Sveučilište Jurja Dobrile

Otvara se Medicinski fakultet u Puli

Sveučilište Juraj Dobrila

Nakon dopusnice Ministarstva Medicinski fakultet u Puli započet će s radom. Ako zeleno svjetlo ne stigne do jesenskih upisa, tada će se organizirati naknadni izravni upisi za maksimalno 40 studenata.

Ako dopusnica Ministarstva stigne na vrijeme, na jesen će započeti s izvođenjem studij medicine u Puli, piše Glasistre.hr. Dosad je, kako kaže rektor Sveučilišta Jurja Dobrile, Alfio Barbieri, pokriveno oko dvije trećine programa. Koristit će se učionice postojećih fakulteta, dok će praktični dio studentima biti dostupan u Općoj bolnici Pula.

Prvi dekan Medicinskog fakulteta u Puli bit će Krešimir Pavelić, a Medicinski fakultet vodit će sljedeće tri godine Dolazi s Riječkog Sveučilišta gdje je, između ostalog, osnovao i vodio Odjel za biotehnologiju te je također radio na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Programski elaborat već je odobrila Agencija za znanost, čeka se potpis ministrice Blaženke Divjak te analiza elaborata studija Nacionalnoga vijeća za znanost. No, ako kojim slučajem dopusnica stigne nakon jesenskih upisa, tada će se organizirati naknadni izravni upis. Upisat će se samo kandidati koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, njih maksimalno 40.

Za početak će se koristiti prostorije postojećih fakulteta, a u tijeku je proces nabave laboratorijske opreme. Budući studenti imat će mogućnosti odrađivanja nastave u rovinjskoj bolnici, kliničkim institucijama u Rijeci, Zagrebu, ali i Italiji. Brucoši koji se odluče upisati fakultet očekuje turnusna nastava te će izaći s fakulteta kao liječnici spremni za rad. Klinička rotacija na šestoj godini bit će ključna stavka fakulteta.

Najmlađem su ogranku pulskog Sveučilišta veliku podršku pružili Grad Pula i Županija, kolege iz Rijeke s Medicinskog fakulteta te KBC Rijeka, kao i sveučilišni centri diljem Italije.

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.flickr.com/photos/marinawilde/7005492620/in/photolist-bF3YTw-7wHfZ6-7wM4ih-7wHg7X-7wHgcc-7wM43N-7wHeyP-7wHeMR-7wM3Ky-7wHetP-7wM2wJ-7wHguv-7wHgK8-7wM4Cm-pks8iy-7wM4AG-6Jkzhs-mLSbkF-p61Myu-22Maege-p61Fgi-ayQHYx-2bWp7e-5xH4Xf-tmwoxS-2egBdV6-UTFsHn-gCQZ8P-gCPU79-GDpNdH-2ck7s9R-t5cwNE-tmRJ3z-ayQFGk-tmwnEQ-chjJNC-nkDXZH-atekeH-nEKjaw-HpyUcY-HpyTm9-HpyWRW-aGVefv-8qU27Q-8f3Mv6-4Qjqov-29GC96y-aAG12P-anYeFo-duWfXy

Edukacija i zdravlje

Prvi svjetski One Health skup okuplja medicinare i biologe iz cijelog svijeta, a sudjeluju i studenti

U Zadru će se održati prvi svjetski skup inicijative One Health na kojem će svoja istraživanja prezentirati mnogi svjetski znanstvenici, ali i studenti iz područja biologije i medicine.

fakultet

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Studenti pozvani da ocijene rad nastavnika i kvalitetu nastave

Mislite da ne možete ništa napraviti kako biste poboljšali stanje na fakultetu? Svoje mišljenje možete izraziti ispunjavanjem ankete te time pridonijeti boljoj i kvalitetnijoj nastavi.

Japanski jezik i kultura hit na pulskom Sveučilištu

Vijesti iz studentskih klupa

Japanski jezik i kultura hit na pulskom Sveučilištu

Prošle se godine na Sveučilištu u Puli počeo izvoditi preddiplomski studij japanskog jezika i kulture. Studentska emisija "Indeks" otkriva što je motiviralo studente da se upišu.

https://pixabay.com/photos/stethoscope-doctor-medical-1584223/

Znanstveni kongres

Od (budućih) liječnika očekuje se više od medicine; educirat će ih 50-ak predavača sa zagrebačkog Sveučilišta

U više od 25 radionica koje će se održati od 29. studenog do 2. prosinca, a koje će voditi oko 50 predavača s čak 8 studija Sveučilišta u Zagrebu, 100 studenata i mladih liječnika dobit će priliku usavršiti svoja medicinska znanja i vještine.

Medicinski fakultet

Što nakon završetka medicinskog fakulteta?

Dan liječničkih karijera otvara perspektivu budućnosti mladih liječnika u RH

U medijima je sve popularnija tema odlazak mladih liječnika iz Hrvatske u druge europske i svjetske zemlje gdje ih strani poslodavci zbog visokog znanja i dobrih iskustava s hrvatskim liječnicima dočekuju raširenih ruku. Zato se na ovaj način želi potaknuti na konstruktivan dijalog kako bi mlade liječnike potaknuli na ostanak u Hrvatskoj i osigurali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za krajnje korisnike.