LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Novi studentski dom u Splitu potencijalno opasan!

Nedavno otvoreni studentski dom činio se kao san, a danas tamošnji studenti žive kao zatvoreni u kapsuli.

Nedavno otvoreni studentski dom činio se kao san, a danas tamošnji studenti žive kao zatvoreni u kapsuli.

Prije nepunih mjesec dana najveći i najnoviji studentski dom u Splitu dobio je ime po prvom hrvatskom predsjedniku, no unatoč velikom imenu, impozantnu građevinu već su snašli problemi. Iako je SD Dr. Franjo Tuđman dom za oko 600 studenata, pročelje zgrade, sa stalno zatvorenim griljama, ne odaje nikakve znakove života, a svim korisnicima doma naređeno je da grilje drže zatvorene. Naime, ovih je dana utvrđeno da su grilje studentskog doma „ponovo pale pod utjecajem vjetra“ i da su potencijalno opasne.

Sa zgrade, koja je dobila nekoliko arhitektonskih nagrada, trebat će skinuti svih 360 grilja s 9 etaža. Prvi je o problemu grilja progovorio rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. Šimun Anđelinović kazavši da se zgrada nalazi se na iznimno nepovoljnom položaju kada je u pitanju bilo kakav vjetar te da postoji velika opasnost da grilje nošene vjetrom ozlijede nekoga kada padnu na ulicu.

Nedavo otvoreni studentski dom činio se kao san, a danas tamošnji studenti žive kao zatvoreni u kapsuli. Svim stanarima izdano je upozorenje da se grilje obavezno moraju držati zatvorenima „da ne dođe do većeg zla“. Za svaku sigurnost, po hodnicima dežuraju djelatnici SC-a i provjeravaju drže li se stanari novog pravila o zatvorenim griljama, priznala je ravnateljica Gordana Raos za Slobodnu Dalamciju.

100 milijuna kuna koštala je zgrada, a još 100 tisuća potrošit će se za skidanje grilja niti godinu dana nakon što je zgrada puštena u funkciju. Na trgovačkom sudu već je pokrenut postupak protiv izvođača radova koji se ogradio od nestabilnih grilja te krivnju prebacio na jednu podizvođačku tvrtku.

U sklopu doma otvorit će se velika menza

Osim studentskog doma, u zgradi se nalaze brojni poslovni prostori, a u planu je i otvorenje velike studentske menze. Prostor za buduću menzu već je pripremljen, samo se čekaju sredstva u iznosu od 12 milijuna kuna kako bi se prostor adrekvatno opremio.

Grad pod Marjanom već neko vrijeme muku muči s manjkom studentskih menzi. Prva u redu koja će se otvoriti dugoočekivana je menza „Index“ u centru grada, a zatim je na redu menza u skopu SD Franjo Tuđman.

FOTO: GOOGLE