Javna rasprava o izmjenama i dopunama Pravilnika o studijima

Predloženo ukidanje ocjene E te izjednačavanje preddiplomskog i diplomskog kriterija ocjenjivanja

http://iuri.uniri.hr/about-uniri/

Sveučilište u Rijeci provodi javnu raspravu o izmjenama Pravilnika o studijima koji propisuje način studiranja svih riječkih studenata. Neke od predloženih promjena uključuju ukidanje FX kategorije i ocjene E, izjednačavanje preddiplomskog i diplomskog kriterija ocjenjivanja, promjene omjera bodovanja za vrijeme nastave i na završnom ispitu, kao i drugačiju raspodjelu bodova u procesu formiranja završne ocjene.

Od 22. veljače 2018. godine otvorena je javna rasprava na temu izmjena i dopuna Pravilnika o studijima Sveučilišta u Rijeci, koji propisuje sve stavke i odredbe vezane uz studente te provođenje nastave na svim sastavnicama riječkih visokoobrazovnih institucija. Ovim se Pravilnikom detaljno uređuju vrste, razine te nositelji studija, studijski programi, kao i ustroj te izvedba svih samostalnih, zajedničkih i združenih studija, preddiplomskih sveučilišnih studija, diplomskih sveučilišnih, poslijediplomskih te stručnih studija. 

Navedenim prijedlozima promjena Pravilnika o studijima traži se da se konačni uspjeh studenta, bez obzira na razinu studija, izražava jednako skalom ocjenjivanja od 1 do 5, koja poznaje četiri prolazne ocjene i jednu nedovoljnu, što rezultira ukidanjem FX kategorije i ocjene E. Nadalje, usvajanjem jednog od traženih prijedloga namjerava se uvesti jedinstveni način vrednovanja i ocjenjivanja na preddiplomskim, diplomskim i integriranim studijima Sveučilišta u Rijeci, pri čemu bi se izjednačila prolazna ocjena za sve razine studija te bi na taj način ona iznosila 50% ocjenskih bodova. Ovakvim se postupkom želi osigurati ravnopravnost u vrednovanju studenata preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija prilikom apliciranja na natječaje za domove, nagrade, stipendije, programe studentske mobilnosti i slično. 

Procesom usvajanja i implementiranja predloženih promjena nastoji se uvažiti važno dokimološko načelo, a to je da načini vrednovanja i ocjenjivanja trebaju biti usklađeni s ishodima učenja, kompetencijama, sadržajima te didaktičko-metodičkim pristupima. S obzirom na različitosti koje se očituju u nastavnim predmetima, poštivanje navedenog načela značilo bi da se iziskuje što fleksibilniji način ocjenjivanja i praćenja studenata riječkog Sveučilišta. Isto tako, navedenim prijedlogom promjena Pravilnika o studijima zahtijeva se ukidanje relativnog kriterija ocjenjivanja, dok se zadržava samo apsolutni kriterij, i to bez obzira na veličinu grupe. Time se svrha ocjenjivanja definira kao povratna informacija o tome u kojoj je mjeri svaki pojedini student usvojio ishode učenja propisane nastavnim programom predmeta. 

Javna rasprava za sve će studente biti otvorena na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci do 23. ožujka. Svoje mišljenje o predloženim izmjenama i dopunama Pravilnika o studijima možete izraziti ovdje. Više informacija o samim prijedlozima i mogućim dosezima traženih promjena potražite na mrežnim stranicama Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. 

Budući da se radi o iznimno važnom dokumentu koji se direktno odražava na razinu kvalitete studentskog života, pozivamo vas da se aktivno uključite u proces javne rasprave te svojim prijedlogom i komentarom sudjelujete u kreiranju budućih pravila studiranja za cjelokupnu riječku studentsku populaciju. Ovo je prilika da se i vaš glas čuje!

Komentari na članak

Vezani članci

Papirologija

Završetak studija

Vodič kroz papirologiju nakon obrane diplomskoga rada

Donosimo popis svih papira koje morate prikupiti i popis institucija kojima ih morate predati kako biste konačno završili studij i postali punopravni akademski građani.

mozak

Stručni skup

PuP provodi studente kroz više od 15 radnih mjesta

Kako je raditi kao psiholog u vrtiću, MUP-u, palijativnoj skrbi, s izbjeglicama, saznat će svi zainteresirani posjetitelji na dvodnevnom stručnom skupu koji organiziraju studenti.

Vikanje u laptop

Programersko natjecanje

Studenti maratonci u 24-satnom Gewathonu

U sklopu splitskog programa GEW-a polaznici će imati priliku sudjelovati u edukativnim predavanjima, radionicama, panel-diskusijama, „networking“ događajima i 24-satnom Hackathon natjecanju pod nazivom Gewathon.

Stipnedije grada Rijeke

Grad Rijeka

Raspisan natječaj za stipendiranje riječkih učenika i studenata

Prijavite se na natječaj za mjesečne stipendije Grada Rijeke koje će odabranim učenicima i studentima biti dodijeljene ovisno o kategoriji čije uvjete ispunjuju: darovitost, deficitarno zanimanje ili socijalni status. Požurite jer krajnji je rok za podnošenje prijava već 3. studenoga!

Donating

Akcija upisa u Hrvatski registar

Udruga studenata grada Splita poziva vas na spašavanje ljudskih života

Nakon uspješne akcije „Dan otvorenih srca“ održane 24. studenog, kojom je broj potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica povećan na 55 519, Zaklada Ana Rukavina nastavlja marljivo raditi na proširenju Hrvatskog registra s jednim ciljem – stvoriti priliku za život svim oboljelima od leukemije, ali ovog puta udruženih snaga s Udrugom studenata grada Splita.