LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jedinstven projekt

Preuređeno Oporavilište za divlje životinje na zagrebačkom VEF-u

Strogo zaštićenim divljim vrstama omogućeno je liječenje suvremenom opremom u novoopremljenom Oporavilištu za divlje životinje WildrescueVEF.

Strogo zaštićenim divljim vrstama omogućeno je liječenje suvremenom opremom u novoopremljenom Oporavilištu za divlje životinje WildrescueVEF.

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu provodi nesvakidašnji projekt – Oporavilište za divlje životinje WildrescueVEF. Za potrebe oporavilišta preuređeno je 250 kvadrata prostora VEF-a te 100 kvadrata vanjskog, što je uvelike povećalo kapacitet za rehabilitaciju i prihvat strogo zaštićenih divljih vrsta, prenosi Universitas.

Veterinarski fakultet ima dugogodišnje iskustvo liječenja i rehabilitacije divljih životinja, a 2017. godine je dobio ovlaštenje od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za vođenje oporavilišta.
 

„Kako bi se unaprijedili postojeći kapaciteti Veterinarskoga fakulteta u svrhu još kvalitetnijeg zbrinjavanja strogo zaštićenih divljih vrsta a u svrhu očuvanja bioraznolikosti Republike Hrvatske, Veterinarski fakultet 2020. godine prijavljuje projekt „Unaprjeđenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za divlje životinje“ koji se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, specifičnog cilja „Uspostava okvira za održivo upravljanje bioraznolikošću“. Projekt je potpisan 1. siječnja 2021. godine, a završio je  30. lipnja 2023. godine.“ – stoji u objavi Universitasa


Fakultet zbrinjava divlje životinje još od 2003. godine u sklopu Klinike Zavoda za bolesti peradi, ali zbog prevelike potrebe, morali su unaprijediti tadašnji prostor. Maja Lukač, europska certificirana veterinarka za divlje životinje te voditeljica projekta i Oporavilišta za divlje životinje WildrescueVEF, objasnila je da im je edukacija studenata izrazito važna. Žele osigurati znanje i kompetencije budućim naraštajima kako bi se bioraznolikost očuvala.

Jedan od ciljeva oporavilišta je što brži oporavak i puštanje u prirodi, a zahvaljujući opremi koju sada imaju, posebno terapijskom laseru, to je i moguće. Naglasila je da većina uređaja koje imaju može ići na teren, što je odlično za situacije kad treba pomoći životinjama ne samo na terenu, nego i u drugim oporavilištima.

Dekan VEF-a, Marko Samardžija također je izrazio želju da studenti steknu najvišu razinu edukacije za skrb o svim životinjskim vrstama. Nadodao je da se pomoću projekta Unaprjeđenja oporavilišta za divlje životinje osigurao novi način edukacije studenata te unaprjeđenja liječenja divljih životinja.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA