LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javna rasprava

MZOŠ: Nacrt izmjena i dopuna Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju

Prema Nacrtu povećan je maksimalan iznos prihoda, ministar može raspisati natječaj za dodjelu državne stipendije više od jednom te Ministarstvo ima pravo obustaviti isplatu stipendija ako se utvrdi da su netočni podaci u Izjavi o zajedničkom kućanstvu.

Prema Nacrtu povećan je maksimalan iznos prihoda, ministar može raspisati natječaj za dodjelu državne stipendije više od jednom te Ministarstvo ima pravo obustaviti isplatu stipendija ako se utvrdi da su netočni podaci u Izjavi o zajedničkom kućanstvu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta poziva sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju.

Javna rasprava otvorena je do 15. rujna, a svoje primjedbe i prijedloge možete napisati u obrazac za sudjelovanje koji možete preuzeti na stranici MZOŠ-a, a koji se ispunjen šalje na adresu javnarasprava-drzavnestipendije@mzos.hr .

Prema Nacrtu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju povećan je postotak proračunske osnovice koji omogućuje prijavu na natječaj za dodjelu državne stipendije te sada redoviti mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne smiju prelaziti 65% proračunske osnovice.

Prema novoj proračunskoj osnovici maksimalan iznos prihoda po članu zajedničkog kućanstva ne smije prelaziti 2.161,90 kuna, dok je prije iznos bio 1.995,00 kuna.
Uz povećanje postotka proračunske osnovice povećan je i broj bodova koji studenti slabijeg socioekonomskog statusa mogu ostvariti:

„Za studenta koji mjesečno po članu kućanstva ima 500,00 kuna ili manje prihoda priznaje se 1000 bodova, od 500,01 do 1.000,00 kuna priznaje se 700 bodova, od 1.001,01 do 1.500,00 priznaje se 500 bodova, od 1.500,01 do 2.161,90 kuna priznaje se 300 bodova.“

Posebna pozornost Izjavi o zajedničkom kućanstvu

U Nacrtu Pravilnika o izmjenama i dopunama više pažnje posvećeno je Izjavi o zajedničkom kućanstvu. Primjerice, studenti mogu ostvariti 150 bodova za jednog nezaposlenog roditelja bez obzira živi li roditelj u zajedničkom kućanstvu ili ne.

Za studente koji imaju brata ili sestru s teškoćama u razvoju priznat će se po 200 bodova za svakog brata ili sestru, ali pod uvjetom da žive u zajedničkom kućanstvu.
Isti uvjet vrijedi i za studente koji imaju brata ili sestru predškolske dobi ili u sustavu redovitog osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja te će se priznati 150 bodova za svakog brata ili sestru.

Prema Nacrtu ministar može raspisati javni natječaj za dodjelu državne stipendije više puta u jednoj kalendarskoj godini dok je do sada to mogao činiti samo jednom.
Novost je i ukidanje Povjerenstva za dodjelu državnih stipendija jer je, kako stoji u obrazloženju donošenja Pravilnika, uočeno da dva povjerenstva teško funkcioniraju zajedno.

Tako će od sada natječaj provoditi samo Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za dodjelu državnih stipendija koje prema novom Pravilniku ima minimalno sedam članova, a od kojih su minimalno tri člana predstavnici studenta.

U Nacrtu Pravilnika o izmjenama i dopunama stoji kako će do obustava državnih stipendija doći ako se utvrdi da student prima i druge stipendije ili ako se utvrdi da Izjave o članovima zajedničkog kućanstva ne odgovaraju stvarnom stanju zajedničkog kućanstva.

„Navedenim Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta će provedbu postupka natječaja i dodjele državnih stipendija ubrzati, podići na višu razinu tehničke operativnosti te osigurati mehanizme kontrole i onemogućiti zlouporabu dokumentacije na temelju koje se ostvaruje pravno na državnu stipendiju te osigurati maksimalnu transparentnost provedbe natječaja za dodjelu državne stipendije, a koja će jamčiti i odgovornu i transparentnu raspodjelu sredstava iz Državnog proračuna namijenjenih za izravnu potporu studentima,“ poručuju iz MZOŠ-a.

FOTO: MZOS.HR