Visoko obrazovanje

Poslijediplomski specijalistički studij Poduzetništvo i EU fondovi uskoro na Sveučilištu Sjever

Učionica na Sveučilištu Sjever

– Razlozi za pokretanje ovog poslijediplomskog specijalističkog studija višestruki su i ogledaju se u potrebi gospodarstva za većim brojem visokoobrazovane radne snage, približavanju standardima Europske unije te sve većoj potrebi privatnog sektora za kadrovima koji će osigurati stabilnost i konkurentnost poduzeća. – istaknula je prorektorica Hunjet.

Sveučilište Sjever nastavlja sa svojim očekivanim razvojem i novim studijima koji su, prije svega, rezultat analize i praćenja obrazovnih i tržišnih potreba, ali i potreba studenata. Naime, tijekom listopada otvara se natječaj za upis na novi studijski program u Sveučilišnom centru Varaždin, a ovog je puta riječ o prvom poslijediplomskom specijalističkom studiju naziva Poduzetništvo i EU fondovi.

Predviđenim studijskim programom studenti će stjecati vještine prijeko potrebne za razvoj moderne, na znanju temeljene ekonomije, s naglaskom na učenju poduzetničkih vještina primjenjivih u svim segmentima gospodarstva. Studij je osmišljen u skladu s potrebama tržišta rada te će na njemu predavati brojni eminentni i poznati stručnjaci iz gospodarstva.

Prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet istaknula je razloge za njegovo pokretanje:

– Razlozi za pokretanje ovog poslijediplomskog specijalističkog studija višestruki su i ogledaju se u potrebi gospodarstva za većim brojem visokoobrazovane radne snage, približavanju standardima Europske unije te sve većoj potrebi privatnog sektora za kadrovima koji će osigurati stabilnost i konkurentnost poduzeća, ali i nužnosti javnog sektora da se restrukturira i time zaposli stručnije radnike u svrhu pružanja kvalitetnijih usluga građanima. Naravno, pokretanje studija rađeno je i po želji i potrebama samih studenata za nastavkom obrazovanja. 

Poduzetništvo i EU fondovi omogućavaju razvoj poduzetničkog kapaciteta na razini pojedinca – proaktivnog odnosa prema promjenama, kreativno i inovativno ponašanje u identifikaciji problema i traženju rješenja, a time doprinose i jačanju institucionalnog poduzetničkog kapaciteta i konkurentnosti.

Pravo upisa na studij imaju pristupnici koji su završili diplomski sveučilišni studij (300 ECTS) poslovne ekonomije ili ekonomije s prosječnom ocjenom višom od 3,5 ili završen drugi diplomski sveučilišni studij uz uvjete polaganja razlikovnih ispita. Ako pristupnici imaju prosjek ocjena niži od 3,5, moraju priložiti dvije preporuke sveučilišnih profesora. Polaznici koji nemaju završen dodiplomski studij ili preddiplomski i diplomski sveučilišni studij iz ekonomije nakon upisa moraju položiti ispite iz predmeta Uvod u ekonomiju i Uvod u poduzetništvo.

Program specijalističkog studija trajat će dva semestra odnosno jednu godinu. Završetkom studija kandidat stječe 60 ECTS-a i akademski naziv sveučilišni/a specijalist/ica ekonomije (univ. spec. oec.). Zainteresirani kandidati za više se informacija mogu javiti na e-mail adresu ahunjet@unin.hr.

Komentari na članak

Vezani članci

U Zadru obilježen Globalan tjedan poduzetništva

Studentska udruga „Turisticus"

U Zadru obilježen Globalni tjedan poduzetništva

Povodom obilježavanja Globalnog tjedna poduzetništva studenti udruge Turisticus Odjela za Turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru organizirali su nastupna edukativna predavanja Rade Bobanovića te Tie me-a i Issa Artsa.

Studentice na Sveučilištu Sjever

Sveučiliište Sjever

Studij tehničke i gospodarske logistike od jeseni u Sveučilišnom centru Koprivnica

U Sveučilišnom centru Varaždin studij tehničke i gospodarske logistike provodi se od 2007. godine, ali zbog potreba gospodarstva i interesa studenata od sljedeće će akademske godine biti dostupan i u Koprivnici.

Menza na Sveučilištu Sjever, kampus u Koprivnici

Studentska prehrana

Sa Sveučilišta Sjever objašnjavaju razloge odgode otvaranja menze

Premda je planirano otvaranje studentske menze u Koprivnici u lipnju, ono je odgođeno za rujan. Sveučilište Sjever u priopćenju navodi i razloge tome.

FOI - zgrada fakulteta

Razvoj poduzetničkih zajednica

FOI partner na projektu „ABCitiEs” za koji je odobrena potpora veća od 1,5 milijun eura

„ABCitiEs” istražuje kako razvijati nove vrste poduzetničih zajednica koje potiču rast poslovanja i inovacije te stvaraju atraktivnije lokalno poslovno okruženje, a za njegovo ostvarenje FOI-ju i partnerima dodijeljeno je ukupno 1,59 milijuna eura.

Javni prijevoz u Puli

Emisija Indeks

Pulski studenti ne koriste javni gradski prijevoz: autobuse će uskoro zamijeniti bicikli

Od 3000 studenata tek njih 70-ak korisnici su javnog prijevoza.