Studentsko natjecanje „Pokretač”

Pokretanje tvrtke kreće od – dobre ideje

isto

Za otvaranje svoje tvrtke, odnosno pokretanje vlastitog posla, ključna je ideja. Iako je ključna, ideja je tek prvi korak u stvaranju posla. Za uspjeh su potrebni suradnici i klijenti, no kako ih privući?

Za pokretanje vlastitog posla ključna je ideja. Brainstormingom najlakše dođemo do mnoštva ideja koje se potom analiziraju i odabiru se one najbolje. Kad imamo plan na papiru, mnogo je lakše vidjeti odakle možemo krenuti pri stvaranju vlastitog businessa. Uobičajeno je da će svatko htjeti otvoriti tvrtku u području koje ga zanima, odnosno u struci. No što slijedi nakon stavljanja ideje na papir i, što je najvažnije, kako stvoriti klijente i partnere?

Za otvaranje tvrtke prvi je korak odabir imena tvrtke. Uobičajena su imena na hrvatskom, engleskom, grčkom ili latinskom. Sljedeće je točno definiranje područja djelovanja koje ćete zapisati u registar. Kao treće, potrebno je odrediti sjedište tvrtke. Pritom možete iznajmiti poslovni prostor ili prijaviti sjedište na svojoj adresi, ovisno o vrsti posla. Nakon toga slijede administrativne stvari: popunjavaju se obrasci potrebni za prijavu, u banci se polaže temeljni kapital, izrađuje se pečat, otvara bankovni račun, prijavljuje tvrtku u Poreznu upravu, Zavod za mirovinsko te Zavod za zdravstveno osiguranje. Vaša tvrtka može početi s radom kada dobijete rješenje o udovoljavanju minimalnim tehničkim uvjetima.

Da bi posao tekao glatko i da biste profitirali, potrebno je privući klijente te sklopiti dobre suradnje. Radi stvaranja partnerstva i poznanstva, dobro je uključiti se u poslovna natjecanja. Ona zahtijevaju izradu vlastitoga originalnog projekta, odnosno poslovnog modela, što je primjer i na Pokretaču. Riječ je o aktualnom natjecanju u društvenom poduzetništvu koje je otvoreno za sve studente, tako da već za vrijeme studija možete početi graditi suradnje za svoju buduću tvrtku.

Na natjecanjima se povezujete s organizatorima koji često dolaze iz jakih poduzeća, stoga vas mogu prepoznati i kao potencijalnog zaposlenika, a to će vam dobro doći za stjecanje iskustva. Radom u uspješnim tvrtkama dobit ćete uvid u to što je potrebno kako bi tvrtka dobro funkcionirala da biste na koncu to uspjeli primijeniti u svojoj budućoj tvrtki. Sudjelovanje u projektima, osim slave, može vam donijeti i zaradu koju ćete moći uložiti u osnivanje tvrtke.

Kao uspješni sudionici projekta bit ćete privlačniji potencijalnim suradnicima. Uvijek su privlačne tvrtke s uspjesima iza sebe pa biste sudjelovanjem u natjecanju već kao početnici imali uspješnu povijest. Naposljetku, tvrtke povezane s dobrim partnerima brzo se razvijaju, što znači da će vam suradnje ujedno dovesti klijente.

Komentari na članak

Vezani članci

3P Split

Zlatna prilika za mlade poduzetnike u Dalmaciji

Poticanje poduzetništva u turizmu uz 3P Split

Ovogodišnju temu organizatori su izabrali uvidjevši da se Split sve više razvija u turizmu i ima mnogo potencijala, no još uvijek treba potporu u razvitku, educiranje poduzetnika i rad na kvaliteti usluge.

1

Finale programa „Katalog poduzetničkih ideja”

Aplikacija za ulazak u virtualni svijet financija proglašena najboljom

U četvrtak 28. travnja na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković u Puli” održano je finale „Kataloga poduzetničkih ideja”. Pobjedu je odnio tim Ekonomske škole iz Pule.

Pile u letu

Radionica

Jim Tamm na ZŠEM-u otkriva što možemo naučiti od kokoši

U današnje vrijeme suradnički odnosi mogu definirati karijeru pojedinca, a o njima će slušati svi oni koji žele unaprijediti svoje ili poslovanje tvrtke u kojoj rade.

natječaj_kune

Poslovne ideje

„Good Game Liftoff“ daruje 100 000 kuna studentu ili mladom hrvatskom poduzetniku

Poduzetnik s najoriginalnijom idejom, razrađenim poslovnim planom i strategijom koji je ujedno student ili osoba do 25 godina osvojit će 100 000 kuna kako bi pokrenuo novi Infinum, Nanobit, Bellabeat ili sličan uspješan poduzetnički pothvat.

FOI - zgrada fakulteta

Razvoj poduzetničkih zajednica

FOI partner na projektu „ABCitiEs” za koji je odobrena potpora veća od 1,5 milijun eura

„ABCitiEs” istražuje kako razvijati nove vrste poduzetničih zajednica koje potiču rast poslovanja i inovacije te stvaraju atraktivnije lokalno poslovno okruženje, a za njegovo ostvarenje FOI-ju i partnerima dodijeljeno je ukupno 1,59 milijuna eura.