Sporni ispitni termini

Predstavnici studenata na Filozofskom fakultetu: Krši se Pravilnik, ali na ruku studentima

Filozofski fakultet u Zagrebu

Strah je studenata o ukidanju trećeg ispitnog termina, čini se, ipak neopravdan. Vijeće studenata i Studentski zbor Filozofskog fakulteta ističu da je on propisan na Fakultetskom vijeću, a na navode o kršenju Pravilnika o studiranju odgovaraju da se radi o situacijama koje studentima idu u korist.

Više nas je studenata obavijestilo kako se na zagrebačkom Filozofskom fakultetu ne poštuje odredba Pravilnika o studiranju o razmaku od minimalno osam dana između dvaju ispitnih rokova. Kazali su nam i da strahuju od ukidanja trećeg termina, o čemu smo izvijestili javnost, na što se oglasilo Vijeće studenata i Studentski zbor ovoga fakulteta, ističući da je Fakultetsko vijeće donijelo odluku o postojanju minimalno tri roka iako su Pravilnikom propisana minimalno dva. 

– U srpnju 2017. formalizirano je Vijeće studenata Filozofskog fakulteta čiji su članovi predstavnici svih godina svih studija Filozofskog fakulteta – njih oko 170. Vijeće provodi izbore za studentske predstavnike godina te sada zaista svaka godina svakog studija ima priliku izabrati svog predstavnika. Ti predstavnici okupljeni u Vijeće studenata aktivno rade na poboljšanju studentskog standarda, što je, među ostalim, i način provođenja ispitnih rokova. Na srpanjskoj sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta donesena je odluka kojom se propisuje da su profesori dužni raspisati tri ispitna termina u svakom ispitnom roku, umjesto dosadašnja dva. Nakon što su početkom prosinca objavljeni termini ispitnih rokova članovi su Vijeća studenata pregledali te rokove (svatko za svoju godinu svoje studijske grupe) te dojavili sve slučajeve u kojima se nije poštivala odluka da za svaki ispit treba biti raspisano po tri termina s minimalno tjedan dana razmaka. Ti su problemi dojavljeni prodekanici za nastavu i studente te smo uz njenu pomoć riješili sve situacije za koje su studenti smatrali da su problematične. Dakle, studenti ne šute iz straha nego aktivno rade na rješavanju problema koje imaju. – stoji na Facebook stranici Zbora.

Strah je studenata s kojima smo razgovarali, čini se, ipak neopravdan. Prouzrokovan je time što nisu bili upoznati s odlukom da su profesori ipak dužni raspisati tri termina, a što smo i mi propustili istaknuti.

Kako u e-mailu koji nam je pristigao s adrese Tee Radović, predsjednice Vijeća studenata, tako i u spomenutoj objavi Zbora, istaknuto je da se raspisuju tri termina sa 7 dana razmaka. No, ne zabranjuje se izlazak iako nije prošlo 8 dana, čime se ipak krši Pravilnik, ali, kako kažu studentski predstavnici, na ruku studentima.

– Također, pokrenuta je inicijativa za promjenom Pravilnika o studiranju. Pravilnikom je o studiranju, kao što i sam članak navodi, propisano da je razdoblje između izlazaka na ispit iz istog predmeta u redovitom ispitnom roku najmanje je osam dana, što profesore ne obvezuje da tako i raspisuju ispitne rokove. Ipak, s obzirom na to da studenti Filozofskog aktivno rade na poboljšanju studentskog standarda, u suradnji s Upravom Filozofskog fakulteta ispitni su se rokovi ove godine itekako poboljšali. Profesori raspisuju 3 termina ispitnih rokova sa 7 dana razmaka, ali istovremeno skoro svi profesori na Filozofskom fakultetu ne zabranjuju izlazak na ispit dva roka za redom, bez obzira na to što je prošlo 7, a ne 8 dana. Da, krše Pravilnik o studiranju – ali na ruku studentima. Pojedinačne slučajeve u kojima se profesori striktno drže Pravilnika i ne dopuštaju izlazak na ispit ako nije prošlo 8 dana studenti planiraju riješiti radom na novom Pravilniku o studiranju.

Situacija jest bolja od starijih iskustava kojih se prisjećaju naši sugovornici u spomenutom članku, ali dok je kršenja Pravilnika, kome god ono išlo u korist, dosta je još prostora za napredak. Ususret nadolazećim ispitima, na studentskim je predstavnicima da propitaju interese onih koje predstavljaju i da uvaže njihove bojazni ako su utemeljene ili da se angažiraju na njihovu suzbijanju ako one to nisu. 

Komentari na članak

Vezani članci

Osječko ljeto mladih 2017.

37. izdanje manifestacije

Studenti studentima gotovo četiri desetljeća pripremaju bogato Osječko ljeto mladih

Od 11. do 21. lipnja održat će se 37. po redu izdanje Osječkog ljeta mladih. Događaj će okupiti više tisuća studenata i drugih građana Osijeka i okolice.

Stipendije

Stiže novac iz EU fondova

Ministarstvo znanosti i obrazovanja povećava broj stipendija s 5400 na 13 000

Velika je novost i unaprjeđenje sustava stipendija, takozvani Forum stipendija. U tom će se novom sustavu svi studenti moći preko osobnih profila prijaviti na natječaje za stipendije, ali i pratiti sve vijesti vezane za stipendije.

https://pixabay.com/photos/people-girls-women-students-2557399/

Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Zbor ponovno traži predstavnike zbog novih profesora u Fakultetskom vijeću

Otvoren je novi natječaj za odabir predstavnika za Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Rijeci. Prijave su otvorene sve do 10. ožujka 2019. godine.

Kasnonoćno učenje

Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Studenti ne mogu više polagati ispite iz zimskog semestra u rujnu; Zbor nezadovoljan

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci bori se protiv ukidanja izvanrednog ispitnog roka u rujnu za predmete iz zimskog semestra. Traže komentare i prijedloge svojih kolega o navedenom pitanju.

https://pixabay.com/en/journal-write-blank-pages-notes-2850091/

Radionice na Filozofskom fakultetu

Riječkim studentima pruža se pomoć u razvoju kompetencija akademskog pisanja

Kako bi studentima Sveučilišta u Rijeci pomogle u pisanju studentskih radova, učenju upotrebljavanja akademskog jezika i stila pisanja, prezentaciji radova te uspješnom pretraživanju i citiranju literature, Nadja Čekolj i Ivana Miočić održat će za njih radionice na Filozofskom fakultetu.