LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izbori za rektora Sveučilišta u Zagrebu

Očekivana pobjeda: Damir Boras novi rektor Sveučilišta u Zagrebu!

U drugom krugu glasanja, prof. dr. sc. Damir Boras izglasan je za novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu.

U drugom krugu glasanja, prof. dr. sc. Damir Boras izglasan je za novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu.

U drugom krugu glasanja, prof. dr. sc. Damir Boras izglasan je za novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu.

U drugi krug su ušli prof. dr. sc. Blaženka Divjak s FOI-a te Boras sa FFZG-a. Boras je izglasan s 35 glasova, dok je Divjak osvojila 31 glas. Dva listića su proglašena nevažećima.

Boras funkciju preuzima 1. listopada 2014. godine, a mandat će mu trajati četiri godine  

U svojem programu je istaknuo kako će podržati pokretanje i odobravanje integriranih studija (spajanje preddiplomskih i diplomskih studija u jednu cjelinu s petogodišnjim trajanjem) te kako će podržati otvaranje većih kvota za izvanredne studente koji plaćaju studij. Ovim potezom bi uspio suzbiti utjecaj ekonomske krize na financijsku situaciju Sveučilišta.

Izvanredna sjednica: biranje rektora
 
Izvanredna sjednica: biranje rektora, FOTO: Hrvatski studentski zbor
 

Boras je u svojemu programu istaknuo kako će nastaviti s poticanjem veće mobilnosti studenata i nastavnika, kao i uvođenje više kolegija na engleskom jeziku koji bi privukli studente iz EU, ali i potaknuli hrvatske studente na jaču izobrazbu u stranom govornom području. Dotaknuo se i pitanja Univerzijade te zaključio kako bi se trebalo razmisliti o uvođenju prorektorskog položaja za sport. Istaknuto je i poticanje razvojačetiri zagrebačka kampusa (Zapadni, Središnji, Sjeverni i Istočni), kao i razvoj kampusa u Varaždinu.

U financijskom području, Boras predlaže da se sklopi više programskih ugovora te produbi suradnja s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Naposlijetku, ističe kako se dekanima trebaju dati veće ovlasti i samim time više povjerenja u njihov rad. Smatra kako centraliziranost nije dobra te kako treba postojati bolja koordinacija i raspodjela ovlasti. U završnim riječima Boras ističe kako planira zaposliti više prorektora ili savjetnika te provesti detaljnu analizu zaposlenog osoblja jer ga ima previše.

Ostaje nam za vidjeti kako će Boras svoj program realizirati te koliku će pažnju posvetiti studentskom standardu.

FOTO: HRVATSKIPLUS