LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Valentina Zović

Posjetite Facebook stranicu „Ancient Histria and Dalmatia”!

Kulturno se uzdignite lajkanjem stranice o antičkoj Istri i Dalmaciji koju je je osnovala studentica Valentina Zović iz Zadra.

Kulturno se uzdignite lajkanjem stranice o antičkoj Istri i Dalmaciji koju je je osnovala studentica Valentina Zović iz Zadra.

Nedavno je na Facebooku osvanula nova stranica naziva Ancient Histria and Dalmatia

Radi se o stranici namijenjenoj promociji antičke baštine Dalmacije i Istre. Na njoj se nalaze slike rimskih građevina, epigrafskih spomenika, brončanih figurica, raznih muzejskih izložaka i slično.

Stranica dijeli i neke fotografije koje objave druge stranice slične tematike, kao i linkove vezane uz izložbe, arheološka otkrića, kongrese i sl. Osim navedenog, stranica je posebna jer ju je osnovala studentica Valentina Zović iz Zadra. Sve je započelo jednom idejom i sada ju je upravo ta ideja dovela do Pariza gdje će predstaviti temu Antička baština i društvene mreže.

Naša obala bogata je antičkim spomenicima koji su nažalost većinom zaboravljeni, a i ljudi većinom ne znaju dovoljno o bogatoj povijesti gradova u kojim žive i spomenicima koje gledaju svaki dan. Zato je cilj ovog projekta na jednom mjestu objediniti sadržaje vezane uz ostatke antičke kulture i objavama ih pokazati što širem auditoriju. Stoga je i stranica na engleskom jeziku, da bude pristupačna svima. Pozivaju se svi ljubitleji antike i oni koji će to postati da lajkaju stranicu! 
 
U nastavku pročitajte intervju s Valentinom i saznajte nešto više i o samoj ideji projekta.

Za početak reci nešto o sebi i projektu!

Moje ime je Valentina Zović i studentica sam prve godine poslijediplomskog doktorskog studija Arheologije istočnog Jadrana, smjer: antička arheologija, na Sveučilištu u Zadru. Također sam trenutno zaposlena na međunarodnom istraživačkog projektu EAGLE: European network of Ancient Greek and Latin Epigraphy, koji se bavi skupljanjem, obradom i revizijom epigrafske građe s velikog dijela nekadašnjeg Rimskog Carstva. Na njegovoj realizaciji radim u sklopu ogranka na Odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te prikupljam, obrađujem i unosim u bazu podataka tekstove i slike epigrafskih spomenika pronađenih na području Istre, koje je bilo sklopu italske Desete Regije (Venetia et Histria).

Otkud ideja za takav projekt ?
Veliki sam ljubitelj antičke kulture i već se neko vrijeme bavim proučavanjem antike na području Dalmacije, a u zadnje vrijeme i Istre, te organizacijom manifestacija vezanih uz promociju baštine starog Rima na području tih regija. Tako sam dobila ideju kako bi bilo lijepo i korisno napraviti jednu Facebook stranicu na kojoj bi svi ti sadržaji bili objedinjeni i dostupni široj javnost preko danas sveprisutnih društvenih mreža.

Valentina na ostacima figline u antičkom Loronu, Istra
 
Valentina na ostacima figline u antičkom Loronu, Istra; FOTO: Valentina Zović
 
 

Je li bilo teško realizirati ideju? 
Kako je svaki početak težak, bio je pomalo i taj, oklijevala sam neko vrijeme za izradu i razmišljala kako točno to koncipirati, ali čim sam napravila stranicu, dobila sam za nju vrlo pozitivne komentare i pohvale, što mi je bio poticaj i olakšanje za daljnji rad. Pomoć pri skupljanju ideja i dijela građe dobila sam od nekih kolega sa Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Puli, no i od nekih s inozemnih institucija, koji su mi proslijeđivali neke zanimljive fotografije ili linkove na koje su naišli. Trenutno najviše surađujem s kolegicom Marinom Zgrablić, s kojom u koautorstvu pripremam izlaganje na temu promocije antičke baštine Dalmacije i Istre, u kojem će biti riječi i o stranici Ancient Histria and Dalmatia, za konferenciju koja će se održati u rujnu ove godine u Parizu.

Super! Kako napreduje zasad?
Zadovoljna sam trenutnom realizacijom ideje i napretkom, pogotovo otkako sam prevela stranicu na engleski jezik, jer je to veoma pomoglo u širenju njene promocije i  među ljubitelje antike izvan hrvatskog govornog područja, pogotovo sam primjetila interes kod Talijana i Španjolaca. Bilo mi je i drago vidjeti kako su se još neki administratori stranica slične tematike zainteresirali za objavljene sadržaje i kako dijele neke od fotografija koje objavim na tim profilima. Izvrsno će za daljnju promociju doći i predstojeća konferencija posvećena uporabi novih tehnologija u prezentaciji antičke kulture koju sam ranije spomenula.

Objasni nam malo svrhu projekta!
Cilj projekta je objavama vezanim uz aspekte antičke kulture, ponajviše arheološke ostatke, promovirati i prezentirati ljepote koje prostor današnje Dalmacije i Istre nudi, a koji su nažalost često nedovoljno poznati i zaboravljeni. Također je cilj u okviru ove stranice pomoći u promociji brojnih manifestacije posvećenih oživljavanju duha starog Rima koje se tijekom ljetnih mjeseci odvijaju u pojedinim mjestima na obali s poznatom antičkom tradicijom.

Hvala ti na vremenu, imaš neku poruku za kraj?
Preporučam svima da posjete Facebook stranicu Ancient Histria and Dalmatia kako bi mogli točno predočiti o čemu se radi i pogledati fotografije sačuvane rimske arhitekture, brojnih lokaliteta i muzejskih izložaka, što sve pokazuje bogatstvo antičke ostavštine na tom prostoru. Također pozivamo da označe našu stranicu s like i tako nam pomognu u promociji i požele puno uspjeha u daljnjem radu i predstavljanjima!