LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi studij na Sveučilištu u Dubrovniku

Preddiplomski sveučilišni studij Povijest Jadrana i Mediterana

Sljedeće akademske godine započinje novi sveučilišni studij na Sveučilištu u Dubrovniku, a upisivat će 20 redovnih i 5 izvanrednih studenata.

Sljedeće akademske godine započinje novi sveučilišni studij na Sveučilištu u Dubrovniku, a upisivat će 20 redovnih i 5 izvanrednih studenata.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo je potvrdu da će se u akademskoj godini 2015./2016. započeti s preddiplomskim sveučilišnim studijem Povijest Jadrana i Mediterana na Odjelu za humanističke znanosti Sveučilišta u Dubrovniku. Studij će trajati tri godine, a nakon završetka stječe se 180 ECTS bodova i akademski naziv sveučilišni/a prvostupnik/ca (baccalaureus/baccalaurea) povijesti (univ. bacc. hist.).

Svake godine upisivat će se 20 redovnih i 5 izvanrednih studenata. Više informacija možete pronaći na web stranici Sveučilišta u Dubrovniku. 

Razlozi pokretanja studija

Logično je da grad s izrazito bogatim povijesnim nasljeđem dobije vlastiti studij iz područja humanističkih znanosti. Dubrovnik i Dalmacija imaju prestižnu institucionalnu infrastrukturu muzeja, knjižnica i arhiva kojima su potrebni kadrovi obrazovani u području mediteransko-jadranske povijesti.

Također, Dubrovnik ima rastuće Sveučilište i mrežu znanstvenih ustanova, kojima su potrebni znanstvenici osposobljeni za specijalistička istraživanja bogate povijesne baštine.

Program studija se razlikuje od programa sličnih institucija u Hrvatskoj. Naglasak je na stjecanju znanja i vještina u području pomoćnih povijesnih znanosti pa sve do turističkog marketinga. Sam programski sadržaj se fokusira na srednjovjekovni i ranovjekovni Jadran i Mediteran s naglaskom na predmoderno razdoblje. Iako su u programu kolegiji koji se bave antičkom i modernom poviješću, težište je nastavi na području srednjeg i ranog novog vijeka. Fokusiranje na tu epohu logično je zbog baštine i kapaciteta Dubrovnika, a studentima omogućuje visok stupanj upućenosti u problematiku.

Druga specifičnost studija je njegova geografska perspektiva. Naime, većina nastave usredotočena je na geografsku regiju koja se sastoji od tri koncentrična dijela: cjelokupnog Mediterana, jadranskog prostora te Dubrovnika i šire okolice. Ovakva geografska perspektiva pruža detaljniji uvid u dubrovačko-dalmatinsku povijest od klasičnog kurikuluma koji je prikazuje u okviru nacionalne povijesti.

Treća specifičnost studija leži u snažnom naglasku na praktičnim vještinama. Uz uobičajenu edukaciju iz pomoćnih povijesnih znanosti (paleografije, diplomatike i kodikologije), studij obuhvaća i arhivski praktikum posvećen arhivskom radu.

Osim toga, velik broj kolegija o konkretnim povijesnim temama bit će popraćen radom na dokumentima dubrovačkog Državnog arhiva. Uz naglasak na istraživački aspekt historiografije, studij nudi kolegije u području turizma, kulturnog menadžmenta i konzervacije.

Cilj oblikovanja ovog snažnog interdisciplinarnog programa je spajanje klasičnog humanističog obrazovanja s menadžerskim i marketinškim vještinama. Time bi se stvorili kadrovi osposobljeni za primjenu povijesnog znanja izvan uskoga znanstvenog polja - u medijima te u kulturnom i turističkom sektoru.