Studentski aktivizam

Odabrani novi voditelji ureda Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci; evo što planiraju napraviti tijekom mandata

https://pixabay.com/photos/startup-start-up-notebooks-creative-593336/

Pogledali smo plan rada novoizabranih voditelja ureda te vam donosimo najvažnije aspekte.

U četvrtak, 28. studenoga, održana je sjednica Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i odabrani su novi voditelji Ureda za studentski standard, Ureda za međunarodnu suradnju, Ureda za znanost i Ureda studentskog pravobranitelja uključujući i Studentskog pravobranitelja. Između ostalog, na sjednici je bivša predsjednica SZSuR-a Pegi Pavletić podnijela izvještaj za mandatno razdoblje 2018./2019. godine, planirao se rad SZSuR-a u nadolazećoj 2020. godini te je za raspravu bio prijedlog proračuna za iduću godinu.

Za voditelje ureda imenovani su sljedeći, a mi smo zavirili u planove rada njihova mandata: 

  • voditelj Ureda za studentski standard – Matej Beriša 
  • voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju – Marija Špoljarić
  • voditelj Ureda za znanost – Bruno Raguž 
  • voditelj Ureda studentskog pravobranitelja, a ujedno i Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Rijeci – Sven Sušanj 

Novoizabrani voditelj Ureda za studentski standard, student Tehničkog fakulteta Matej Beriša, za ciljeve svojeg mandata odredio je kontrolu kvalitete studentske prehrane i kvalitete življenja u studentskim domovima. Način na koji to planira postići je kroz anketiranje, sastanke sa studentima i upravom Studentskog centra. Nadalje, Matej teži angažiranju domskih odbora u rad Ureda te praćenju izvršenja točaka Sporazuma sa SC-om. Ujedno, novi voditelj se tijekom svog mandata planira baviti i upoznavanjem studenata s njihovim pravima i poboljšati proces upisa studenata u studentske domove. Kao najzanimljiviji cilj izdvajamo izradu aplikacije i web-stranice za pronalazak studentskih poslova što bi studentima uvelike olakšalo isto. 

Marija Špoljarić, studentica Ekonomskog fakulteta, i novoizabrana voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju, obnašala je funkciju organizatorice volontera, a u novom mandatu zalagat će se za jačanje i rast Ureda kojim predsjeda, povećanje uočljivosti udruga koje se bave međunarodnom suradnjom i podupiranje vidljivosti YUFE mreže. 

Student Filozofskog fakulteta novi je voditelj Ureda za znanost, Bruno Raguž s četiri objavljena znanstvena i stručna rada te mnogobrojnim sudjelovanjima na stručnim kongresima ili skupovima. Tijekom svojeg mandata jedan od ciljeva jest organizacija što većeg broja događaja kojima je svrha popularizacija znanosti. Ujedno, nastavio bi se baviti provođenjem projekta Osnove znanstvenog pisanja te Escape room kao dio Student Day Festivala i načina promicanja znanosti kroz zabavu. Veliki problem koji navodi Bruno je činjenica da Ured za znanost ima jako maleni broj članova, stoga realizacija velikog broja događaja nije moguća.

Podsjećamo, natječaji za članove Ureda Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci su uvijek otvoreni, a detalje o prijavi možete pronaći na poveznici

Novi Studentski pravobranitelj je student Pravnog fakulteta Sven Sušanj, koji u svojem motivacijskom pismu navodi: 

– Biti Studentski pravobranitelj znači i dodatnu zadaću: formalno zastupati prava studenata pred sveučilišnim tijelima te, u suradnji sa Studentskim zborom, braniti studentske interese kada su oni ugroženi. No pored same zastupničke funkcije, čvrsto vjerujem da bi Studentski pravobranitelj trebao zdušno raditi i na edukaciji studenata o njihovim pravima i obvezama. Ideal aktivnog građanina može se ostvariti tek kada je pojedinac upoznat sa svojim pravima i dužnostima te ako zna koja su sredstva njihove zaštite.

Između ostalih ciljeva, Studentski pravobranitelj planira provesti u djelo plan izrade online obrasca za prijavu povreda prava studenata te drugih nepravilnosti i uspostava redovite suradnje između studentskih pravobranitelja svih sastavnica Sveučilišta. Sven Sušanj smatra kako studenti nisu dovoljno informirani o svojim pravima i obvezama, stoga planira provesti informacijsku kampanju i otvoriti Facebook stranicu Studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Rijeci. 

Komentari na članak

Vezani članci

Novi sastav Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Studenti Sveučilišta u Rijeci dobili nove predstavnike

Na konstituirajućoj sjednici za predsjednika studentskog zbora Sveučilišta izabran je Aleksandar Šušnjar s Filozofskog fakulteta,a za njegovu zamjenicu Hana Grubišić s Učiteljskog fakulteta.

Freedom of speech

Kongres na Filozofskom fakultetu

RIK ove godine posvećen govoru mržnje; u tijeku prijave studenata svih studijskih usmjerenja

– RIK je regionalni studentski kongres koji se već 7. godinu zaredom održava na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci s ciljem okupljanja stručnjaka i studenata iz različitih područja znanosti te njihovom zajedničkom raspravom o jednoj temi. Tema je ovogodišnjeg RIK-a Sloboda govora – govor mržnje. – ističe predsjednik Studentskog zbora.

foto

Studentske obveze

Izradom plana nadolazeća akademska godina postaje mačji kašalj

Ako ne znate kako pravilno rasporediti vrijeme na fakultetu, izabrati vrijeme za seminare, učenje, druženje, teretanu ili kave, donosimo vam ključni savjet kako ćete si olakšati studentski život.

Sveučilište

Sveučilište u Rijeci

Donesena odluka o datumu ponavljanja izbora za studentske predstavnike u Rijeci

Sveučilište u Rijeci donijelo je odluku o datumu ponavljanja izbora studentskih predstavnika u Rijeci.

Banksy

Lucija Špiljak

Vrijeme i ostale nepoznanice

Imamo vremena… samo ono bude bačeno u neki „ratni bunker“ bez svjetla. Ne trošimo dovoljno svog vremena na sebe. Prilagođavamo se nekome i nečemu drugome, iako bismo trebali reći „prvome“ jer smo sebi rijetko na vrhu ljestvice prioriteta. Neimanje vremena stvara u nama osjećaj slabosti i manjka kontrole i samokontrole; u žurbi smo, a rezultata ima „na kapaljku“.