70. rođendan

Na riječkom Pomorskom fakultetu obrazovali se brojni velikani; provjerite o kome se radi

Pomorski fakultet

Među poznatim bivšim studentima jest najmlađi zapovjednik LNG broda, zatim zapovjednik koji je prvi preplovio Arktik, samostalno i bez ledolomaca, nadalje, prvi zapovjednik najvećeg kontejnerskog broda na svijetu te potpredsjednik jedne od najvećih svjetskih kompanija za prijevoz kontejnera, ali diplome riječkog Fakulteta posjeduju i brojne osobe iz javnog života, ravnatelji lučkih uprava, svjetski menadžeri, zapovjednici na najskupljim putničkim brodovima...

Više od 13 550 diplomanata, inženjera i diplomiranih inženjera, magistara struke i sveučilišnih prvostupnika iz cijele Hrvatske, država bivše Jugoslavije i još 24 zemlje po svijetu, baš kao i više od 100 doktorskih disertacija – samo su manji dio impresivne statistike kojom se danas može pohvaliti Pomorski fakultet u Rijeci, obilježavajući svoj 70. rođendan. Tijekom svih tih godina, fakultetskim hodnicima prolazili su mnogi velikani, i među studentima i među profesorima.

Tako je, primjerice, najmlađi zapovjednik LNG broda kompanije SHELL Darian Turk zapovjednikom postao sa svega 30 godina, a bivši je student Pomorskog fakulteta. Ovdje je studirao i kapetan Denis Bonetta, prvi zapovjednik koji je samostalno, bez pomoći ledolomaca, preplovio Arktik, a moćnom klubu bivših studenata pridružuje se i Velibor Krpan, prvi zapovjednik koji je preuzeo tada najveći kontejnerski brod na svijetu Marco Polo. Potpredsjednik kompanije MAERSK, jednog od vodećih svjetskih kontejnerskih brodara, Dean Rodin ovdje je studirao. Uz spomenute, brojne su osobe iz javnog života, ravnatelji lučkih uprava i državnih tvrtki, menadžeri svjetskih kompanija, zapovjednici i upravitelji na najskupljim putničkim borodovima svoje znanje o pomorstvu stjecali upravo na ovom riječkom fakultetu.

– Velika je čast i odgovornost biti na čelu Fakulteta s tako impozantnom prošlošću i biti ukorak s trendovima te mu osigurati budućnost kakvu zaslužuje. Današnje obrazovanje podrazumijeva cjeloživotno učenje i zato nas uvijek veseli susresti mnoge poznate studente našeg Fakulteta, od kojih danas i mi možemo puno naučiti, a nerijetki su među njima i naši doktorandi. – istaknuo je Alen Jugović, najmlađi dekan u povijesti Pomorskog fakulteta u Rijeci, za čijeg mandata Fakultet nastoji dodatno pojačati suradnju s gospodarstvom.

Pomorski fakultet u Rijeci svake godine upiše oko 400 novih studentica i studenata, a njih 350 do 400 godišnje diplomira na preddiplomskom i diplomskom studiju. Zajedno s profesorima godišnje odrade 40-ak stručnih projekata za gospodarstvo, ministarstvo i ostale institucije, prosječne vrijednosti veće od dva milijuna kuna. Neke od najznačajnijih stručnih ekspertiza, studija i strategija pomorske struke izašle su upravo iz ove institucije. Zahvaljujući takvoj aktivnosti, ali i potpisanim ugovorima s većinom tvrtki koje posreduju u zapošljavanju pomoraca u Hrvatskoj, kao i mnogim tvrtkama za stručnu praksu, studenti koji počinju karijeru plovidbom na brodu svoj prvi ukrcaj pronalaze u roku 180 dana.

Osim stručne prakse za svoje studente, Fakultet plovidbu brodom nerijetko pokazuje i brojnim vrtićkim skupinama. On surađuje i s brojnim drugim skupinama u lokalnoj zajednici – od studentske karnevalske grupe, do Riječke regate u mornarskom veslanju ili s izložbama za Turističku zajednicu grada Rijeke.

– Osim suradnje s lokalnom zajednicom, fakultet nastoji dodatno ojačati i međunarodne suradnje. Do sada je na našem fakultetu diplomiralo više od 550 studenata iz 24 zemlje svijeta – od Iraka, Jordana, Libije, Sirije, Kuwaita, pa do Sudana, Jemena, Tanzanije... Zahvaljujući Erasmus programu, imamo 28 partnerskih visokoškolskih institucija u 21 zemlji Europe i svijeta, imamo 80 kolegija na engleskom jeziku, 90 stranih studenata iz 10 europskih država koji su studirali kod nas, kao i 20-ak gostujućih djelatnika i profesora godišnje... Sve te brojke rezultat su napora Pomorskog fakulteta u Rijeci da ostane prepoznat i konkurentan u svjetskim razmjerima. – kaže dekan, što ne čudi s obzirom na to da je upravo taj Fakultet bio i jedan od osnivača Međunarodne organizacije pomorskih sveučilišta (IAMU) te sudionik prve godišnje skupštine.

Komentari na članak

Vezani članci

Jazz, funk, R&B

Na današnji dan

Stevie Wonder – slijepi jazz, funk i soul pjevač, skladatelj i humanitarac

S 38 godina postao je još jednim članom prestižne institucije Rock&Roll Hall of Fame, a svi ga poznaju po pjesmama „Uptight“, „Part Time Lover“ te „Superstition“. Neodoljiva glazba u snažnom izražajnom vokalnom prisustvu učinila je Stevieja Wondera jednim od najpoznatijih glazbenika.

KSET Ivan Hrvatska

Party ide dalje

Ivan Hrvatska dolazi na KSET-ov 40. rođendan

U subotu 18. lipnja Ivan se vraća na mjesto gdje je prije više od 7 godina napravio (kako i sam kaže) „WOW party“ i rasprodao klub.

Šomazguni 40 godina KSET-a

40. rođendan KSET-a

Šomazguni su još jedna svjećica na KSET-ovoj slavljeničkoj torti

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 30 kuna moguće je kupiti u KSET-u. Cijena ulaznica na dan koncerta iznosit će 40 kuna.

https://www.facebook.com/events/1926113141038254/

Sveučilište u Rijeci

Proslava 8. rođendana studentskog radijskog programa Radio Sova u humanitarnom tonu

Radio Sova, projekt nastao u suradnji Hrvatskog radija — Radija Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, uzbuđeno čeka rođendansku proslavu. Osim uživanja u dobroj glazbi, posjetitelji će moći donirati sredstva za Patriciju Glasnović koja je slomila vratnu kralježnicu kao djevojčica.

Laka kset 2016

40. rođendan KSET-a

Laka i Lela se vraćaju u KSET

Zadnji put kad se Laka susreo sa zagrebačkom publikom bilo je jasno da su si međusobno nedostajali. Fanovi ponovno mogu 20. svibnja iskusiti njihovu neponovljivu energiju, dobar smisao za humor te prepoznatljiv plesni zvuk popraćen živopisnim scenskim nastupom.