Javna rasprava o izmjenama i dopunama Pravilnika o studijima

Predloženo ukidanje ocjene E te izjednačavanje preddiplomskog i diplomskog kriterija ocjenjivanja

http://iuri.uniri.hr/about-uniri/

Sveučilište u Rijeci provodi javnu raspravu o izmjenama Pravilnika o studijima koji propisuje način studiranja svih riječkih studenata. Neke od predloženih promjena uključuju ukidanje FX kategorije i ocjene E, izjednačavanje preddiplomskog i diplomskog kriterija ocjenjivanja, promjene omjera bodovanja za vrijeme nastave i na završnom ispitu, kao i drugačiju raspodjelu bodova u procesu formiranja završne ocjene.

Od 22. veljače 2018. godine otvorena je javna rasprava na temu izmjena i dopuna Pravilnika o studijima Sveučilišta u Rijeci, koji propisuje sve stavke i odredbe vezane uz studente te provođenje nastave na svim sastavnicama riječkih visokoobrazovnih institucija. Ovim se Pravilnikom detaljno uređuju vrste, razine te nositelji studija, studijski programi, kao i ustroj te izvedba svih samostalnih, zajedničkih i združenih studija, preddiplomskih sveučilišnih studija, diplomskih sveučilišnih, poslijediplomskih te stručnih studija. 

Navedenim prijedlozima promjena Pravilnika o studijima traži se da se konačni uspjeh studenta, bez obzira na razinu studija, izražava jednako skalom ocjenjivanja od 1 do 5, koja poznaje četiri prolazne ocjene i jednu nedovoljnu, što rezultira ukidanjem FX kategorije i ocjene E. Nadalje, usvajanjem jednog od traženih prijedloga namjerava se uvesti jedinstveni način vrednovanja i ocjenjivanja na preddiplomskim, diplomskim i integriranim studijima Sveučilišta u Rijeci, pri čemu bi se izjednačila prolazna ocjena za sve razine studija te bi na taj način ona iznosila 50% ocjenskih bodova. Ovakvim se postupkom želi osigurati ravnopravnost u vrednovanju studenata preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija prilikom apliciranja na natječaje za domove, nagrade, stipendije, programe studentske mobilnosti i slično. 

Procesom usvajanja i implementiranja predloženih promjena nastoji se uvažiti važno dokimološko načelo, a to je da načini vrednovanja i ocjenjivanja trebaju biti usklađeni s ishodima učenja, kompetencijama, sadržajima te didaktičko-metodičkim pristupima. S obzirom na različitosti koje se očituju u nastavnim predmetima, poštivanje navedenog načela značilo bi da se iziskuje što fleksibilniji način ocjenjivanja i praćenja studenata riječkog Sveučilišta. Isto tako, navedenim prijedlogom promjena Pravilnika o studijima zahtijeva se ukidanje relativnog kriterija ocjenjivanja, dok se zadržava samo apsolutni kriterij, i to bez obzira na veličinu grupe. Time se svrha ocjenjivanja definira kao povratna informacija o tome u kojoj je mjeri svaki pojedini student usvojio ishode učenja propisane nastavnim programom predmeta. 

Javna rasprava za sve će studente biti otvorena na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci do 23. ožujka. Svoje mišljenje o predloženim izmjenama i dopunama Pravilnika o studijima možete izraziti ovdje. Više informacija o samim prijedlozima i mogućim dosezima traženih promjena potražite na mrežnim stranicama Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. 

Budući da se radi o iznimno važnom dokumentu koji se direktno odražava na razinu kvalitete studentskog života, pozivamo vas da se aktivno uključite u proces javne rasprave te svojim prijedlogom i komentarom sudjelujete u kreiranju budućih pravila studiranja za cjelokupnu riječku studentsku populaciju. Ovo je prilika da se i vaš glas čuje!

Komentari na članak

Vezani članci

Harvard, naslovna

Moderni pokret otpora

Osnovana Dumbledoreova Armija na Sveučilištu Harvard

Sveučilište Harvard odlučilo je podučiti studente stvarnom životu nakon studiranja. Začetnici ideje inspiraciju su našli u Dumbledorovoj Armiji.

Smotra glumačkih akademija

Studentske kazališne produkcije

Međunarodno povezivanje studenata na 4. Smotri glumačkih akademija

Najzanimljivije studentske kazališne predstave prikazat će se na novom izdanju Smotre glumačkih akademija u Rijeci. Osim što će riječki studenti dobiti izvanrednu priliku za predstavljanje svojih sposobnosti i talenata, isto će se pružiti gostima iz SAD-a, Austrije i Njemačke.

Splitski rektorat

Sveučilište u Splitu

Reakcije splitskih studenata na neopozivu ostavku pravobranitelja Paska Tomaša

Povodom podnošenja ostavke studentskog pravobranitelja Paska Tomaša nakon 11. sjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, reagirali su brojni predstavnici splitskih studenata, ali i šire.

blaa

Prepreka koja nije nerješiva

Noćna mora neslaganja roditelja i srodne duše

Ponekad vam se veza čini kao iz bajke, a šlag na tortu bio bi upoznavanje vama savršene osobe s vašim roditeljima. Što učiniti ako upoznavanje pođe po zlu? Ne morate odmah dići ruke od svega jer ponekad razgovor i zrelo ponašanje može biti ključ za rješvanje problema.

SD Cvjetno naselje

SD "CVJETNO NASELJE"

Jednosatna radionica koja ruši predrasude o mentalnim bolestima

Radionicu će voditi studenti farmacije i medicinske biokemije koji će ti u samo 60 minuta otkriti što izaziva taj neobjašnjivi osjećaj potištenosti i tjeskobe.