Predavanje u Stablu znanja

„Pisanje diplomskog rada uopće nije lak posao“

Pisanje diplomskog

Budući da predstavlja „krunu“ obrazovanja, pisanje diplomskog rada nipošto nije lagan posao, istaknuo je Božidar Nikša Tarabić. Okupljenim je studentima davao savjete za pisanje, ali ih je i upozorio na najčešće greške koje rade.

U Stablu znanja unutar Studentskog centra u Zagrebu 18. travnja održano je interaktivno predavanje o pisanju diplomskih i završnih radova. Za organizaciju ovog događaja zaslužni su Ured za studente Sveučilišta u Zagrebu te SZZG, dok je za samo predavanje bio zadužen magistar psihologije Božidar Nikša Tarabić. O velikom interesu za ovu korisnu i edukativnu aktivnost govori i činjenica kako je prostorija bila ispunjena do zadnjeg mjesta. 

Mladi psiholog je na početku svoga predavanja istaknuo kako pisanje diplomskog rada nije uopće lak posao, budući da predstavlja krunu jednog obrazovanja te na nekim fakultetima nosi čak 18 ECTS-a. Nakon toga se dotaknuo podjele i strukture radova, objasnio je sam proces pisanja rada i navođenja literature te je govorio o najčešćim pogreškama koje se pojavljuju prilikom pisanja nekog važnog akademskog teksta kao što je i sam diplomski rad. 

Posebnu pozornost posvetio je naravno greškama koje se događaju u pisanju te je prošao svaki sastavni dio jednog rada: od teme, uvoda, istraživačkog pitanja, hipoteza, odgovarajućih instrumenata i metoda istraživanja pa sve do razrade, zaključka i literature. Ono što je istaknuo kao jednu od većih pogrešaka je ta da sadržaj i uvod nisu povezani s temom, odnosno da instrumenti koje smo odabrali ne odgovaraju na naše istraživačko pitanje. Zbog toga je važno prvo pročitati svu potrebnu literaturu, udžbenike i izvorne znanstvene radove kako bi se mogli postaviti inicijalni ciljevi i tema, a tek nakon opsežnog proučavanja odgovarajuće literature dolazi do utvrđivanja konačnih ciljeva i teme. Na predavanju je također istaknuta važnost uvoda koji predstavlja krov svakog diplomskog rada te zbog toga na njegovo pisanje odlazi najveći dio vremena.

Osim korisnih informacija koje su dobili na ovom predavanju, studentima je pružena i mogućnost da u bilo kojem trenutku prekinu predavača i postave mu pitanje o svemu što ih zanima ili im nije dovoljno jasno. Također, pojedini su studenti iskoristili i priliku da putem društvenih mreža postave pitanja i prije samog predavanja. Predavanje je završeno ispunjavanjem anonimnog upitnika u kojem su studenti iskazali svoje mišljenje o samom predavanju te su ocijenili predavača i njegovu sposobnost prenošenja informacija i znanja.  

Komentari na članak

Vezani članci

FER pogled sa ulice

Predavanje na FER-u

Iz tvrtke Rimac o novom hiberautomobilu – specijalno za studente!

Voditelji pojedinih područja tvrtke Rimac predstavit će studentima tehnologiju koju koriste u svakodnevnom radu, a reći će i nešto pobliže o ideji i realizaciji novog Concept_Two hiberautomobila.

Laboratorij

Sveučilište u Zagrebu

Farmaceuti i biokemičari otvaraju vrata svoga fakulteta

Na Danima otvorenih vrata široj će se javnosti predstaviti farmaceutska i medicinsko-biokemijska struka predavanjima i radionicama na temu „Od molekule do lijeka“.

Melita Manojlović

Open Days by Melita

Besplatna predavanja za bolji život

Predavanje ima karakter osnovnog znanja te je stoga besplatno. Pozvane su sve zainteresirane tvrtke, udruge i pojedinci da svojim utjecajem potpomognu razvoj projekta od koristi široj javnosti.

Milanović na Sveučilištu Sjever

Predavanje u Sveučilišnom centru Koprivnica

Jesmo li mogli bolje iskoristiti članstvo u EU-u, odgovorit će Zoran Milanović na Sveučilištu Sjever

Kroz interaktivno će se predavanje studentima i svim zainteresiranima prenijeti vlastita razmišljanja i osobna viđenja o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

foto

Projekt udruge eSTUDENT

Prikupljanje školskog pribora za hrvatsku i afričku djecu na zagrebačkim fakultetima

U petoj godini održavanja eSTUDENT-ovog humanitarnog projekta, fokus je stavljen na djecu i mlade kojima je potreban elementarni školski pribor poput bilježnica, olovaka, bojica, ravnala i sličnog. Dio je namijenjen djeci u Africi, a dio će se donirati bolnici Srebrnjak.