LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NAJVEĆE NATJECANJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Pobjednici ovogodišnje ekonomske olimpijade predstavljat će Hrvatsku u Hong Kongu

Financijska pismenost postaje zabavna s Financial Literacy Gameom u sklopu Hrvatske ekonomske olimpijade, pružajući učenicima simulaciju „odraslog“ života s financijskim izazovima.

Financijska pismenost postaje zabavna s Financial Literacy Gameom u sklopu Hrvatske ekonomske olimpijade, pružajući učenicima simulaciju „odraslog“ života s financijskim izazovima.

U sklopu trećeg izdanja Hrvatske ekonomske olimpijade (engl. Croatia Economics Olympiad – CEO), učenici iz zasad 17 srednjih škola (još uvijek pristižu prijave) imat će priliku natjecati se u Financial Literacy Game, koja traje dva sata. Najbolji među njima, imat će priliku sudjelovati i na Međunarodnom ekonomskom natjecanju (engl. International Economics Olympiad – IEO) u Hong Kongu u srpnju.
 

Što je FLG?


FLG odnosno Financial Literacy Game razvijena je kako bi se provjerilo koliko se dobro učenici snalaze u imaginarnoj simulaciji „odraslog“ života i utjecaju financija na život. Nakon registracije, svaki natjecatelj odabire po jednog lika među ponuđenim, a zatim „žive” 30 godina nakon diplomiranja. Svi ponuđeni likovi imaju različite karakteristike o kojima kasnije ovise i njihovi izbori unutar igrice. Tijekom „života” svog lika natjecatelji će se morati naučiti nositi s utjecajem bolesti, otkaza i sličnog na ukupno financijsko stanje.
 

U Hong Kongu natjecanje iz tri područja


Pobjednički tim na nacionalnom natjecaju u srpnju će imati priliku predstavljati svoju školu, ali i Hrvatsku, u Hong Kongu na međunarodnoj razini, među više od 50 zemalja. Aktivnosti natjecanja osmišljene su da potiču kreativnost i vještine rješavanja problema u području ekonomije, poslovanja i financija.

Ekonomski i financijski dio natjecanja provode se pojedinačno, dok je natjecanje u poslovnom dijelu ekipno. Zadatci iz ekonomije za cilj imaju provjeriti razumijevanje natjecatelja u osnovnim ekonomskim konceptima i modelima, njihovu znatiželju za to područje te analitičke vještine. Taj, prvi dio natjecanja, sastoji se od 20 pitanja s višestrukim izborom te pet otvorenih pitanja za koja sudionici imaju 235 minuta.

U drugom dijelu, financijskoj pismenosti, poanta je ispitati razumijevanje natjecatelja o osnovnim financijskim konceptima i modelima, sposobnost njihove primjene i analitičke vještine. Ovaj dio uključuje 25 pitanja s višestrukim odabirom, a za njih učenici imaju 60 minuta.

Posljednji, timski dio natjecanja, jest rješavanje poslovnog slučaja, odnosno case study. Ekipe se natječu dva dana, prvi je osmišljen za pripremu, a drugi za prezentaciju rada (na engleskom jeziku). Na dan predstavljanja ekipe su podijeljene u skupine, a najbolje iz svake su pozvane na javno finale. U finalu timovi ponovno predstavljaju svoja rješenja te ih žiri ocjenjuje.

Na kraju natjecanja postoje tri vrste nagrada: medalje, kipići te posebne nagrade (diplome). Medalje za ukupne pojedinačne rezultate se dodjeljuju na temelju rezultata sva tri dijela natjecanja, a isti je slučaj i kod kipića za ekipne rezultate. Posebne nagrade (diplome) Ocjenjivački sud dodjeljuje za izvanredne rezultate u jednom od natjecateljskih dijelova, za izvrsno rješenje pojedinog zadatka ili druga postignuća.

Dodatne informacije i novosti pratite na Facebook stranici Hrvatske ekonomske olimpijade, službenoj stranici međunarodnog natjecanja IEO i na portalu Studentski.hr.
FOTO: STRUKOVNA ŠKOLA VIROVITICA, HRVATSKA EKONOMSKA OLIMPIJADA