O domskim odborima

„Problem s angažmanom studenata postoji jedino u SN-u ‘Lašćina’”

Lašćina

Kako postati član domskog odbora? Koliko puta možemo biti izabrani na to mjesto? Na ta i druga pitanja u kratkom i informativnom intervjuu odgovorio nam je Nediljko Jerković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Dio studiranja za sve one koji nisu iz grada u kojem se nalazi njihov fakultet često su i studentski domovi. U njima upoznajemo svoje cimere, učimo za ispite, spavamo, družimo se, živimo. No znamo li više o članovima domskih odbora čiji je zadatak učiniti studentski boravak u domu ugodnim? I ukoliko smo zainteresirani za mjesto člana u domskom odboru, kako do njega doći?

Svim sadržajima vezanima uz studentski smještaj, prehranu, kulturu, ali i problemima s kojima se studenti susreću bavi se Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu (SZZG). O domskim odborima saznali smo više od Nediljka Jerkovića, studenta Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji trenutno obnaša dužnost predsjednika SZZG-a. U odgovorima na sljedećih pet pitanja saznat ćete više o domskim odborima i kako u njima sudjelovati.

Kad domski odbori počinju s radom?

Domski odbori, odnosno njihovi članovi, s radom kreću odmah nakon što ih izabere Povjerenstvo za provedbu intervjua s kandidatima za Domske odbore Studentskog centra Zagreb. Nakon objave poziva prijavljeni kandidati pristupaju intervjuu s Povjerenstvom, a nakon formiranja pojedinog domskog odbora slijedi unutarnje uređenje. Sukladno Pravilniku o studentskim odborima pri studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu na prvom sastanku članovi međusobno biraju predsjednika, dopredsjednika i tajnika, a oni zajedno čine Predsjedništvo. Odbor se, sukladno već navedenom Pravilniku, smatra konstituiranim danom izbora Predsjedništva.

Po kojim se kriterijima biraju članovi domskih odbora?

Prilikom odabira kandidata tročlano Povjerenstvo vodilo se sljedećim kriterijima: koliko je godina osoba provela u studentskom domu za čiji se domski odbor kandidira, dosad provedeni projekti pri studentskom domu za čiji domski odbor se kandidira, dosadašnje aktivnosti u radu studentskih udruga, studentskog zbora i domskih odbora, a posebna pozornost stavljena je na motivaciju kandidata tijekom intervjua.  

Koliko se dugo može biti član odbora?

Članovima odbora, sukladno Pravilniku o studentskim odborima pri studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, mandat traje godinu dana uz mogućnost reizbora.

Ima li puno zainteresiranih za takva mjesta?

Od donošenja Pravilnika pa do danas praksa je da se u najvećem studentskom naselju (SN Stjepan Radić) prijavi velik broj studenata, a u SN-u Cvjetno naselje i SN-u dr. Ante Starčević manji broj studenata, no sasvim dovoljno za normalno funkcioniranje odbora. Problem s angažmanom studenata postoji jedino u SN-u Lašćina, no nadam se da će se to promijeniti i da ćemo uspjeti potaknuti studente koji su smješteni u navedenom studentskom domu da se aktivnije uključe u rad odbora.

Je li ikad došlo do ikakvih problema između odbora i studentskih domova?

Budući da u studentskim domovima često dolazi do svakodnevnih problema, kao što su nestajanje struje, interneta, tople vode i grijanja, potrebna je suradnja između studentskih odbora i čelnih ljudi u studentskim domovima. Mogu reći da sam kao predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu zadovoljan tom suradnjom. Uvijek postoje stvari koje treba poboljšati i na tome konstantno radimo, ali generalno se ne mogu žaliti na suradnju odbora i domova. Zadnje veliko neslaganje dogodilo se prije dvije godine oko formiranja cijena smještaja nakon obnove, gdje su domski odbori uz Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu bili nositelji promjena cijena studentskog smještaja.

Komentari na članak

Vezani članci

Tomislava

Intervju s Tomislavom Matijević

„Potrebni su nam bolji uvjeti u ženskom sportu; volju i želju već imamo, ali sustav se mora mijenjati“

Tomislava Matijević svoje je prve nogometne korake napravila s osam godina, a od prosinca 2018. godine članica je talijanskog futsal kluba A. S. D. Bisceglie. Ostao joj je još samo diplomski rad na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a smatra da se dobrom organizacijom profesionalni sport i fakultet mogu uskladiti.

Daniel Rafaelić

Intervju: prof. Daniel Rafaelić

Filmovi nam pričaju o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!

Pročitajte što o prošlosti i sadašnjosti filma ima reći jedan od naših najpoznatijih filmskih stručnjaka. Između ostalog, govori o važnosti filma u 21. stoljeću, novim trendovima u filmskoj industriji, promašajima hrvatske kinematografije te o vlastitoj zanimljivoj profesionalnoj karijeri.

Miki Solus

Ususret promociji prvog albuma u Tvornici

Intervju s Mikijem Solusom: „Da imam bolji glas, bio bih balkanski Robbie Williams”

Miki Solus, osebujan kantautor koji svira na klaviru u pratnji basa i cajona, svojim će dadaističkim stihovima, u kojima spominje sve od Arjena Robbena, Darth Vadera, Dostojevskog i Magazina, zadržati staru publiku, privući novu i predstaviti svoj novi album „Muzika za djecu i penzionere”.

Andrej Virant Sadiković

Intervju s Andrejem Virantom Sadikovićem

„Nađite područje koje vas zanima jer tada posao neće biti posao, nego strast“

Peto izdanje festivala Dani komunikacija donosi pregršt zanimljivih predavača, ali i radionica. Jednu takvu, posebno namijenjenu studentima, vodit će Andrej Virant Sadiković, suvlasnik kreativne agencije Size.

Šarijada 2016.

SCool Fest

Slavili stanari Šare i navijači Reala

Popularnom Šarijadom kraju je priveden SCool fest. Domski odbor još jednom je uspješno organizirao sad već neizostavnu zabavu za svoje sustanare.