LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluka o zamjeni indeksa

MZOS: Nove studentske iskaznice ujedno će biti i iksice, a indeksi neće izaći iz upotrebe

Osim što će se visokim školama dati na izbor žele li zadržati indeks kao ispravu za upisivanje rezultata ispita, zamišljena studentska iskaznica ujedno će biti i iksica.

Osim što će se visokim školama dati na izbor žele li zadržati indeks kao ispravu za upisivanje rezultata ispita, zamišljena studentska iskaznica ujedno će biti i iksica.

Proteklih dvaju dana mnogo se pisalo o zamjeni indeksa čipiranom karticom. 

Iz tog razloga odlučili smo se obratiti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kako bismo saznali nešto više o ovoj važnoj promjeni.

Naime, važno je naglasiti kako o ovoj reformi studentske isprave tek slijedi javna rasprava, a rok je 15. lipnja. Svojim komentarima, primjedbama i mišljenjima možete sudjelovati u krojenju Pravilnika, a potpuni predloženi tekst Pravilnika pročitajte na stranici Ministarstva.

Trenutačno su kao propisane studentske isprave navedeni indeks i iksica. Od toga se i jedna i druga isprava koriste za dokazivanje statusa studenta, a indeks je ujedno i isprava o ispitima. 

Iz Ministarstva su nam pojasnili kako u cilju nije ukinuti indeks:

– U prijedlogu Nacrta Pravilnika o studentskoj ispravi propisuje se da je studentska iskaznica javna isprava kojom se dokazuje status studenta, za razliku od dosadašnje situacije kada su i indeks i studentska iskaznica bili javne isprave kojima se dokazivao status studenta.

Prijedlogom Nacrta Pravilnika indeks se ne mijenja u pametnu karticu (čipiranu iskaznicu) nego mu se oduzima svojstvo javne isprave kojom se dokazuje status studenta.

Ako se prijedlog Pravilnika usvoji, indeks više neće imati svojstvo dokazivanja statusa studenata, no na fakultetima je da odluče hoće li ga zadržati kao ispravu u koju će se upisivati rezultati ispita.

Nova studentska kartica utemeljena je na tehnologiji pametnih kartica s čipom, a s obzirom na to da će služiti za dokazivanje statusa studenata, služit će i za ostvarivanje prava, a samim time i ostvarivanje prava na prehranu. Tako će nova studentska kartica biti čipirana verzija indeksa i iksica. Prijedlogom je zamišljeno i da se na karticu ugrade i područja za dodatne podatke i usluge visokog učilišta, čime bi se omogućilo da se karticom ostvari sve u domeni studenata: od potreba visokog učilišta do ponuda pravnih osoba za studente.

Što se tiče vođenja evidencije, taj dio ostaje u domeni nadležnog visokog učilišta. Tako određeni fakultet može odlučiti hoće li se taj dio obavljati u pisanom obliku ili će se svi potpisi voditi isključivo u elektroničkom obliku. Isto vrijedi i za ocjene pri polaganju ispita. Studenti će sve podatke s kartice moći vidjeti na internetskoj stranici, uključujući ispitnu i osobnu evidenciju.

– Razlog za izuzećem indeksa kao javne isprave kojom se dokazuje status studenta je činjenica da se u zadnje vrijeme u tu svrhu najviše koriste studenske iskaznice i elektroničke evidencije podataka o studentima.

Prijedlogom Nacrta Pravilnika o studentskoj ispravi ne stvaraju se dodatni troškovi ni za studente ni za državu uz zadržavanje postojeće razine usluga i funkcionalnosti, dapače, ako tako odluče, visokim učilištima nestaje trošak nabave indeksa. – objasnili su iz Ministarstva.

Portal Jutarnji.hr prenio je kako će čipirana iskaznica imati fotografiju studenta, državni grb i upute na hrvatskom i engleskom jeziku. Ministarstvo planira svakom visokom učilištu prepustiti da samo osmisli svoj dizajn, a studenti dizajna na Arhitektonskom fakultetu osmislili su osnovni izgled koji će biti dopušten na korištenje svim fakultetima.

Ako vam se nešto ne sviđa u Pravilniku, svoju primjedbu i mišljenje, kao i bilo koji prijedlog, možete poslati na elektroničku adresu: javnarasprava-pravilnik_o_studentskoj_ispravi@mzos.hr.

FOTO: MZOS