Intervju s Patricijom Gerbec

Novi Domski odbor želi da Cvjetno doista bude studentski dom, a ne starački

SD Cvjetno naselje

– Na Facebook stranici Ekipa s Cvjetnog možete pročitati komentare kako se docimeri prijavljuju već u 18:00 sati zbog preglasnog pričanja te Cvjetno zbog toga nazivaju staračkim domom. –

Nova predsjednica domskog odbora Cvjetnog naselja Patricija Gerbec dolazi iz Požege te je  stipendistica treće godine Sveučilišta Libertas, smjera Turistički i hotelski menadžment. Članica je i studentske udruge eSTUDENT gdje se bavi marketinškim aktivnostima.

Otkrila nam je planove za poboljšanje kvalitete života u jednom od mirnijih studentskih domova u Zagrebu. Također je istaknula prednosti, ali i nedostatke ovog doma te otkrila kako funkcionira novootvorena družiona. 

Tko uz tebe sačinjava Domski odbor Studentskog doma Cvjetno naselje?

Odbor broji ukupno 7 članova te je svaki član zadužen za neko područje. Ovogodišnji sastav čine potpredsjednik Mateo Radić, zapisničar Krešimir Domazet, Kevin Kovač (sport), Anamarija Babić (odnosi s javnošću), Marija Hok (prehrana) i Rebeka Svatić (kultura). Radi se o proaktivnim studentima i stanarima Cvjetnog naselja koji vjeruju u mogućnost promjene te bolje suradnje SC-a i studenata.

Koliko si dugo članica Domskog odbora? Što te motiviralo da se angažiraš u ovom području?

U Domskom odboru aktivna sam od prošle akademske godine te sam tada bila zadužena za sport. Razlog zbog kojeg sam se ove godine prijavila na poziciju predsjednice Domskog odbora Cvjetnog naselja jest taj što želim poboljšati samu kvalitetu studentskog života u domu. Smatram da ima prostora za unapređenje prehrane, uređenje i sanacije određenih prostorija, osiguravanje prostora za bicikle te ostvarivanje bolje komunikacije s upravom.

Kako izgleda proces izbora predsjednika i ostalih članova domskog odbora?

Prijave za članove domskih odbora započele su 16. studenog 2017. godine te su trajale do 29. studenog 2017. Mogli su se prijaviti svi studenti smješteni u pojedinom studentskom domu te su svoje prijave slali e-poštom Studentskom zboru. Na drugoj sjednici Predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, 7. prosinca 2017, donesena je odluka kojom je  predloženo sedam prijavljenih studenata za Domski odbor Cvjetno naselje. Predloženi su dobili poziv za konstituirajuću sjednicu te se za mjesto predsjednika odbora zahtijevalo dodatno slanje motivacijskog pisma i životopisa. Na sjednici održanoj 15. prosinca 2017. godine usvajao se dnevni red te su se utvrđenim kvorumom birali predsjednik/ica, potpredsjednik i tajnik.

Po čemu se Cvjetno razlikuje od ostalih studentskih domova? Što bi istaknula kao njegovu glavnu prednost, a što kao ključan problem s kojim se ovaj dom suočava?

Cvjetno definitivno karakterizira nekakva mirnija atmosfera i nema nekakav veseli duh kao što je to slučaj u drugim domovima. Studenti su zatvoreniji i , kako bi se u potpunosti posvetili obvezama fakulteta i ostalim aktivnostima, biraju upravo ovaj dom. Možda bih kao jednu od glavnih misija ovogodišnjeg odbora navela oživljavanje Cvjetnog jer svakako želimo da se studenti upoznaju i međusobno druže te da se, ako im zatreba žlica kave ili doza prijateljskog razgovora, mogu obratiti docimeru. Kao nekakvu glavnu prednost Cvjetnog navela bih mir i svakako velike sobe u kojima se nalazi kupaonica. Nema kupaonica na katu ili dijeljenja s drugom sobom kao što je slučaj npr. na Savi, nego svaki student u sobi ima svoju kupaonicu. Kao trenutni ključni problem navela bih manjak mjesta u učionici, odnosno loš omjer broja mjesta u učionici i broja studenata koji žive na Cvjetnom. Svakako ne ide u prilog to što vikendom dolaze studenti koji ne žive u domu i zauzimaju mjesto stanarima doma. U procesu smo rješavanju navedenog problema te pokušavamo prenamijeniti dio konferencijske dvorane u učionicu i povećati kontrolu dolazaka ljudi koji uče u učionici, a ne žive u domu.

Foto: Facebook

Nedavno je u sklopu doma otvorena Družiona s ciljem njegova oživljavanja. Možeš li nam reći nešto više o tome?

Družiona u Studentskom domu Cvjetno naselje otvorena je na inicijativu Domskog odbora te se nalazi kraj slastičarnice, odnosno ispod 7. paviljona. Prošlogodišnji sastav Domskog odbora u vodstvu Nediljka Jerkovića želio je omogućiti stanarima Cvjetnog adekvatan prostor i mjesto gdje će  stanari moći provoditi svoje slobodno vrijeme, družiti se i steći nove prijatelje. Družiona je bila gotova u lipnju prošle godine (što je bilo već prekasno), stoga smo čekali iduću akademsku godinu da se oformi novi Domski odbor koji je osmislio Pravilnik samog korištenja ove prostorije i u najbržem mogućem roku otvorio Družionu. Što se tiče samog korištenja Družione, kao i za svaku ovakvu prostoriju, postoje pravila ponašanja kojih se treba pridržavati. Rezervacija termina funkcionira tako da stanar dolazi na portu domu dva dana prije nego što želi koristiti prostor, ostavlja svoje podatke (obavezan je priložiti iksicu) i bilježi u kojem vremenu želi koristiti prostor. Svaki stanar ima pravo koristiti prostor najviše dva puta mjesečno, maksimalno 3 sata kako bi korištenje bilo omogućeno svim stanarima. Prostoriju je moguće koristiti svakog dana od 8:00 do 01:00 sat. Iako prostorija trenutno sadrži samo Smart TV kao jedan od oblika zabave, Domski odbor radi na tome da se u prostoriju uvedu i igre zabavnog tipa poput pikada, stolnog nogometa i sl. Kako bi se smanjila mogućnost nastajanja štete i uništavanja samog inventara, strogo je zabranjeno unošenje i konzumacija alkohola. Naravno, u svakom pravilniku postoji prostor za izmjenu istog, stoga ćemo nastojati što je više moguće prilagoditi ga samom korisniku na zadovoljstvo obiju strana, uprave i stanara.

Postoji li nešto što bi posebno željela ostvariti dok si na poziciji predsjednice Domskog odbora? I imaš li već razvijenu strategiju kako bi se ta želja/ideja mogla realizirati?

Najviše mi je žao što za vrijeme lijepih dana možete vidjeti vrlo mali broj stanara kako se druže, dobacuju frizbijem ili sviraju gitaru. Na Facebook stranici Ekipa s Cvjetnog možete pročitati komentare kako se docimeri prijavljuju već u 18:00 sati zbog preglasnog pričanja te Cvjetno nazivaju staračkim domom. Mi kao odbor pokušavamo stanarima pružiti nekakav prostor i smišljamo događaje na kojima će napraviti pauzu od učenja i dati priliku drugom stanaru da bude prihvaćen i, što je najvažnije, da uspiju izgraditi međusobnu toleranciju. Svoj ćemo dio posla pokušati obaviti što je bolje moguće,  a ostalo je na samim stanarima. Također, svakako bih voljela da se do kraja kalendarske godine izgradi nadstrešnica za bicikle, poboljša prehrana u menzi i sanira podrumska prostorija u 6. paviljonu. Za ovakve stvari ne postoji nekakva posebna strategija, osim apeliranja i komunikacije s upravom i ,na kraju, samim SC-om.

Može se reći kako je aktualni sastav Domskog odbora otvaranjem Družione već pokazao svoju ambicioznost i odlučnost. Koji su planovi za dalje?

Tako je. Odlučili smo uzeti stvari u svoje ruke i pokrenuti nešto što je duže vrijeme bili u fazi stagnacije. Osim nekakvih standardnih aktivnosti i obveza, u suradnji s odborom SD-a Stjepan Radić i Ante Starčević te njihovim predsjednicima voljeli bismo pokrenuti nekakav domski tjedan u koji bi bili uključeni domovi Cvjetno, Sava i Šara. Svrha tog događaja bila bi povezivanje domova, organiziranje raznih zabavnih natjecanja, edukacija i panela. Smatram da je to svakako jedan od načina ostvarivanja našeg cilja #OŽIVIMOCVJETNO, ali i stvaranja nove tradicije za sva tri doma.

Foto: Facebook

Komentari na članak

Vezani članci

Fran Poštenjak

Intervju s doktorom za drveće Franom Poštenjakom

„Kao najnaprednija vrsta ovog planeta ne smijemo sami sebi dopustiti da ga uništimo do neprepoznatljivih razmjera“

Mladi poduzetnik, Fran Poštenjak, odabrao je podosta rijetko zanimanje – doktor za drveće. Želja mu je da svojim radom pomogne Hrvatskoj da konačno stane na noge i iskoristi svoje potencijale – barem što se tiče urbanog šumarstva i ljepote prirodnog šumskog okoliša.

Financijski klub

Financijski klub s Ekonomije

INTERVJU: Financijski klub već deset godina proizvodi edukativne projekte za studente

U svakom je slučaju Financijski klub protekle akademske godine brojio više od 90 studenata zainteresiranih za aktivan rad.

LSPR day Osijek

LSPR Day u Osijeku

„Već prve godine na LSPR Day privukli smo prave 'face'"

LSPR Day vrhunski je edukativni događaj koji će studentima i svim ostalim zainteresiranim građanima predstaviti stvarna iskustva uspješnih poslovnih ljudi. Uoči događaja porazgovarali smo s voditeljicom Londonske škole za odnose s javnošću, organizatoricom LSPR Dayja.

Studentica

Intervju s Viktoriom Mišić

Kad ljubav prema šminkanju jedne studentice poprimi umjetničku dimenziju – „Vimi Makeup"

Mlada i talentirana Viktoria, studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta, otkrila nam je odakle joj ideje, koliko joj treba za jednu kreaciju i kako uspijeva uskladiti ljubav prema šminkanju i crtanju i studentske obaveze.

Barbara Opačak

Intervju: Barbara Opačak

Osječki studenti prepoznaju rad zbora, ali nažalost još uvijek nedovoljno

Kao nastavak na suradnju dogovorenu između Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku i Studentskog.hr, donosimo vam intervju s predsjednicom Barbarom Opačak.