Predavanje u Stablu znanja

„Pisanje diplomskog rada uopće nije lak posao“

Pisanje diplomskog

Budući da predstavlja „krunu“ obrazovanja, pisanje diplomskog rada nipošto nije lagan posao, istaknuo je Božidar Nikša Tarabić. Okupljenim je studentima davao savjete za pisanje, ali ih je i upozorio na najčešće greške koje rade.

U Stablu znanja unutar Studentskog centra u Zagrebu 18. travnja održano je interaktivno predavanje o pisanju diplomskih i završnih radova. Za organizaciju ovog događaja zaslužni su Ured za studente Sveučilišta u Zagrebu te SZZG, dok je za samo predavanje bio zadužen magistar psihologije Božidar Nikša Tarabić. O velikom interesu za ovu korisnu i edukativnu aktivnost govori i činjenica kako je prostorija bila ispunjena do zadnjeg mjesta. 

Mladi psiholog je na početku svoga predavanja istaknuo kako pisanje diplomskog rada nije uopće lak posao, budući da predstavlja krunu jednog obrazovanja te na nekim fakultetima nosi čak 18 ECTS-a. Nakon toga se dotaknuo podjele i strukture radova, objasnio je sam proces pisanja rada i navođenja literature te je govorio o najčešćim pogreškama koje se pojavljuju prilikom pisanja nekog važnog akademskog teksta kao što je i sam diplomski rad. 

Posebnu pozornost posvetio je naravno greškama koje se događaju u pisanju te je prošao svaki sastavni dio jednog rada: od teme, uvoda, istraživačkog pitanja, hipoteza, odgovarajućih instrumenata i metoda istraživanja pa sve do razrade, zaključka i literature. Ono što je istaknuo kao jednu od većih pogrešaka je ta da sadržaj i uvod nisu povezani s temom, odnosno da instrumenti koje smo odabrali ne odgovaraju na naše istraživačko pitanje. Zbog toga je važno prvo pročitati svu potrebnu literaturu, udžbenike i izvorne znanstvene radove kako bi se mogli postaviti inicijalni ciljevi i tema, a tek nakon opsežnog proučavanja odgovarajuće literature dolazi do utvrđivanja konačnih ciljeva i teme. Na predavanju je također istaknuta važnost uvoda koji predstavlja krov svakog diplomskog rada te zbog toga na njegovo pisanje odlazi najveći dio vremena.

Osim korisnih informacija koje su dobili na ovom predavanju, studentima je pružena i mogućnost da u bilo kojem trenutku prekinu predavača i postave mu pitanje o svemu što ih zanima ili im nije dovoljno jasno. Također, pojedini su studenti iskoristili i priliku da putem društvenih mreža postave pitanja i prije samog predavanja. Predavanje je završeno ispunjavanjem anonimnog upitnika u kojem su studenti iskazali svoje mišljenje o samom predavanju te su ocijenili predavača i njegovu sposobnost prenošenja informacija i znanja.  

Komentari na članak

Vezani članci

Danijela Jozić (Tportal.hr) na FPZG-u

Predavanje na FPZG-u

„Maraton karijera”: Danijela Jozić upoznala studente s novinarskom profesijom, a Igor Pekija objasnio što je „media monitoring”

– „Maraton karijera” je hvalevrijedan projekt jer samo na ovakav način studenti mogu dobiti pravu sliku o tome što ih čeka u profesijama koje odaberu u budućnosti. – rekla je Danijela Jozić.

Pisanje, životopis, sastanak

Predavanje namijenjeno studentima

U zagrebačkom se Studentskom centru održava interaktivno predavanje o izradi životopisa

Studenti na predavanju, koje će se 14. ožujka 2019. održati u Studentskom centru u Zagrebu, imaju priliku naučiti sve o pisanja životopisa.

Tri predavanja, Time4Science

„Time4Science”

Na FOI-ju održane tri uspješne akademske rasprave

Tricia Alegra Jenkins, Michael Bošnjak i Marjan Mernik zaslužni su za tri uspješna susreta koja su se održala na FOI-ju u sklopu projekta „Time4Science”.

Fakultet političkih znanosti

Politička kultura

Okrugli stol na FPZG-u na temu promjena izbornog sustava

Okrugli stol održat će se na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u utorak, 2. rujna s početkom u 11 sati.

Predavanje "Teorija brojeva i kriptografija"

Sveučilište u Zadru

Predavanje „Teorija brojeva i kriptografija"

Ovaj petak na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru poslušajte predavanje akademika Andreja Dujella o ljudskoj komunikaciji.