Javna rasprava o izmjenama i dopunama Pravilnika o studijima

Predloženo ukidanje ocjene E te izjednačavanje preddiplomskog i diplomskog kriterija ocjenjivanja

http://iuri.uniri.hr/about-uniri/

Sveučilište u Rijeci provodi javnu raspravu o izmjenama Pravilnika o studijima koji propisuje način studiranja svih riječkih studenata. Neke od predloženih promjena uključuju ukidanje FX kategorije i ocjene E, izjednačavanje preddiplomskog i diplomskog kriterija ocjenjivanja, promjene omjera bodovanja za vrijeme nastave i na završnom ispitu, kao i drugačiju raspodjelu bodova u procesu formiranja završne ocjene.

Od 22. veljače 2018. godine otvorena je javna rasprava na temu izmjena i dopuna Pravilnika o studijima Sveučilišta u Rijeci, koji propisuje sve stavke i odredbe vezane uz studente te provođenje nastave na svim sastavnicama riječkih visokoobrazovnih institucija. Ovim se Pravilnikom detaljno uređuju vrste, razine te nositelji studija, studijski programi, kao i ustroj te izvedba svih samostalnih, zajedničkih i združenih studija, preddiplomskih sveučilišnih studija, diplomskih sveučilišnih, poslijediplomskih te stručnih studija. 

Navedenim prijedlozima promjena Pravilnika o studijima traži se da se konačni uspjeh studenta, bez obzira na razinu studija, izražava jednako skalom ocjenjivanja od 1 do 5, koja poznaje četiri prolazne ocjene i jednu nedovoljnu, što rezultira ukidanjem FX kategorije i ocjene E. Nadalje, usvajanjem jednog od traženih prijedloga namjerava se uvesti jedinstveni način vrednovanja i ocjenjivanja na preddiplomskim, diplomskim i integriranim studijima Sveučilišta u Rijeci, pri čemu bi se izjednačila prolazna ocjena za sve razine studija te bi na taj način ona iznosila 50% ocjenskih bodova. Ovakvim se postupkom želi osigurati ravnopravnost u vrednovanju studenata preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija prilikom apliciranja na natječaje za domove, nagrade, stipendije, programe studentske mobilnosti i slično. 

Procesom usvajanja i implementiranja predloženih promjena nastoji se uvažiti važno dokimološko načelo, a to je da načini vrednovanja i ocjenjivanja trebaju biti usklađeni s ishodima učenja, kompetencijama, sadržajima te didaktičko-metodičkim pristupima. S obzirom na različitosti koje se očituju u nastavnim predmetima, poštivanje navedenog načela značilo bi da se iziskuje što fleksibilniji način ocjenjivanja i praćenja studenata riječkog Sveučilišta. Isto tako, navedenim prijedlogom promjena Pravilnika o studijima zahtijeva se ukidanje relativnog kriterija ocjenjivanja, dok se zadržava samo apsolutni kriterij, i to bez obzira na veličinu grupe. Time se svrha ocjenjivanja definira kao povratna informacija o tome u kojoj je mjeri svaki pojedini student usvojio ishode učenja propisane nastavnim programom predmeta. 

Javna rasprava za sve će studente biti otvorena na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci do 23. ožujka. Svoje mišljenje o predloženim izmjenama i dopunama Pravilnika o studijima možete izraziti ovdje. Više informacija o samim prijedlozima i mogućim dosezima traženih promjena potražite na mrežnim stranicama Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. 

Budući da se radi o iznimno važnom dokumentu koji se direktno odražava na razinu kvalitete studentskog života, pozivamo vas da se aktivno uključite u proces javne rasprave te svojim prijedlogom i komentarom sudjelujete u kreiranju budućih pravila studiranja za cjelokupnu riječku studentsku populaciju. Ovo je prilika da se i vaš glas čuje!

Komentari na članak

Vezani članci

Župa Duha Svetoga Jarun

Župa Duha Svetoga Jarun

„Dati sebe za druge najljepša je stvar na svijetu“

Student novinarstva Marino Pleić jedan je od dvjestotinjak volontera u župi Duha Svetoga na Jarunu. Njihov je oratorij odraz visoke duhovne osviještenosti mladih u Zagrebu i njihove ljubavi prema Bogu koja se reflektira kroz pomaganje drugima.

Rijeka

Stipendije izvrsnim studentima u Rijeci

Sveučilište u Rijeci objavilo natječaj za dodjelu stipendija za izvrsnost

Ukupno će se dodijeliti 100 stipendija u iznosu od 800 kuna mjesečno za razdoblje od 10 mjeseci. Prijave se zaprimaju zaključno do 12. veljače 2016. godine.

Sveučilišni kampus

Financijska podrška

Još traju prijave za stipendiranje 16 izvrsnih dubrovačkih studenata

Najboljim studentima na Sveučilištu u Dubrovniku dodjeljuje se 16 stipendija u iznosu od 1100 kuna. Rok za prijavu je 19. prosinca.

Vaterpolist

RIJEKA: Sveučilišno prvenstvo Hrvatske

UNISPORT HR u vaterpolu i plivanju

Sveučilišno prvenstvo Hrvatske (UNISPORT HR) u vaterpolu i plivanju održavat će se 9. i 10. studenog u Rijeci.

Kasne dvadesete

Uživajte u studentskom životu

Šest savjeta koji će vam pomoći da uštedite novac

Troškovi su noćna mora svakog studenta jer novca nikada dosta. No, postoje načini kako pravilno trošiti novac i štedjeti da biste mogli uživati u studentskom životu.