LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilišni kampus u Splitu

Opremanje Mamutice i ponovno otvaranje Indexa

U dogledno vrijeme zgrada Tri fakulteta (Pomorskog, Prirodoslovno-matematičkog i Kemijsko-tehnološkog, koji se već godinama muče s nedostatkom adekvatnog prostora za izvođenje nastave), popularno nazvana Mamutica trebala bi se konačno dovršiti

U dogledno vrijeme zgrada Tri fakulteta (Pomorskog, Prirodoslovno-matematičkog i Kemijsko-tehnološkog, koji se već godinama muče s nedostatkom adekvatnog prostora za izvođenje nastave), popularno nazvana Mamutica trebala bi se konačno dovršiti

Otvorenje novog studentskog doma u sklopu kampusa Sveučilišta u Splitu bio je povod dolaska Ivana Pavića, rektora Sveučilišta u Splitu, Zlatka Ževrnje, župana splitsko-dalmatinskog te ravnateljice Studentskog centra Gordane Raos. Osim monumentalne konstrukcije koja dominira pejzažem Kampusa, obišli su i Sveučilišnu knjižnicu te menzu Ekonomskog fakulteta.

Uz prigodno druženje sa studentima, raspravljalo se i o aktualnoj problematici Sveučilišta: porastu cijena u menzama, promijenjenom konceptu plaćanja, uvođenju fiksnih menija, opremanju i stavljanju u funkciju nedovršene zgrade Tri fakulteta te problemu generalnog nedostatka studentskih menzi i kantina u Splitu. Rektor Pavić, ne krijući oduševljenje s funkcionalnošću i cjelovitošću Kampusa, koji od 2009. godine studentima nudi modernu knjižnicu s čitaonicom i velikom bazom književne građe, a od aktualne akademske godine i novi studentski dom s preko 600 ležajeva, priznaje kako je svjestan situacije u kojem se Sveučilište i studenti nalaze nakon uvođenja novih mjera. Uvjeren je da će se u dogledno vrijeme zgrada Tri fakulteta (Pomorskog, Prirodoslovno-matematičkog i Kemijsko-tehnološkog, koji se već godinama muče s nedostatkom adekvatnog prostora za izvođenje nastave), popularno nazvana Mamutica konačno dovršiti te da bi u sljedećih nekoliko mjeseci trebala otvoriti svoja vrata studentima. Radovi na zgradi su zaustavljeni nakon što je glavni izvođač radova Konstruktor upao u teške financijske probleme te je u procesu predstečajne nagodbe. Ipak, Pavić ističe da su pokrenuti pregovori s Vladom RH te se u narednih petnaestak dana nada izvođenju radova do kraja. Uspoređujući uvjete studiranja, smještaj i prehranu hrvatskih studenata s onima poznatih sveučilišta diljem svijeta, Pavić smatra da je naš obrazovni sustav u samom svjetskom vrhu.

Što se tiče problema poskupljenja studentskih menza i kantina, ravnateljica Studentskog centra Gordana Raos ističe da se novouvedene cijene neće mijenjati. Naglašava da su cijene u menzama već dugi niz godina konstantne, dok se nabavne cijene hrane za menze povećavaju iz godine u godinu te smatra da su nove cijene realne i jednako pristupačne studentima, a meniji formirani tako da za malu cijenu pružaju zdrav, uravnotežen i hranjiv obrok.

Osvrnula se i na moguće skoro otvaranje restorana Index na Cankarevoj poljani, koji je dugo vremena bio jedini restoran u centru grada namijenjen studentima, no zbog pravnih zavrzlama sudskom odlukom je zatvoren od studenog 2008. godine Napominje da je pravna situacija napokon riješena i prostor je vraćen u ruke Studentskog centra te je u bližoj budućnosti u planu njegovo opremanje i ponovno otvaranje uz uvjet da se proda stari dom na Spinutu. Tek realizacijom potrebnih novčanih sredstava moći će se ozbiljnije pristupiti ponovnom opremanju restorana Index te s vremenom i menze u novootvorenom domu na Kampusu.

 

FOTO: KATE VLADISLAVIĆ/STUDENTSKI.HR