Sveučilište Jurja Dobrile

Otvara se Medicinski fakultet u Puli

Sveučilište Juraj Dobrila

Nakon dopusnice Ministarstva Medicinski fakultet u Puli započet će s radom. Ako zeleno svjetlo ne stigne do jesenskih upisa, tada će se organizirati naknadni izravni upisi za maksimalno 40 studenata.

Ako dopusnica Ministarstva stigne na vrijeme, na jesen će započeti s izvođenjem studij medicine u Puli, piše Glasistre.hr. Dosad je, kako kaže rektor Sveučilišta Jurja Dobrile, Alfio Barbieri, pokriveno oko dvije trećine programa. Koristit će se učionice postojećih fakulteta, dok će praktični dio studentima biti dostupan u Općoj bolnici Pula.

Prvi dekan Medicinskog fakulteta u Puli bit će Krešimir Pavelić, a Medicinski fakultet vodit će sljedeće tri godine Dolazi s Riječkog Sveučilišta gdje je, između ostalog, osnovao i vodio Odjel za biotehnologiju te je također radio na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Programski elaborat već je odobrila Agencija za znanost, čeka se potpis ministrice Blaženke Divjak te analiza elaborata studija Nacionalnoga vijeća za znanost. No, ako kojim slučajem dopusnica stigne nakon jesenskih upisa, tada će se organizirati naknadni izravni upis. Upisat će se samo kandidati koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, njih maksimalno 40.

Za početak će se koristiti prostorije postojećih fakulteta, a u tijeku je proces nabave laboratorijske opreme. Budući studenti imat će mogućnosti odrađivanja nastave u rovinjskoj bolnici, kliničkim institucijama u Rijeci, Zagrebu, ali i Italiji. Brucoši koji se odluče upisati fakultet očekuje turnusna nastava te će izaći s fakulteta kao liječnici spremni za rad. Klinička rotacija na šestoj godini bit će ključna stavka fakulteta.

Najmlađem su ogranku pulskog Sveučilišta veliku podršku pružili Grad Pula i Županija, kolege iz Rijeke s Medicinskog fakulteta te KBC Rijeka, kao i sveučilišni centri diljem Italije.

Komentari na članak

Vezani članci

ZIMS 2017.

Znanstveni kongres

Studenti medicinari pripremili ZIMS za medicinare i nemedicinare

Mladi doktori, studenti medicinskog i biomedicinskog područja izlažu svoje radove, a svi zainteresirani slušaju predavanja i sudjeluju na radionicama za vrijeme trajanja novog izdanja ZIMS-a posvećenog hitnoj medicini.

https://pixabay.com/en/doctor-medical-medicine-health-563428/

Tribina udruge CroMSIC

Studenti potiču raspravu o cijepljenju kao dragulju prevencije zaraznih bolesti

Ove će se srijede održati tribina CroMSIC-a, međunarodne udruge studenata medicine, posvećena cijepljenju. Gostovat će dr. sc. Danijela Lakošeljac, dr. med., Dorotea Gastović Bebić, dr. med. i Andrea Šuran, dr. med s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

MEF

Lavina reakcija na objavu profesora s medicine

Profesor Sinčić javno se ispričao studentima nakon skandala na Facebooku

Zbog nepromišljene Facebook objave i komentara dvoje profesora s Medicinskoga fakulteta studenti su izrazili svoje nezadovoljstvo.

Bakteriofag

Napredak u medicini

Liječenje bakterijskih infekcija bez antibiotika postaje moguće

Budući da su s vremenom brojne bakterije razvile rezistenciju na antibiotike, a medicina tako naišla na veliku prepreku, otkriće nizozemskih znanstvenika moglo bi spasiti milijune života.

Medvjedić

Bolnica za medvjediće Zrinjevac

Pobijedite strah od liječnika uz udrugu studenata medicine

Ovoga vikenda najmlađi će zahvaljujući EMSA-i dobiti priliku pobijediti strah od liječnika te naučiti nešto o higijeni i zdravlju.