Međunarodni dan prijateljstva

Organizacije se udružile kako bi povećale zaposlenost mladih

https://pixabay.com/en/student-professor-uni-books-study-2052868/

Šest organizacija iz Hrvatske uz podršku Fondova Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora zajedno rade na projektima koji su usmjereni na zapošljavanje mladih u Hrvatskoj i Europi.

S ciljem promoviranja održivog i kvalitetnog zaposlenja u Europi u 2017. godini Island, Lihtenštajn i Norveška pokrenuli su Fond za zapošljavanje mladih ukupne vrijednosti 60 milijuna eura, koji djeluje u sklopu Fondova Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora. Kroz Fond je financirano 26 projekata koje provode inicijative kojima je cilj pomoći 25 000 mladih da pronađu ili stvore svoj posao.

Prema podacima Eurostata u zemljama EU u 2018. godini gotovo 15 milijuna mladih između 20. i 34. godine nije bilo zaposleno, nije se obrazovalo niti se usavršavalo (NEET engl. Not in Employment, Education or Training). Najveće stope nezaposlenosti mladih zabilježene su u Italiji i Grčkoj, gdje je više od četvrtine mladih izvan tržišta rada. 

– Ranjivi mladi ljudi često izlaze iz formalnog sustava obrazovanja i osposobljavanja, kao i uobičajenog tržišta rada te postoji velika potreba za inovativnim rješenjima, prijenosom dobre prakse i studijama utjecaja koje pokazuju koje intervencije djeluju, a koje ne. Ovih 26 projekata će razviti, pilotirati ili usvojiti gotovo 100 novih pristupa, metoda  i praksi, naglašavajući inovativnost Fonda za zapošljavanje mladih. – izjavila je gospođa Grethe Haugøy, viša službenica za Regionalne fondove i Globalni fond za socijalni dijalog i dostojanstveni rad u Uredu za financijski mehanizam Tajništva Fondova Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora.

S obzirom na velik broj organizacija i projekata koje podržava Fond za zapošljavanje mladih, pokrenuta je nova komunikacijska platforma – online časopis Youth Employment Magazine. Časopis je pokrenut na Međunarodni dan prijateljstva UN-a jer konzorciji koji provode projekte razvijaju kvalitetne odnose, dijele najbolje prakse i razmjenjuju iskustva. Informacije o inicijativama, kao i svih 195 projekata iz 26 europskih država koje podržavaju Island, Norveška i Lihtenštajn moguće je pronaći u časopisu.

Youth Employment Magazine služi kao resursni centar za sve projekte koji se provode zahvaljujući Fondu za zapošljavanje mladih. Urednički tim čine stručnjaci koji sudjeluju u provedbi projekata i izvještavaju o postignutim rezultatima. Platformu je pokrenuo Operator fonda, konzorcij koji čine JPC Italy i Ecorys Poljska. Novostvoreni magazin će na dinamičan i multimedijalan način pružati informacije o projektima i njihovim rezultatima te će omogućiti publici da prati sve događaje koji se organiziraju u sklopu projekata diljem Europe i država donatora.

Online magazin će služiti kao platforma koja inspirira, povezuje i podiže svijest među mladima u Europi i postat će online hub za sve sudionike uključene u Fond. – izjavila je Raquel Torres Prol, službenica za komunikacije Fonda za zapošljavanje mladih pri Uredu financijskog mehanizma Tajništva Fondova Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora.

Komentari na članak

Vezani članci

Živa knjižnica

Poziv Info zone

Traže se sudionici Žive knjižnice

– Odabrane osobe dobit će priliku da zainteresiranima iz prve ruke, tijekom opuštenih individualnih razgovora, ispričaju svoja životna iskustva koja mogu doprinijeti rušenju stereotipa, smanjenju predrasuda, većoj empatiji... – objašnjavaju iz Info zone.

Djevojka prosvjeduje

Misterija

Ima dvije diplome, a već dvadesetak dana šutke stoji na kutiji

Djevojka je potpuni misterij jer nitko ne shvaća što želi poručiti svojim performansom koji traje od početka listopada.

Studenti

Središnje mjesto za nezaposlene osobe mlađe od 30 godina

Centar za mlade u HZZ-u: 48% mladih zaposleno u 2013.

U 2013. godini zaposleno je 17 882 mladih u dobi od 15 do 29 godina. Do posla najlakše dolaze znanstvenici, inženjeri i stručnjaci, a najteže šumari, ribari i lovci. Pogledajte što smo još saznali o Centru za mlade od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Laboratorij

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Ljekarne Prima Pharma nude sjajnu stipendiju i siguran posao zagrebačkim studentima

Iznos je stipendije 2 000 kuna, a isplaćuje se do završetka studija.

Mladi ljudi

Europska unija i mladi

Otvorene prijave za trening Utjecaj savjeta mladih na oblikovanje EU politika kroz Dijalog Europske unije s mladima

Za sve članove savjeta mladih na lokalnoj ili regionalnoj razini otvoren je natječaj za trening kojemu je cilj upoznati mlade s Dijalogom EU-a s mladima. Sudionicima će biti financirani prijevoz, hrana i smještaj.