Studentsko natjecanje

„Pokretač“: Tri inovativne studentske ideje osvojile ukupno 9000 kuna i dva STEMI hexapod robota

Pobjednici Pokretača

Pobjednikom je proglašen Tomislav Kaučić sa svojom inovativnom svjetiljkom koja ujedno mjeri kvalitetu zraka te je posebno korisna za osobe s respiratornim problemima, ali i za sve one koji žive na područjima s visokom koncentracijom smoga.

Na svečanoj završnici studentskog natjecanja „Pokretač“ održanoj 29. svibnja na Ekonomskom fakultetu – u organizaciji udruge Studentski informativni kutak – najbolja tri sudionika (tima) prema odabiru žirija nagrađena su novčanim nagradama u ukupnom iznosu od 9000 kuna te dvama STEMI hexapod robotima. Žiri je pred sobom imao težak zadatak jer su svi finalisti predstavili inovativne poslovne modele za rješavanje važnih društvenih problema.

Pobjednikom je proglašen Tomislav Kaučić sa svojom inovativnom svjetiljkom koja ujedno mjeri kvalitetu zraka te je posebno korisna za osobe s respiratornim problemima, ali i za sve one koji žive na područjima s visokom koncentracijom smoga.

– Jako mi je drago da sam sudjelovao na ovom natjecanju. Vrlo dobro iskustvo, povezat ću se s par kolega ovdje. Novac neće biti bačen u vjetar, svakako ću nastaviti s razvojem projekta. Nadam se da ćemo za godinu dana imati neki stvarni proizvod koji bi mogao impresionirati svijet. – rekao je pobjednik.

Foto: Dora Poljanec / Studentski.hr

Drugo mjesto osvojio je Dino Jerković s idejom aplikacije namijenjene sveučilištima i studentima koja bi zamijenila anketne upitnike o zadovoljstvu studenata na kraju akademske godine Treće mjesto pripalo je Mariju Paliću i Lorisu Mihiću koji su pažnju usmjerili na sigurnost pješaka u prometu te osmislili lasersku signalizaciju za pješačke prijelaze.

Neki od ostalih predstavljenih poslovnih modela i rješenja problema su: ulošci s ugrađenim GPS uređajem kojima bi se spriječilo lutanje pacijenta s Alzheimerovom bolesti, pročišćivač vode na bazi srebra i aktivnog ugljena koji je jedinstven na tržištu, program koji bi olakšao prikupljanje krvi doniranjem i praćenjem njezinih količina, platforma koja bi omogućila lakše i učinkovitije nalaženje učitelja i instruktora i drugi.

– Bilo je jako teško odlučiti tko će pobijediti. Bilo je dosta gusto, pogotovo među prvih pet timova. – rekao je Luka Fuček iz tvrtke STEMI, član žirija.

Dodao je da mu se ovakve inicijative jako sviđaju i da treba sve više raditi na njima kako bi se što više potaknulo mlade. S njim se složio i trećeplasirani Mario Palić:

– Bilo bi dobro češće organizirati ovakvu vrstu natjecanja zbog poticanja mladih te mogućnosti samozaposlenja.

Foto: Dora Poljanec / Studentski.hr

Za vrijeme vijećanja žirija za prisutne je predavanje održao Filip Hercig, jedan od kreatora poznate društvene igre Mundus. Govorio je o tome kako je nastala ideja za spomenutu igru, o izazovima koji su bili pred njegovim timom, o pozitivnim obrazovnim aspektima koje igra ima te je natjecateljima podijelio neke korisne savjete.

Udruga Studentski informativni kutak organizirala je studentsko natjecanje „Pokretač“​ kako bi studente upoznala s društvenim poduzetništvom te ih potaknula na društvene promjene.  Zadatak natjecatelja bio je da pojedinačno ili u timu od dvije osobe u jednoj od 5 ponuđenih kategorija (zdravstvo, obrazovanje, očuvanje dostatnosti hrane i vode – proizvodnja, mir i sigurnost, ekonomija) osmisle model koji nudi rješenje za određeni društveni problem. U prvom online dijelu natjecanja sudionici su izrađivali svoj business model canvas odgovarajući na sve smjernice u propisanom obrascu, a odabrani finalisti svoja rješenja usmeno su predstavili na završnici natjecanja pred žirijem koji je bio sastavljen od predstavnika Udruge, partnera natjecanja tvrtke STEMI i sponzora OTP banke.

Komentari na članak

Vezani članci

Projekti

Projekt UNIverzI-JA-DA

Predstavljeno deset finalnih studentskih timova

Riječ o projektu u kojemu se dodjeljuju financijska sredstva najboljim studentskim projektima u rješavanju zadataka tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci u srpnju 2016. godine. 

EBEC Zagreb

Studentsko inženjersko natjecanje

EBEC Zagreb: Dani inženjera

EBEC Zagreb - Dani inženjera studentima nude 5 dana treninga, radionica i natjecanja, ali i mogućnost ostvarivanja kontakta s tvrtkama u kojima bi mogli raditi u struci.

STEM Games, odbojka na pijesku

Međunarodno studentsko natjecanje

STEM Games: dva koncerta, dronovi, 2000 studenata

Prijavi se na vikend-aranžman STEM Gamesa i provedi tri nezaboravna dana u Poreču uz 2000 studenata, dva koncerta, bogat zabavni program i uzbudljiva sportska finala!

Erasmus+ Info dan

Organize Your Talk

Studenti EFZG-a natječu se u prezentacijama na engleskom i njemačkom jeziku

Studenti Poslovne ekonomije i Ekonomije na engleskom i njemačkom jeziku prezentirat će neku temu iz područja ekonomije, a u kontekstu Europske unije. Time će se boriti za posjet institucijama EU-a u Bruxellesu i druge vrijedne nagrade.

Završna ceremonija natjecanja Regional Case Study (RCS)

Završna ceremonija natjecanja Regional Case Study

Uspješno završeno treće izdanje natjecanja Regional Case Study (RCS)

Nakon nepunih mjesec dana rješavanja poslovnih slučajeva u kojem su sudjelovali studenti iz cijele Hrvatske, predstavnici poduzeća proglasili su najbolje te im uručili nagrade.