Kreativna riznica

Osijek pokazuje primjer kreativnog sveučilišnog grada

Otvorenje Kreativne riznice 2018

Već četvrtu godinu EFOS otvara svoja vrata raznovrsnim događanjima kojima je cilj promicanje kulture i kreativnosti te promišljanje o kulturnoj baštini i kreativnim transformacijama njezinih dobara u proizvode.

Ekonomski fakultet u Osijeku u svome je otvorenom kabinetu, kako je nazvan ovom prigodom otvoreni prostor iza glavne zgrade, okupio u večernjim satima 18. travnja 2018. mnogobrojne posjetitelje četvrte Kreativne riznice. Organizatori, EFOS i Institut Andizet s partnerima, upriličili su svečano otvorenje popularizacijskoga simpozija kreativnih industrija prigodno na Svjetski dan baštine, što je, kako je istaknula idejna začetnica simpozija profesorica i književnica Jasna Horvat, sukladno misiji koju su Rizničari sebi zacrtali.

Naime, već četvrtu godinu EFOS otvara svoja vrata raznovrsnim događanjima kojima je cilj promicanje kulture i kreativnosti te promišljanje o kulturnoj baštini i kreativnim transformacijama njezinih dobara u proizvode. Okupljene je pozdravila profesorica Josipa Mijoč, izvršna direktorica KR, koja je posebno naglasila institucionalnu potporu koju volonteri simpozija dobivaju na fakultetu. Prodekan Josip Mesarić u ime Uprave EFOS-a pozvao je zainteresirane na brojna događanja u danima koji predstoje, a naglasio je da su Rizničari već dvaput opravdali dobiveno povjerenje fakulteta, i to dvjema nagradama – nagradom za volontiranje 2016. godine i Državnom nagradom za znanost 2017. godine

Foto: Kreativna riznica

Umrežavanje kreativaca, kulturnjaka, znanstvenika srednjoškolaca, studenata, volontera i amatera cilj je KR, a ovogodišnja krovna tema u sebi sažima i ime grada Osijeka – OS mreža. U ime grada je stoga uzvanike pozdravio Vladimir Ham, koji je istaknuo da je Osijek jedan od potpisnika povelje koja umrežava projektom hrvatske kreativne gradove, među kojima su još Rijeka, Zlatar, Čakovec, Zabok, Zadar i dr. Izaslanik Predsjednice RH i predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin istaknuo je da 11 uglednih pokroviteljstava, a među kojima je i Predsjedničino, dovoljno govori o važnosti i prepoznatljivosti ovoga simpozija. Vulin je čestitao začetnicama, organizatorima i volonterima te izdvojio primjere onih koji su zahvaljujući KR realizirali svoje ideje i potaknuli druge da kreativno pridonose gospodarstvu Osječko-baranjske županije i Hrvatske.

Na otvorenju je dodijeljena i nagrada Vodik najboljem izlagaču prošlogodišnjeg simpozija po izboru posjetitelja, a ove je godine nagradu dobila Sanda Katavić Čaušić za transdisciplinarni i transnacionalni događaj, večer poezije na kojoj su 2017. sudjelovali osječki studenti i ERASMUS studenti. Nakon dodjele pjesme poznatih sunarodnjaka čitali su studenti iz Makedonije, Italije, Poljske i Španjolske. Profesorica Horvat na kraju je najavila i performans Stipe Gugića u kojemu je oživljen Eugen od Savoje, a prilikom čega su uzvanici primali darove slavonskih i baranjskih polja kroz vino posvećeno upravo onima koji baštine i čuvaju osječku povijest i kulturu.

Kreativna riznica primjer je kako se u kreativnom i sveučilišnom gradu popularizira znanost te spajaju ekonomija i industrija. Osijek, jedan od umreženih kreativnih gradova, primjer je grada koji živi kulturu i kreativnost kroz Kreativnu riznicu. Čak 60 događanja ove godine očekuje posjetitelje, a ulaz na sva događanja besplatan je.

Komentari na članak

Vezani članci

Croatia Youth 2 Business Forum logo

AIESEC Hrvatska u suradnji s lokalnim AIESEC Osijek odborom poziva

Croatia Youth to Business Forum u Osijeku

Croatia Youth to Business Forum je projekt koji organizira AIESEC Hrvatska koji za cilj ima spajanje studentskog i poslovnog svijeta u jednom danu ispunjenom diskusijama, radionicama i panelima kako bi sadržaj učinio zanimljivijim i atraktivnijim za studente.

Maskota Gwangju 2015

Univerzijada u Južnoj Koreji

Gwangju ugošćuje studente iz cijelog svijeta

Južnokorejski grad Gwangju ugostit će ovog ljeta studente iz cijelog svijeta na Univerzijadi.

Fotograf

Revija hrvatskih kratkometražnih filmova

Petak na Filmskoj RUNDI u znaku premijera i studentske izložbe

Prvog će se dana Filmske RUNDE otvoriti izložba studenata Odsjeka za likovnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu, a uslijedit će dvije domaće premijere, razgovor s autorima i iznenađenje iz laboratorija dobrih ideja.

https://pixabay.com/en/christmas-christmas-tree-background-3841669/

Kreativnosti nikad kraja

FOTO: Najmaštovitija božićna drvca

Da je kreativnost najbolje oružje u nedostatku novca i vremena, uspješno dokazuju drvca uređena na pomalo drugačiji, ali ne i manje vrijedan način.

GPP Osijek

Gradski prijevoz putnika Osijek

Osijek prvi u Hrvatskoj uvodi besplatan wi-fi u javni gradski prijevoz!

GPP Osijek će, zajedno sa svojim klijentima-oglašivačima, omogućiti putnicima (pri)gradskih autobusnih i tramvajskih linija besplatan pristup internetu.