Apsurdno

Nigerijski studenti uhićeni u Hrvatskoj

Nigerijski studenti, rezano

Nakon što su sudjelovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u stolnom tenisu u Puli, dvojica su studenata iz Nigerije, iz Zagreba poslana prema BiH jer je policija pomislila da se radi o migrantima bez dokumenata.

Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu osamnaestogodišnji su studenti iz Nigerije. U Hrvatsku su doputovali 12. studenog kako bi sudjelovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli te predstavljali svoje sveučilište na natjecanju u stolnom tenisu, prenosi Žurnal. Nakon povratka u Zagreb, odakle su 18. studenog trebali na let za Istanbul, uhitila ih je hrvatska policija

Naime, Abia i Eboh navečer su izašli prošetati gradom kada ih je na tramvajskoj stanici presrela policija i tražila dokumente.

– Pokušali smo objasniti policiji da su nam dokumenti ostali u hostelu, no nisu nas htjeli slušati i odveli su nas u policijsku postaju. – prepričava Eboh za Žurnal.

Misleći da su studenti imigranti bez dokumenata, policija ih je, naovde, strpala u kombi i odvela prema granici s Bosnom i Hercegovinom. Tamo su ih ostavili i rekli im da prijeđu kroz šumu na teritorij BiH. Kada to nisu htjeli napraviti, prema njihovim riječima, policija im je zaprijetila. Zajedno s migrantima koji su također kroz šumu morali prijeći na teritorij BiH, Abia i Eboh, bojeći se za vlastiti život i nesigurni što se događa, stigli su do izbjegličkog kampa u Velikoj Kladuši. 

U ekipi koja je predstavljala Nigeriju bilo je sveukupno 5 sudionika, a Alberto Tanghetti, predstavnik organizacijskog odbora Svjetskog međusveučilišnog prvenstva za Žurnal je komentirao kako su svi sudionici iz Nigerije imali uredne vize i povratne avionske karte iz Zagreba, kako ih je na natjecanju snimila hrvatska televizija te kako je policija u Puli bila obaviještena da dolaze. Kako je došlo do ovakvog propusta, dodaje, nije mu jasno. 

Dok službeni podatci s natjecanja potvrđuju da su Abia i Eboh doista na njemu sudjelovali, iz MUP-a sumnjaju na zloupotrebu dolaska na sportska natjecanja: 

– Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. studenoga prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. studenoga odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH. Hrvatska policija u svojim se postupanjima susreće sa zlouporabom dolazaka stranih državljana na različita sportska natjecanja u Hrvatsku i treba utvrditi je li ovo još jedan primjer takvog ponašanja. – rekla je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić

Na to kako su se nigerijski studenti našli u izbjegličkom kampu, MUP nema odgovor

Dok izbjeglički kamp, organizatori Svjetskog međusveučilišnog prvenstva i sarajevska organizacija Vaša prava rade na tome da studente, koji su ilegalno deportirani u izbjeglički kamp odvedu kući, ne možemo ne primijetiti da Abia i Eboh ne bi morali prolaziti kroz ovakav brutalan kafkijanski proces da ih je policija samo htjela saslušati. 

Komentari na članak

Vezani članci

Grad Rijeka naslovna

Studenti bez subvencioniranog smještaja

Studentski centar u Rijeci nudi uslugu oglašavanja za potražnju i ponudu privatnih stanova

Studentski centar u Rijeci još je jednom priskočio u pomoć svojim studentima objavljujući oglase potražnje i iznajmljivanja privatnih stanova za studente bez subvencioniranog smještaja.

Studenti uživaju

Nije sve u učenju

Čari studentskog života: razlog više za produživanje studija

Iako se čini kako je učenje glavna okosnica studentskog života, svi sadašnji i bivši studenti znaju da nije baš tako. Prisjetite se zašto je studiranje jedno od najljepših razdoblja u životu.

madrid

Financijska podrška

Dodjela stipendija za program digitalnog dizajna u Madridu

Prijave za čak šest stipendija koje dodjeljuje talijanski institut Istituto Europeo di Design (IED) zaprimaju se do 30. svibnja 2018, a namijenjene su kandidatima koji dolaze s tehničkih znanosti ili umjetničkog područja.

Pula arena

Novčana pomoć

Jednokratna potpora za studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nudi novčanu pomoć svojim studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa. Rok prijave je 17. veljače 2017.

Studentski aktivizam

Analiza tjedne ankete

Zašto studenti nisu više upućeni u rad studentskih tijela?

Pitali smo vas: ''Koliko ste upoznati sa radom nadležnih zborova (Hrvatski studentski zbor, Studentski zborovi Sveučilišta i sl.)?'', a osim toga, donosimo vam i informacije koja su to tijela koja zastupaju studente.