LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Informirajte se i prijavite ispit na vrijeme

Osnovni podaci o državnom stručnom ispitu

Saznaj osnovne informacije o državnom stručnom ispitu kako stres prije ispita ne bi bio nepodnošljiv.

Saznaj osnovne informacije o državnom stručnom ispitu kako stres prije ispita ne bi bio nepodnošljiv.

Mnogi su od nas presretni kada napokon diplomiraju i riješe se učenja i ispita koji su im zadavali glavobolju. No, nije to često baš tako. Poznata je tvrdnja kako učimo cijeli život. Prilikom zaposlenja i nakon stručnoga osposobljavanje često se treba polagati još jedan ispit – državni stručni ispit. U nastavku ti donosimo osnovne činjenice koje moraš znati o njemu.

Državni stručni ispit organizira Ministarstvo uprave za sve osobe koje rade u državnoj službi, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, javnopravnim tijelima. Stručni se ispit polaže nakon završetka stručnog osposobljavanja i ne mogu ga polagati osobe koje su nezaposlene i ne rade u javnopravnom tijelu.

Državni se stručni ispit sastoji od dva dijela: općeg i posebnog. Literatura za opći dio, koji se ispituje usmeno, može se pronaći na internetskoj stranici Ministarstva uprave, dok posebni dio objavljuje svako državno tijelo samostalno.

Zahtjev za podnošenje prijave za polaganje stručnog ispita podnosi osoba koja je na stručnom osposobljavanju ili ju zaposlenik podnosi čelniku državnoga tijela u kojem je zaposlen.

Kako biste prijavili stručni ispit, potrebni su vam sljedeći dokumenti: ugovor o radu ili stručnom osposobljavanju, ili rješenje o rasporedu na radno mjesto, svjedodžba ili diploma o završenom školovanju, potvrda o radnom stažu ili druga isprava kojom se dokazuje radni staž.

Prijava za polaganje stručnog ispita obrazac je DSI-1, a može se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva uprave ili u prodavaonicama Narodnih novina.

Na stranicama Ministarstva navodi se i podatak kako se ispiti najčešće održavaju subotom. Državni se ispit može i odgoditi pisanim zahtjevom  te se u tom slučaju uplaćeni iznos priznaje pri naknadnom polaganju ispita. Ako se državni stručni ispit ne odgodi osobnim pisanim zahtjevom, računa se kako je osoba pala ispit.

Iako se čini mnogo i komplicirano, uvjeravamo vas da nije baš tako. Krenite dovoljno rano s pripremom kako vam ispit ne bi izazivao neželjeni stres. Svjesni smo činjenice da je teško učiti uz posao, stoga kvalitetno isplanirajte vrijeme kako biste stigli riješiti sve obaveze u očekivanom roku. Sretno!

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji provodi udruga SIK uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

FOTO: PIXABAY