cimera" sa domskih grupa

kompilacija smijeha

FOTO: Najsmješnije objave „tražim cimera" iz domskih grupa

Izdvojili smo najzanimljivije objave studenata koji traže nove cimere u nadi da će baš oni osvojiti „cimerski jackpot".