LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vijesti iz svijeta

Obrazovna i gospodarska uzbuna: broj međunarodnih studenata u UK pada za trećinu! 

Imigracijske restrikcije nametnute međunarodnim studentima ozbiljno prijete gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

Imigracijske restrikcije nametnute međunarodnim studentima ozbiljno prijete gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

Restrikcije nametnute međunarodnim studentima koji žele studirati u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazale su se kao prijetnja gospodarstvu. Čelnici sveučilišta upozoravaju da se broj upisanih iz inozemstva smanjuje za trećinu, piše The Guardian.
 


VEZANO: Država daje rođendanski „poklon” od 100 eura svakome tko navrši 18 godina!



Znatno povećanje pristojbi za vize i prijetnje o smanjivanjem prava na diplomski rad, imaju negativan utjecaj na UK kao studijsku destinaciju. Naime, podaci s više od 60 britanskih sveučilišta pokazuju da je broj izdanih studijskih viza ove godine pao za 33 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 
 

Istraživanja ne pokazuju obećavajuće rezultate


Nadalje, zasebno istraživanje na 70 sveučilišta pokazalo je da su se upisi na poslijediplomske studije smanjili za više od 40 posto od imigracijskih promjena u siječnju. O cijeloj situaciji oglasila se Vivienne Stern, izvršna direktorica UUK-a.
 

„Žao mi je što vlada izgleda želi umanjiti naš uspjeh u ovom području. Naši novi podaci pokazuju da, ako su htjeli vidjeti smanjenje broja, to već postigli kroz promjene politike uvedene ranije ove godine.“ – rekla je za The Guardian.

 

Međunarodni studenti godinu plaćaju u prosjeku 17 tisuća funti


Pravila koja su stupila na snagu u siječnju zabranjuju međunarodnim studentima na magisteriju da sa sobom dovedu članove obitelji. Osim toga, studente odbija i neizvjesnost u vezi s ponudom rada nakon studija u Ujedinjenom Kraljevstvu – vlada je zatražila od Savjetodavnog odbora za migracije da preispita trebaju li međunarodni studenti imati pravo ostati u UK-u najmanje dvije godine nakon uspješnog završetka studija.

Više od 320 tisuća međunarodnih studenata čini gotovo polovicu upisanih predmeta na sveučilištima u Ujedinjenom Kraljevstvu, plaćajući školarinu u prosjeku oko 17 tisuća funti godišnje pa ove restrikcije svakako čine veliki udarac na gospodarstvo zemlje, a iznenadni pad broja upisa učinio bi mnoge smjerove neekonomičnima i uzrokovao ozbiljne financijske poremećaje u brojnim institucijama.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA