LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zagrebačka škola latinskog jezika

Nauči govoriti latinski jezik kao svoj materinji!

Nekoliko studenata Sveučilišta u Zagrebu, potaknuti jednogodišnjim boravkom u humanističkoj akademiji živog latinskog jezika i kulture Vivarium Novum u Rimu, odlučili su prenijeti njen duhovni oblik i u Hrvatsku.

Nekoliko studenata Sveučilišta u Zagrebu, potaknuti jednogodišnjim boravkom u humanističkoj akademiji živog latinskog jezika i kulture Vivarium Novum u Rimu, odlučili su prenijeti njen duhovni oblik i u Hrvatsku.

Zagrebačka škola latinskog jezika drugu godinu zaredom upisuje polaznike koji se žele posvetiti sedmomjesečnom učenju govornoga latinskog jezika, i to u okruženju mladih, perspektivnih kolega. Za upis nije potrebno predznanje latinskoga. Predavanja se održavaju triput tjedno, a prijaviti se možete do 15. listopada, i to na mail info@skolalatinskog.com

Plakat - Zagrebačka škola latinskog jezika, FOTO: ZŠLJ

Škola latinskog jezika otvorena je 11. studenoga 2014. u Zagrebu, a Institut za promicanje humanizma (Institutum humanitati provehendae) Amygdala (sa sjedištem u Zagrebu) odlučio je pokrenuti školu. Nekoliko studenata Sveučilišta u Zagrebu, potaknuti jednogodišnjim boravkom u humanističkoj akademiji živoga latinskog jezika i kulture Vivarium Novum u Rimu, odlučili su, po uzoru na spomenutu akademiju, prenijeti njen duhovni oblik i u Hrvatsku.

Riječ je prvenstveno o mladom i marljivom studentu Filozofije i latinskog jezika (FFDI – Zagreb) Petru Uškoviću Croati, koji je, zajedno s Janom Šipošem, okupljao sve one koji su zaslužni za ostvarenje ovog projekta. 

Namjera je savladavanje klasičnoga latinskog kanona koji bi u obuci studentima pružio dovoljno dobro oruđe za pristup izvornom štivu na latinskom jeziku. Prevenstvo tu svakako pripada hrvatska latinistička baština koja je još uvijek nedovoljno istražena riznica kulturnog blaga, kako europskog tako i hrvatskog.

Škola je od svog početka već imala nekoliko značajnih projekata, a velik broj drugih još čeka svoje obistinjenje javnosti zbog nedostatka novčane potpore.

Riječ je o predavanju prof. Luigia Miraglie, osnivača akademije Vivarium Novum, koje je 28. studenog 2014. održano u prostorijama Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održano na latinskom jeziku, i to na temu De re publica litterarum nostra aetate restituenda. Na stručnom seminaru Lingua latina iuxta naturae rationem docenda 29. studenoga 2014. predstavljen je Priručnik Latine disco I u izdanju Naklade Dominović i akademije Vivarium Novum, a ovo prvo hrvatsko izdanje priredili su prof. Angela Crnobrnja, prof. Ira Potočnik - Čižić, kojima pripada velika zasluga oko projekta u cjelini, i Petar Ušković Croata.

Više informacija pročitajte na linku