LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski centar Zagreb

Počele prijave za smještaj u jednokrevetnim sobama studentskih domova

Donosimo vam sve podatke o postupku i tijeku prijave za smještaj u jednokrevetnim sobama zagrebačkih studentskih domova. Tko ima pravo na podnošenje molbe, koje je dokumente potrebno dostaviti te što sve pregledava i preispituje komisija, pročitajte u informativnom članku.

Donosimo vam sve podatke o postupku i tijeku prijave za smještaj u jednokrevetnim sobama zagrebačkih studentskih domova. Tko ima pravo na podnošenje molbe, koje je dokumente potrebno dostaviti te što sve pregledava i preispituje komisija, pročitajte u informativnom članku.

Služba za školsku i adolescentsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar počela je zaprimati dokumentaciju za smještaj u jednokrevetne sobe u studentskim domovima. Svi studenti koji zbog zdravstvenih razloga ostvaruju pravo na iste mogu dostaviti molbu i zdravstvenu dokumentaciju do 27. kolovoza 2018.

Preduvjet za podnošenje molbe nepostojanje je bilo kakvih kontraindikacija za boravak u kolektivu kao što bi bile zarazne bolesti. Popis ordinacija i nadležnih liječnika za pojedine fakultete nalazi se na poveznici.

Prednost za smještaj u jednokrevetne sobe imaju studenti čije su zdravstvene teškoće rangirane kao teže, a kojima će boravak u jednokrevetnoj sobi olakšati brigu o bolesti, a da pritom ne dovode u opasnost vlastito zdravlje. Ovaj tip smještaja nije preporučen onim studentima koji bi na taj način dodatno ugrozili svoje zdravlje, a odnosi se na bolesti poput epilepsije, šećerne bolesti, srčanih tegoba, recidivirajuće sinkope, vrtoglavice te sličnih stanja kod kojih je moguće iznenadno izgubiti svijest.

Pravo na podnošenje molbe imaju brucoši kojima je ovo prva prijava za dom te studenti fakulteta i visokih učilišta prema nadležnosti. Prilikom podnošenja molbe potrebno je dostaviti preventivni zdravstveni karton studenta ili srednjoškolca, medicinsku dokumentaciju prema indikaciji, stručne upute Službe za školsku i adolescentsku medicinu. Objave rokova za dostavu zahtjeva mogu se pratiti na internetskim stranicama i oglasnoj ploči Studentskog centra i Službe za školsku i adolescentsku medicinu.

Nakon podnošenja prijave postupak je sljedeći. Nadležni liječnici fakulteta ili srednje škole (za brucoše) napravit će uvid u medicinsku dokumentaciju, dodatne konzultacije ili poslati zahtjev za nadopunom dokumentacije i dodatnom obradom ako se ukaže potreba za time. Također, liječnici moraju ispuniti i Obrazac školskog liječnika te ga, uz medicinsku dokumentaciju, dostaviti povjerenstvu. Nakon toga povjerenstvo provjerava Obrazac školskog liječnika, medicinsku dokumentaciju te utvrđuje studente koji imaju kontraidikacije i listu studenata bez kontraindikacija. Nadalje slijede izlazni dokumenti, tj. odluka povjerenstva koja sadržava obrazac nadležnog liječnika fakulteta za smještaj studenata u jednokrevetnu sobu, listu studenata prema težini zdravstvene teškoće, liječničku potvrdU da student ima pravo na smještaj u jednokrevetnoj sobi koju izdaje povjerenstvo. Posljednja se potvrda naplaćuje po cijeni od 100 kuna.

Također, svaki student koji je nezadovoljan donesenom odlukom ima pravo na žalbu koju razmatra Stručni kolegij Službe. Njegovo je mišljenje konačno.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: STUDENTSKI.HR