Sporni ispitni termini

Predstavnici studenata na Filozofskom fakultetu: Krši se Pravilnik, ali na ruku studentima

Filozofski fakultet u Zagrebu

Strah je studenata o ukidanju trećeg ispitnog termina, čini se, ipak neopravdan. Vijeće studenata i Studentski zbor Filozofskog fakulteta ističu da je on propisan na Fakultetskom vijeću, a na navode o kršenju Pravilnika o studiranju odgovaraju da se radi o situacijama koje studentima idu u korist.

Više nas je studenata obavijestilo kako se na zagrebačkom Filozofskom fakultetu ne poštuje odredba Pravilnika o studiranju o razmaku od minimalno osam dana između dvaju ispitnih rokova. Kazali su nam i da strahuju od ukidanja trećeg termina, o čemu smo izvijestili javnost, na što se oglasilo Vijeće studenata i Studentski zbor ovoga fakulteta, ističući da je Fakultetsko vijeće donijelo odluku o postojanju minimalno tri roka iako su Pravilnikom propisana minimalno dva. 

– U srpnju 2017. formalizirano je Vijeće studenata Filozofskog fakulteta čiji su članovi predstavnici svih godina svih studija Filozofskog fakulteta – njih oko 170. Vijeće provodi izbore za studentske predstavnike godina te sada zaista svaka godina svakog studija ima priliku izabrati svog predstavnika. Ti predstavnici okupljeni u Vijeće studenata aktivno rade na poboljšanju studentskog standarda, što je, među ostalim, i način provođenja ispitnih rokova. Na srpanjskoj sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta donesena je odluka kojom se propisuje da su profesori dužni raspisati tri ispitna termina u svakom ispitnom roku, umjesto dosadašnja dva. Nakon što su početkom prosinca objavljeni termini ispitnih rokova članovi su Vijeća studenata pregledali te rokove (svatko za svoju godinu svoje studijske grupe) te dojavili sve slučajeve u kojima se nije poštivala odluka da za svaki ispit treba biti raspisano po tri termina s minimalno tjedan dana razmaka. Ti su problemi dojavljeni prodekanici za nastavu i studente te smo uz njenu pomoć riješili sve situacije za koje su studenti smatrali da su problematične. Dakle, studenti ne šute iz straha nego aktivno rade na rješavanju problema koje imaju. – stoji na Facebook stranici Zbora.

Strah je studenata s kojima smo razgovarali, čini se, ipak neopravdan. Prouzrokovan je time što nisu bili upoznati s odlukom da su profesori ipak dužni raspisati tri termina, a što smo i mi propustili istaknuti.

Kako u e-mailu koji nam je pristigao s adrese Tee Radović, predsjednice Vijeća studenata, tako i u spomenutoj objavi Zbora, istaknuto je da se raspisuju tri termina sa 7 dana razmaka. No, ne zabranjuje se izlazak iako nije prošlo 8 dana, čime se ipak krši Pravilnik, ali, kako kažu studentski predstavnici, na ruku studentima.

– Također, pokrenuta je inicijativa za promjenom Pravilnika o studiranju. Pravilnikom je o studiranju, kao što i sam članak navodi, propisano da je razdoblje između izlazaka na ispit iz istog predmeta u redovitom ispitnom roku najmanje je osam dana, što profesore ne obvezuje da tako i raspisuju ispitne rokove. Ipak, s obzirom na to da studenti Filozofskog aktivno rade na poboljšanju studentskog standarda, u suradnji s Upravom Filozofskog fakulteta ispitni su se rokovi ove godine itekako poboljšali. Profesori raspisuju 3 termina ispitnih rokova sa 7 dana razmaka, ali istovremeno skoro svi profesori na Filozofskom fakultetu ne zabranjuju izlazak na ispit dva roka za redom, bez obzira na to što je prošlo 7, a ne 8 dana. Da, krše Pravilnik o studiranju – ali na ruku studentima. Pojedinačne slučajeve u kojima se profesori striktno drže Pravilnika i ne dopuštaju izlazak na ispit ako nije prošlo 8 dana studenti planiraju riješiti radom na novom Pravilniku o studiranju.

Situacija jest bolja od starijih iskustava kojih se prisjećaju naši sugovornici u spomenutom članku, ali dok je kršenja Pravilnika, kome god ono išlo u korist, dosta je još prostora za napredak. Ususret nadolazećim ispitima, na studentskim je predstavnicima da propitaju interese onih koje predstavljaju i da uvaže njihove bojazni ako su utemeljene ili da se angažiraju na njihovu suzbijanju ako one to nisu. 

Komentari na članak

Vezani članci

Prijava

Natječaj splitskog Studentskog zbora

Novih 300 000 kuna za financiranje studentskih programa u Splitu

Raspisan je natječaj za financiranje studentskih programa Studentskog zbora u Splitu. Dodjeljuje se 300 000 kuna, a prijave traju do 24. lipnja 2018.

Konstituirajuća sjednica SZOS-a

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera

„Zajedno ćemo biti nositelji promjena” – poručuje novoizabrani studentski zbor

Novu Skupštinu Studentskog zbora osječkog Sveučilišta čini 29 članova, a mandat im traje dvije godine.

Izvor: Flickr

Predavanje na FFZG-u

Sve o studiranju u Australiji!

Kako do studija u Australiji koja se nalazi na trećem mjestu po broju međunarodnih studenata, svim će zainteresiranim studentima približiti predstavnici Veleposlanstva.

rječnik

Okrugli stol

O teorijskom i praktičnom iskustvu prevođenja na Filozofskom fakultetu

Alumni udruga FFOS-a organizira okrugli stol na kojem će sudjelovati osobe s teorijskim i praktičnim iskustvom u prevođenju: prof. dr. sc. Marija Omazić, Vladimir Cvetković Sever i Jelena Pataki, Ad Hoc – Centar.

FFZG izvana

Sveučilište u Zagrebu

Poništeni izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta

Izborno povjerenstvo takvu je odluku donijelo nakon što su u glasačkoj kutiji pronašli tri listića viška.