Erasmus+ program „Build Your Future“ za mlade poduzetnike se nastavlja

Održana druga poduzetnička radionica na temu kreativnosti

Build your future

Poruka koju nosi ova poduzetnička radionica, na kojoj sudjeluju mladi studenti poput vas, glasi da što ćete više sudjelovati u aktivnostima koje izlaze iz vaše komfort zone (struke), to ćete bolje upoznavati ljude koji se bave drugim zanimanjima. Stalno radite na sebi, svojim znanjima i vještinama, kako biste stvorili podlogu za kreativno poduzetničko djelovanje.

U BIZkoshinca coworking prostoru u Zagrebu održava se europski edukacijski program o poduzetništvu. Bila je ovo druga od ukupno 5 planiranih radionica. Osnivačica BIZkoshnice Mirela Marović Omerzu i marketinška stručnjakinja Sabina Prpić vodile su zanimljive diskusije s 20-ak studenata o poduzetničkim idejama, kreativnim tehnikama i poslovnim prilikama.

Pričalo se puno o kreativnosti te je li ona urođena ili se može na neki način naučiti. Svatko od nas je po nečemu drugačiji i sigurno sami sebe možemo smatrati više ili manje kreativnim. No, činjenica je da stvarno postoje kreativne tehnike kojima možete „izoštriti“ svoju kreativnu stranu.

Želite znati koliko ste kreativni? Probajte riješiti zadatak Think outside the box (bez guglanja), koji su rješavali i sudionici Build Your Future radionice. Cilj je spojiti 9 točaka koristeći samo 4 linije, a pritom olovku ne smijete dizati s papira.

Biti poduzetnik ne znači biti stručan u samo jednom području. Uzmimo za primjer američki obrazovni sustav, gdje je sama nastava, struktura studija i sveučilišnih kampusa puno drugačije organizirana negoli primjerice kod nas. Zašto najviše kreativnih ideja, revolucionarnih otkrića i billion dollar biznisa dolazi upravo iz SAD-a? Ne zato jer su Ameri pametniji od Hrvata, već čisto zato jer se kreativnost ističe kao pokretač poduzetništva od prvog dana studija.

Drugi razlog sigurno leži i u činjenici da je povezanost studenata iz različitih branša puno veća nego na sveučilištima u našem dijelu svijeta. Da ne pričamo samo o Americi, jedan tipičan takav primjer je uspješna hrvatska tvrtka Agrivi, čiji je osnivač Matija Žulj, po struci FER-ovac, a usto ima i MBA diplomu, odnosno ekonomska znanja, kako bi uspješan biznis temeljio na agronomskoj djelatnosti – proizvodnji hrane.

Pokazatelj je to i dobar primjer svima koji imalo razmišljaju otisnuti se u poduzetničke vode jednog dana, da morate biti kreativni i povezati nemoguće. U današnje vrijeme jako puno psihologa, politologa i ljudi iz sličnih zanimanja razvija odlične marketinške projekte. S druge strane, društvene znanosti su stalno isprepletene s tehničkim, tako da onu poznatu od naših roditelja: „Uklopi se u društvo.“, možete svojom kreativnošću i poduzetničkim duhom pretvoriti u „Istakni se iz društva.“.

Poruka koju nosi ova poduzetnička radionica, na kojoj sudjeluju mladi studenti poput vas, glasi da što ćete više sudjelovati u aktivnostima koje izlaze iz vaše komfort zone (struke), to ćete više upoznavati ljude koji se bave drugim zanimanjima. Stalno radite na sebi, svojim znanjima i vještinama, kako biste stvorili podlogu za kreativno poduzetničko djelovanje.

Više o samim radionicama saznajte na službenim stranicama programa.

Komentari na članak

Vezani članci

s

Nagrada od 15 000 kuna

Priključite se Climathonu, doprinesite okolišu i osvojite vrijednu nagradu

Sveučilište u Zagrebu poziva sve zainteresirane da sudjeluju u „Climathonu” koji će se simultano održavati na više lokacija u Zagrebu, s ciljem generiranja rješenja izazova koje su zadale jedinice lokalne samouprave vezane uz klimatske promjene.

Erasmus tulum

Erasmus iskustvo: Danijela Markotić

Svježe Erasmus iskustvo iz Stuttgarta: Kada Kurdistanci nose hrvatski dres!

Danijela Markotić je apsolventica Grafičkog fakulteta u Zagrebu koja je trenutno na razmjeni u Stuttgartu. U intervjuu pročitajte njezino Erasmus iskustvo.

Mirjam Vuksanić

Studenti kreativci – intervju s Mirjam Vuksanić

Studentica PMF-a izrađuje super kreativne bilježnice za početak nove akademske godine

Mirjam je studentica biologije koja ljubav, osim prema prirodi, osjeća i prema kreativi, pa tako izrađuje bilježnice i rokovnike s različitim dodatcima i ukrasima, a misao vodilja joj je da svatko dobije bilježnicu koja odgovara njegovoj osobnosti.

Zagreb service jam

Zagreb Service Jam

U 48 sati promijenite svijet i pritom naučite razmišljati izvan okvira te potaknite kreativnost

Zagreb Service Jam 29. ožujka okupit će 70-ak sudionika – od marketingaša i dizajnera, preko programera i financijaša – koji će eksperimentiranjem, međusobnom suradnjom i prijateljskim natjecanjem razviti korisne vještine.

Predavanje o capoeiri

Klub mladih Split

Saznajte sve o afro-brazilskoj vještini – capoeiri

Zanima vas kako izgledaju capoeira pokreti? Možete ih vidjeti ovog četvrtka u Klubu mladih Split.