LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Predstavljen projekt rekonstrukcije studentskih naselja, najavljena obnova preostalih paviljona

Na „Europskom tjednu“ kao jedan od projekata koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica predstavljen je i projekt rekonstrukcije zagrebačkih studentskih domova.

Na „Europskom tjednu“ kao jedan od projekata koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica predstavljen je i projekt rekonstrukcije zagrebačkih studentskih domova.

U novouređenoj dvorani Studentskoga kluba u sedmom paviljonu Cvjetnoga naselja u ponedjeljak, 7. svibnja 2018. godine, predstavljen je projekt Rekonstrukcija studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje. Dio je to događanja Dana otvorenih vrata EU projekata u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije. U sklopu Europskoga tjedna predstavljanju se projekti koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica, a projekt obnove studentskih domova upravo je jedan od njih.

Zainteresiranoj javnosti na predstavljaju se obratio prvo sanacijski upravitelj Studentskoga centra u Zagrebu Mirko Bošnjak koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji projekta. Naglašeno je da se uskoro kreće i s obnovom preostalih paviljona Studentskoga doma Stjepan Radić koji nisu obnovljeni u prvom krugu rekonstrukcije, a riječ je o petom i šestom paviljonu. Rektor Boras naglasio je da uloženih 300 milijuna kuna nije potrošeno, nego pametno utrošeno uz dozvole odgovarajućih agencija i instanci.

– Ono što je bitno je da se Sveučilište u Zagrebu izrazito brine za studente, brine se za njihov standard i mi stalno, kontinuirano, kao najveći sveučilišni grad ne samo u regiji nego i šire osiguravamo svojim studentima dobar i ugodan život kako bi mogli biti ne samo dobri učenici, dobri studenti, nego i svjesni građani koji se brinu o svim aspektima sveučilišnog života, ali i dobrobiti naših gradova i domovine Hrvatske.

Damir Ivšić, voditelj projekta, naglasio je da su 65 tisuća kvadratnih metara građevina i otprilike jednako velika površina infrastrukture obnovljeni tijekom samo četiri mjeseca, za što je bila potrebna prethodna priprema pri kojoj su utvrđene neuralgične točke, nakon čega je provedba mogla teći neometano. Podsjetimo, obnova je trajala tijekom zimskoga semestra ak. godine 2015/2016, a studenti koji su ostvarili pravo na smještaj u obnavljanim studentskim domovima za to su vrijeme primali mjesečnu subvenciju u iznosu od 400 kn i morali su pronaći privatni smještaj, a useljenje nije proteklo bez poteškoća.

– Cilj je bio svima dati šansu da postanu dio akademske zajednice, bez obzira na materijalne mogućnosti svojih roditelja. – naglasio je Ivšić i dodao da domske sobe u stanju u kakvom su bile prije rekonstrukcije ne bi prošle potrebne inspekcije i da to više nije bilo mjesto pogodno za život.

Prisutnima je prikazan film o rekonstrukciji studentskih naselja, a nakon toga svi su se zainteresirani mogli pridružiti obilasku za građane i razgledati novoobnovljene studentske domove.