LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PAPIRNATI POSLOVI

Od diplome do posla: Putokaz kroz državnu birokraciju

Popis institucija koje morate posjetiti i dokumenata koje morate prikupiti nakon diplome.

Popis institucija koje morate posjetiti i dokumenata koje morate prikupiti nakon diplome.

Nakon puno odricanja i učenja konačno ste diplomirali? Prije svega, čestitamo! A sada je pred Vama možda prvi ozbiljni dodir s državnom birokracijom i masovnim skupljanjem potvrda i dokumenata. Ovaj posao nije lagan ni zanimljiv, ali mora se obaviti.

Dakle, nakon što ste od matičnog fakulteta dobili potvrdu o stečenom akademskom statusu, prvo mjesto na koje morate otići je Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prijava na zavod relativno je jednostavna - sve što morate imati sa sobom su potvrda o završenom školovanju i važeća osobna iskaznica. Nakon što vas službenik upiše u evidenciju, dodijelit će vam osobnog savjetnika pri traženju posla. Sastanak sa savjetnikom ugovara se uglavnom kroz desetak dana i na njemu se mora prisustvovati jer se izostanak kažnjava brisanjem iz evidencije zavoda. Na sastanku sa savjetnikom odredit ćete željena radna mjesta i sastaviti profesionalni plan. Nakon toga jedino što trebate pratiti su natječaji za posao i prijavljivati se. Na zavod nakon sastanka sa savjetnikom morate dolaziti jednom mjesečno na redovno javljanje.

Druga važna stvar koju morate obaviti je prijava za zdravstveno osiguranje. Ovu prijavu morate obaviti u roku od tri mjeseca od završetka studija. Nakon diplome više ne možete biti zdravstveno osigurani preko roditelja ili fakulteta. Prijava se obavlja u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, a potrebni dokumenti su: odjava roditelja ili ustanove preko koje ste bili osigurani i ispunjena pristupnica za osiguranje preko Zavoda za zapošljavanje.

Nakon toga slijede prijave za posao. U prijavama se često traže mnogi dokumenti koje ćete morati nabaviti. Slijedi popis dokumenata koji će vam vjerojatno zatrebati, državnih institucija koje ćete trebati posjetiti i njihovih zagrebačkih adresa:

Prijava na HZZ: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Zvonimirova 15 (ponijeti osobnu iskaznicu i potvrdu o završetku školovanja)

Prijava zdravstvenog osiguranja: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Zagrebačka adresa: Jukićeva 12

Porezna kartica: Porezna uprava Novi zagreb, Avenija Dubrovnik 32 (ponijeti osobnu iskaznicu i prethodno vas roditelji trebaju odjaviti ako ste bili na njihovoj poreznoj kartici)

Dokumenti koji vam mogu zatrebati pri traženju posla:

Životopis u svakoj prijavi za posao traži se životopis. On može biti personaliziran, ali najčešće se koriste standardizirani. Preporučujemo Europass CV. Link za izradu: europass.cedefop.europa.eu/en/documents/curriculum-vitae

Potvrda o nekažnjavanju - ova potvrda dobiva se na nadležnom kaznenom sudu. Zagrebačka adresa: Ilica 207 (pisarnica)

Potvrda o radnom iskustvu - potvrda se dobiva u Zavodu za mirovinsko osiguranje. Zagrebačka adresa: Trpimirova 4

Uz sve navedeno je dobro kod sebe uvijek imati preslike domovnice, rodnog lista i potvrde o završenom školovanju. Sretno pri traženju posla!

FOTO: FLICKR