Kreativna riznica

Osijek pokazuje primjer kreativnog sveučilišnog grada

Otvorenje Kreativne riznice 2018

Već četvrtu godinu EFOS otvara svoja vrata raznovrsnim događanjima kojima je cilj promicanje kulture i kreativnosti te promišljanje o kulturnoj baštini i kreativnim transformacijama njezinih dobara u proizvode.

Ekonomski fakultet u Osijeku u svome je otvorenom kabinetu, kako je nazvan ovom prigodom otvoreni prostor iza glavne zgrade, okupio u večernjim satima 18. travnja 2018. mnogobrojne posjetitelje četvrte Kreativne riznice. Organizatori, EFOS i Institut Andizet s partnerima, upriličili su svečano otvorenje popularizacijskoga simpozija kreativnih industrija prigodno na Svjetski dan baštine, što je, kako je istaknula idejna začetnica simpozija profesorica i književnica Jasna Horvat, sukladno misiji koju su Rizničari sebi zacrtali.

Naime, već četvrtu godinu EFOS otvara svoja vrata raznovrsnim događanjima kojima je cilj promicanje kulture i kreativnosti te promišljanje o kulturnoj baštini i kreativnim transformacijama njezinih dobara u proizvode. Okupljene je pozdravila profesorica Josipa Mijoč, izvršna direktorica KR, koja je posebno naglasila institucionalnu potporu koju volonteri simpozija dobivaju na fakultetu. Prodekan Josip Mesarić u ime Uprave EFOS-a pozvao je zainteresirane na brojna događanja u danima koji predstoje, a naglasio je da su Rizničari već dvaput opravdali dobiveno povjerenje fakulteta, i to dvjema nagradama – nagradom za volontiranje 2016. godine i Državnom nagradom za znanost 2017. godine

Foto: Kreativna riznica

Umrežavanje kreativaca, kulturnjaka, znanstvenika srednjoškolaca, studenata, volontera i amatera cilj je KR, a ovogodišnja krovna tema u sebi sažima i ime grada Osijeka – OS mreža. U ime grada je stoga uzvanike pozdravio Vladimir Ham, koji je istaknuo da je Osijek jedan od potpisnika povelje koja umrežava projektom hrvatske kreativne gradove, među kojima su još Rijeka, Zlatar, Čakovec, Zabok, Zadar i dr. Izaslanik Predsjednice RH i predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin istaknuo je da 11 uglednih pokroviteljstava, a među kojima je i Predsjedničino, dovoljno govori o važnosti i prepoznatljivosti ovoga simpozija. Vulin je čestitao začetnicama, organizatorima i volonterima te izdvojio primjere onih koji su zahvaljujući KR realizirali svoje ideje i potaknuli druge da kreativno pridonose gospodarstvu Osječko-baranjske županije i Hrvatske.

Na otvorenju je dodijeljena i nagrada Vodik najboljem izlagaču prošlogodišnjeg simpozija po izboru posjetitelja, a ove je godine nagradu dobila Sanda Katavić Čaušić za transdisciplinarni i transnacionalni događaj, večer poezije na kojoj su 2017. sudjelovali osječki studenti i ERASMUS studenti. Nakon dodjele pjesme poznatih sunarodnjaka čitali su studenti iz Makedonije, Italije, Poljske i Španjolske. Profesorica Horvat na kraju je najavila i performans Stipe Gugića u kojemu je oživljen Eugen od Savoje, a prilikom čega su uzvanici primali darove slavonskih i baranjskih polja kroz vino posvećeno upravo onima koji baštine i čuvaju osječku povijest i kulturu.

Kreativna riznica primjer je kako se u kreativnom i sveučilišnom gradu popularizira znanost te spajaju ekonomija i industrija. Osijek, jedan od umreženih kreativnih gradova, primjer je grada koji živi kulturu i kreativnost kroz Kreativnu riznicu. Čak 60 događanja ove godine očekuje posjetitelje, a ulaz na sva događanja besplatan je.

Komentari na članak

Vezani članci

Vizionar 2016

Predavanje u organizaciji eStudenta

Saznaj kako dizajnirati plakat koji je SH&T

Iskusni dvojac Šesnić&Turković svojim zanimljivim izlaganjem motivirat će vas da se počnete baviti osmišljavanjem i izradom plakata bilo koje vrste. Bez obzira na to bavite li se dizajnom ili ste samo zaljubljenik, predavanje je otvoreno za sve zainteresirane studente.

Igor Cerensek i Ana Kotzmuth

Sportsko-edukativni projekt

Stotinu Osječana osvijestilo fokus na Mentalnom treningu „Aktivne Hrvatske”

– Uz neke naše alate možete biti fokusirani na sada i ovdje, preuzeti kontrolu nad svojom svakodnevicom i unaprijediti svoju izvedbu neovisno o tome čime se bavite. – istaknula je psihologinja Ana Kotzmuth. 

Ugostiteljstvo1

Prilika za nezaposlene u Osijeku

Prijavite se na besplatni program osposobljavanja za zanimanja u ugostiteljstvu

Programe će voditi vrhunski profesori mentori u najsuvremenije opremljenim praktikumima, a prijave traju do 6. rujna 2019.

Poklon

Darivanje boljih polovica

Originalne ideje za valentinovske poklone primjerene studentskom džepu

Mnogi se parovi pitaju što pokloniti svojoj boljoj polovici, a da je u isto vrijeme jedinstveno, kreativno i ne previše skupo. Donosimo vam šest ideja koje će vas motivirati da poklonom uljepšate partneru ovo Valentinovo.

Završena Filmska RUNDA 2018

Revija hrvatskih kratkometražnih filmova

Najbolje iz filmske produkcije prikazano u Osijeku na Filmskoj RUNDI

Iza manifestacije u organizaciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar to go još je jedno uspješno održano izdanje Filmske RUNDE. I ovog je puta filmašima, profesionalncima, amaterima i svim ljubiteljima sedme umjetnosti ponudila jedinstveni kulturni sadržaj.