Studentsko natjecanje „Pokretač”

Pokretanje tvrtke kreće od – dobre ideje

isto

Za otvaranje svoje tvrtke, odnosno pokretanje vlastitog posla, ključna je ideja. Iako je ključna, ideja je tek prvi korak u stvaranju posla. Za uspjeh su potrebni suradnici i klijenti, no kako ih privući?

Za pokretanje vlastitog posla ključna je ideja. Brainstormingom najlakše dođemo do mnoštva ideja koje se potom analiziraju i odabiru se one najbolje. Kad imamo plan na papiru, mnogo je lakše vidjeti odakle možemo krenuti pri stvaranju vlastitog businessa. Uobičajeno je da će svatko htjeti otvoriti tvrtku u području koje ga zanima, odnosno u struci. No što slijedi nakon stavljanja ideje na papir i, što je najvažnije, kako stvoriti klijente i partnere?

Za otvaranje tvrtke prvi je korak odabir imena tvrtke. Uobičajena su imena na hrvatskom, engleskom, grčkom ili latinskom. Sljedeće je točno definiranje područja djelovanja koje ćete zapisati u registar. Kao treće, potrebno je odrediti sjedište tvrtke. Pritom možete iznajmiti poslovni prostor ili prijaviti sjedište na svojoj adresi, ovisno o vrsti posla. Nakon toga slijede administrativne stvari: popunjavaju se obrasci potrebni za prijavu, u banci se polaže temeljni kapital, izrađuje se pečat, otvara bankovni račun, prijavljuje tvrtku u Poreznu upravu, Zavod za mirovinsko te Zavod za zdravstveno osiguranje. Vaša tvrtka može početi s radom kada dobijete rješenje o udovoljavanju minimalnim tehničkim uvjetima.

Da bi posao tekao glatko i da biste profitirali, potrebno je privući klijente te sklopiti dobre suradnje. Radi stvaranja partnerstva i poznanstva, dobro je uključiti se u poslovna natjecanja. Ona zahtijevaju izradu vlastitoga originalnog projekta, odnosno poslovnog modela, što je primjer i na Pokretaču. Riječ je o aktualnom natjecanju u društvenom poduzetništvu koje je otvoreno za sve studente, tako da već za vrijeme studija možete početi graditi suradnje za svoju buduću tvrtku.

Na natjecanjima se povezujete s organizatorima koji često dolaze iz jakih poduzeća, stoga vas mogu prepoznati i kao potencijalnog zaposlenika, a to će vam dobro doći za stjecanje iskustva. Radom u uspješnim tvrtkama dobit ćete uvid u to što je potrebno kako bi tvrtka dobro funkcionirala da biste na koncu to uspjeli primijeniti u svojoj budućoj tvrtki. Sudjelovanje u projektima, osim slave, može vam donijeti i zaradu koju ćete moći uložiti u osnivanje tvrtke.

Kao uspješni sudionici projekta bit ćete privlačniji potencijalnim suradnicima. Uvijek su privlačne tvrtke s uspjesima iza sebe pa biste sudjelovanjem u natjecanju već kao početnici imali uspješnu povijest. Naposljetku, tvrtke povezane s dobrim partnerima brzo se razvijaju, što znači da će vam suradnje ujedno dovesti klijente.

Komentari na članak

Vezani članci

Poduzetnik

Youth Future Croatia 2019.

Pet najvažnijih osobina uspješnog poduzetnika

Uspješni poduzetnici, osim znanja i vještina, imaju posebne osobine koje ih čine originalnim te ih izdvajaju od ostalih, stoga izdvajamo pet najvažnijih, ali i donosimo informaciju gdje ih i sami možete usavršiti.

Sveučilište Jurja Dobrile, PULA

Aktiviraj se i educiraj!

Budi spreman za tržište rada: prijava za sudjelovanje na projektu

Neke od aktivnosti koje će se provoditi obuhvaćaju upoznavanje mladih s aktualnim mogućnostima usavršavanja za tržište rada, radionice o radnom pravu, komunikacijskim vještinama i pokretanju vlastitog biznisa te druženje mladih s uspješnim poduzetnicima.

Predstavljen 3P

Planiram, Poduzimam, Promoviram!

Projekt 3P pokazao se iznimno uspješnim u razvoju poduzetničke kulture

Projekt 3P – Planiram, Poduzimam, Promoviram! priveden je kraju. Na završnoj su konferenciji predstavljene brojne aktivnosti koje su se odvijale u sklopu istog.

NJ. E. Diana Helen Madunic

Gostujuće predavanje

Zaključci s VERNa: Potrebe društva sve češće u fokusu uspješnih tvrtki

– Prema EU direktivi sve tvrtke koje zapošljavaju više od 500 djelatnika moraju podnositi izvješća o aspektima društveno odgovornog poslovanja, dok smo u Švedskoj taj uvjet postavili za sve poslovne organizacije s više od 250 zaposlenika. – tvrdi švedska veleposlanica.

SPI Split

Sveučilište u Splitu

Postanite dio Studentskog poduzetničkog inkubatora

Studentski poduzetnički inkubator u Splitu prima nove članove i pruža studentima mogućnost sudjelovanja u programu "Student Business Academy".