O domskim odborima

„Problem s angažmanom studenata postoji jedino u SN-u ‘Lašćina’”

Lašćina

Kako postati član domskog odbora? Koliko puta možemo biti izabrani na to mjesto? Na ta i druga pitanja u kratkom i informativnom intervjuu odgovorio nam je Nediljko Jerković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Dio studiranja za sve one koji nisu iz grada u kojem se nalazi njihov fakultet često su i studentski domovi. U njima upoznajemo svoje cimere, učimo za ispite, spavamo, družimo se, živimo. No znamo li više o članovima domskih odbora čiji je zadatak učiniti studentski boravak u domu ugodnim? I ukoliko smo zainteresirani za mjesto člana u domskom odboru, kako do njega doći?

Svim sadržajima vezanima uz studentski smještaj, prehranu, kulturu, ali i problemima s kojima se studenti susreću bavi se Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu (SZZG). O domskim odborima saznali smo više od Nediljka Jerkovića, studenta Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji trenutno obnaša dužnost predsjednika SZZG-a. U odgovorima na sljedećih pet pitanja saznat ćete više o domskim odborima i kako u njima sudjelovati.

Kad domski odbori počinju s radom?

Domski odbori, odnosno njihovi članovi, s radom kreću odmah nakon što ih izabere Povjerenstvo za provedbu intervjua s kandidatima za Domske odbore Studentskog centra Zagreb. Nakon objave poziva prijavljeni kandidati pristupaju intervjuu s Povjerenstvom, a nakon formiranja pojedinog domskog odbora slijedi unutarnje uređenje. Sukladno Pravilniku o studentskim odborima pri studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu na prvom sastanku članovi međusobno biraju predsjednika, dopredsjednika i tajnika, a oni zajedno čine Predsjedništvo. Odbor se, sukladno već navedenom Pravilniku, smatra konstituiranim danom izbora Predsjedništva.

Po kojim se kriterijima biraju članovi domskih odbora?

Prilikom odabira kandidata tročlano Povjerenstvo vodilo se sljedećim kriterijima: koliko je godina osoba provela u studentskom domu za čiji se domski odbor kandidira, dosad provedeni projekti pri studentskom domu za čiji domski odbor se kandidira, dosadašnje aktivnosti u radu studentskih udruga, studentskog zbora i domskih odbora, a posebna pozornost stavljena je na motivaciju kandidata tijekom intervjua.  

Koliko se dugo može biti član odbora?

Članovima odbora, sukladno Pravilniku o studentskim odborima pri studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, mandat traje godinu dana uz mogućnost reizbora.

Ima li puno zainteresiranih za takva mjesta?

Od donošenja Pravilnika pa do danas praksa je da se u najvećem studentskom naselju (SN Stjepan Radić) prijavi velik broj studenata, a u SN-u Cvjetno naselje i SN-u dr. Ante Starčević manji broj studenata, no sasvim dovoljno za normalno funkcioniranje odbora. Problem s angažmanom studenata postoji jedino u SN-u Lašćina, no nadam se da će se to promijeniti i da ćemo uspjeti potaknuti studente koji su smješteni u navedenom studentskom domu da se aktivnije uključe u rad odbora.

Je li ikad došlo do ikakvih problema između odbora i studentskih domova?

Budući da u studentskim domovima često dolazi do svakodnevnih problema, kao što su nestajanje struje, interneta, tople vode i grijanja, potrebna je suradnja između studentskih odbora i čelnih ljudi u studentskim domovima. Mogu reći da sam kao predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu zadovoljan tom suradnjom. Uvijek postoje stvari koje treba poboljšati i na tome konstantno radimo, ali generalno se ne mogu žaliti na suradnju odbora i domova. Zadnje veliko neslaganje dogodilo se prije dvije godine oko formiranja cijena smještaja nakon obnove, gdje su domski odbori uz Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu bili nositelji promjena cijena studentskog smještaja.

Komentari na članak

Vezani članci

Martin Gelić

Intervju s Martinom Gelićem, frontmenom grupe Gospodari noći

„Imati glas dramskog tenora i baviti se estradom je kao kad imaš Ferrari i voziš ga po Rumunjskoj – ne isplati se"

Student je Muzičke akademije u Zagrebu, a osim obavezama na fakultetu bavi se opernim i estradnim pjevanjem te kazalištem. U svojoj kratkoj glazbenoj karijeri već je surađivao sa Željkom Bebekom, a ciljevi su mu još veći. Martin Gelić mlada je nada hrvatske glazbene scene.

Ivana na Harvardu

Intervju: Ivana Bičanić

"Američki tulumi? Vjeruj svemu što vidiš na filmovima!"

Ivana Bičanić studentica je fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Odlučila je upisati apsolventsku godinu i raditi. Iskustvo je pronašla „preko bare“ te trenutno boravi u Bostonu.

Josip Baboselac II

Intervju: Josip Baboselac

Student KIF-a savjetuje: aktivirajte se po pitanju vježbanja i zdrave prehrane!

Želite li napraviti pozitivnu promjenu u životu koja će se odraziti ne samo na fizički izgled, već i na vaše zdravlje? Na pravom ste mjestu! U daljnjem tekstu otkrijte kako uskladiti prehranu, tjelovježbu i fakultetske obaveze.

Dasen Jardas

Razgovor s Dasenom Jardasom

INTERVJU: O crossmintonu iz perspektive državnog prvaka

Student Tehničkog fakulteta u Rijeci Dasen Jardas na osmom je mjestu u svijetu u crossmintonu. Otkrio nam je što ga je privuklo ovom manje poznatom sportu i kako je izgledao njegov sportski put.

foto

Upisi u plesnu školu SC-a su u tijeku

Zaplešite u studentskom domu i budite oslobođeni tjelesnog

Ako si uvijek želio/željela naučiti plesati kao pravi profesionalac, sada imaš priliku, i to u svojem studentskom domu! Uz potvrdu s plesa možeš biti oslobođen/a pohađanja tjelesnog na matičnom fakultetu. Ne zvuči loše!