Inozemne visokoškolske kvalifikacije

Odluka o nepriznavanju diploma iz Srbije i BiH: vratiti se u Hrvatsku i ne moći dobiti posao za koji smo se školovali?

Jasna Ožanić

Vijest o nepriznavanju diploma iz Srbije i BiH u Hrvatskoj iznenadila je studente koji studiraju u tim susjednim zemljama. Prema toj odluci hrvatski studenti neće moći nastaviti visoko obrazovanje u Hrvatskoj niti se zaposliti. Zašto je tome tako, čime je to određeno, je li odluka konačna?

Studiranje u susjednim zemljama praksa je mnogih hrvatskih studenata. Zato ih je vijest o nepriznavanju diploma iz Srbije i BiH u Hrvatskoj itekako iznenadila. Vratiti se u Hrvatsku nakon studija i ne moći pronaći posao u struci nije nikako poželjan ishod studiranja. Što je dovelo do ovakve odluke i postoji li mogućnost da se ona promijeni?

Odgovor na pitanje zašto se u Hrvatskoj neće moći priznati diplome iz Srbije i BiH može dati Agencija za znanost i visoko obrazovanje jer u nadležnosti te institucije provodi se postupak priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija. To znači da AZVO ima ovlast potvrđivanja vrijednosti kvalifikacije stečene na određenoj viskokoobrazovnoj instituciji u inozemstvu. Akreditaciju viskokoobrazovnim institucijama s jedne strane daje matična država, a s druge strane postupak vrednovanja treba obaviti i Europski registar za osiguravanje kvalitete visokog obrazovanja. Također, Agencija za visoko obrazovanje pojedine države treba biti članom Europske udruge za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju kako bi visokoškolske kvalifikacije stečene u određenoj državi bile priznate u drugim državama.

Na ovom se pravilu Lisabonske konvencije temelji odluka o nepriznavanju visokoškolskih kvalifikacija stečenih u Srbiji i BiH. Naime, te države ne ispunjavaju sve odredbe po kojima bi se njihove diplome mogle priznati u Hrvatskoj. Visokoobrazovne institucije unutar Srbije i Bosne i Hercegovine Europski registar nije akreditirao i nisu članice Europske udruge. Stoga je odluka da se kvalifikacije iz Srbije i BiH ne priznaju u Hrvatskoj opravdana te iz ovoga proizlazi da odluka zapravo nije bila u rukama hrvatske, već europske komisije.

Srbija i BiH nepriznat su status zadobile zbog pronađenih nedostataka u osiguravanju kvalitete visokoškolskog obrazovanja. Ako srpska Komisija za akreditaciju otkloni nedostatke u za to određenom roku, vratit će joj se članstvo u Europskoj udruzi, a time i u Europskom registru. Dakle, odluka o nepriznavanju diploma iz Srbije u Hrvatskoj nije definitivna. Studentska mobilnost između Hrvatske i susjednih balkanskih zemalja s vremenom bi se mogla nastaviti.

Komentari na članak

Vezani članci

AZVO

Agencija za znanost i visoko obrazovanje

Objavljene rang-liste za upis kandidata na programe visokih učilišta

Upisi za buduće studente započinju danas, 22. rujna 2015., i traju do datuma koji odrede visoka učilišta.

Razmišljanje

Samo nebo je granica

Popularne novogodišnje studentske odluke

Ljudska priroda diktira pravilo kako se sve mijenja početkom nove godine. Možda je to iz potrebe da doista osjetimo kako je nastupilo novo doba u kojem će se zaboraviti sve loše odluke, možda je to iz razloga što prvih par tjedana, koliko nas drži odlučnost u ostvarivanju novogodišnjih želja, imamo urednije raspoređena zbivanja u svojem životu.

Virtualni dani karijere i znanja

Virtualni dani karijere i znanja

Ponuda poslova i edukacije na jednom mjestu

Online projekt "Virtualni dani karijere i znanja" počeo je 21. listopada i traje osam dana. Na njemu izlažu tvrtke iz nekoliko država i predstavljaju svoje ponude za posao i edukaciju.

AZVO dobitnik povelje 2014.

AZVO

Agencija za znanost i visoko obrazovanje primila Povelju za doprinos u edukaciji i promociji kvalitete

Agencija za znanost i visoko obrazovanje dobitnica je ovogodišnje Povelje za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete, koju tradicionalno dodjeljuje Hrvatsko društvo za kvalitetu.

Predstava "Mirna Bosna"

Gostovanje Kamernog teatra 55

„Mirna Bosna” – bosanskohercegovačka komedija preživljavanja na Gavellinoj pozornici

Predstavu o životarenju dviju porodica koje su zbližene minulim ratnim nedaćama ugostit će zagrebačko kazalište u Frankopanskoj.