Financijski impuls

Obilježen Europski tjedan novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Obilježen Europski tjedan novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

Od 14. do 17. ožujka na Ekonomskom fakultetu u Osijeku obilježio se Europski tjedan novca. Osobe iz financijskog sektora prenosile su svoja znanja i iskustva svim sudionicima.

Drugu godinu zaredom studentska udruga Financijski impuls obilježila je Europski tjedan novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Od 14. do 17. ožujka studenti i svi zainteresirani građani imali su priliku sudjelovati na raznim predavanjima i radionicama na kojima su osobe iz financijskog sektora prenijele svoja znanja i iskustva vezana za financije. Događaj su službeno otvorili dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Vladimir Cini, prodekan za financije, Branimir Marković te članovi Financijskog impulsa, Mario Raič i Matea Čuljak.

Prvi je dan radionicu Novčanica – krivotvorina ili original održala Petra Poldrugač, savjetnica u Direkciji trezora Hrvatske narodne banke. Gospođa Poldrugač je kroz interaktivnu radionicu prikazala realnu sliku Hrvatske kada je u pitanju krivotvorenja novčanica unazad nekoliko godina te je svima prisutnima pokazala kako mogu prepoznati krivotvorene novčanice. Zatim je predavanje Ulaganje u industriji osiguranja održao gospodin Luka Matošić, član uprave UNIQA osiguranja. Gospodin Matošić kroz sat je vremena ukazao kako uobičajeno, u praksi, osiguravajuća društva raspolažu novcem koji prikupe od osiguranika.

Drugi dan predavanja su održali Krunoslav Šarić i Aleksandar Musić, udruga Lipa i Zlatko Berdin, Junior portfolio manager – AZ obvezni mirovinski fond. Predstavnici udruge LIPA održali su zanimljivo predavanje Funkcionalnost poreznog sustava Republike Hrvatske, gdje su prikazali kako postoje brojne nepoznanice u našem poreznom sustavu. Govorili su o njegovoj složenosti te dali, između ostaloga, svoje prijedloge, što bi se moglo napraviti po tom pitanju. Zlatko Berdin prezentirao je kako funkcionira hrvatski mirovinski sustav te kako i gdje obvezni mirovinski fondovi ulažu sredstva koja imaju na raspolaganju.

U srijedu su predavanja održali karizmatični Ivan Glavaš, broker i trgovac kriptovalutama, koji je kroz nešto više od sat vremena pokazao kako i kada je došlo do pojave bitcoina, što je bitcoin te koju će ulogu imati u budućnosti. Zatim je predavanje održao David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i nabavu Grada Osijeka. Upoznao je publiku sa svim pojmovima vezanim uz proračun, objasnio što čini prihode i rashode gradskog proračuna te što se može i što bi se trebalo mijenjati. U dogovoru s Kinematografima grada Osijeka, treći dan obilježavanja Europskog tjedna novca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku završen je u ugodnom društvu na projekciji filma Trumbo u osječkom kinu Urania.

Zadnji dan, u suradnji s udrugom malih dioničara Valamara, održan je panel: Gdje je tržište kapitala Republike Hrvatske?. Moderator panela bio je Dražen Novaković, a na panelu su sudjelovali Marko Čižmek, najbolji financijski direktor 2015. godine u Republici Hrvatskoj, član uprave Valamar Riviera d.d. i Dean Rnjak, predsjednik Udruge malih dioničara Valamar. Na panelu se raspravljalo o slici tržišta kapitala Republike Hrvatske, kako se ono razvija kod nas te što je potrebno razmatrati pri ulaganju u vrijednosne papire. Gosti su se dotakli i teme turizma, koji vide kao najperspektivniju granu za razvoj Hrvatske.

Komentari na članak

Vezani članci

Završetak radionica

projekt „Mali pokretači promjena”

Završile radionice komunikacijskih i prezentacijskih vještina i Male škole govorništva

Završile su radionice komunikacijskih i prezentacijskih vještina u sklopu projekta Instituta za stručno usavršavanje mladih.

Pravni fakultet u Zagrebu

eSTUDENT i HUM

Tjedan mirenja: Kako riješiti problem bez konflikta

O mirnom rješavanju sporova govorit će brojni odvjetnici, suci, politolozi i izmiritelji koji suprotstavljenim stranama pomažu uspostaviti konfliktom prekinutu komunikaciju.

https://pixabay.com/en/environment-tree-nature-2948299/

Projekt udruge Bioteka

Besplatne edukacije u zelenom sektoru namijenjene mladima

Udruga Bioteka dolazi u regionalne centre donoseći informativno-edukativne radionice i podršku prilikom provođenja istraživačkog, projektnog, aktivističkog i okolišnog samostalnog rada mladih. Prijave za sudjelovanje otvorene su do 18. ožujka.

https://pixabay.com/en/money-money-tower-coins-euro-2180330/

Europski tjedan novca

Europski tjedan novca obilježava se na EFOS-u, ali i u dvama osječkim kafićima

Udruga Financijski impuls tijekom triju dana obilježavanja Europskog tjedna novca priprema razna edukativna predavanja i radionice na EFOS-u, dok će se u opuštenoj atmosferi osječkih kafića odvijati razgovori uz kavu i kviz.

MOZAK

Sveučilište u Osijeku

Niz zanimljivih predavanja i radionica očekuje osječke studente na 17. Tjednu mozga

Povodom 17. Tjedna mozga na Sveučilištu u Osijeku od 12. do 16. ožujka održat će se mnoštvo edukativnih predavanja i radionica posvećenih najfascinantnijem i najsloženijem organu ljudskog organizma koji još uvijek krije brojne, zasad nedokučive zagonetke.