LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVEUČILIŠNI FORUM "U DODIRU VJERE I ZNANOSTI"

MOJI UVIDI O POSTKVANTNOJ FIZICI I O BOGU - izvještaj s foruma

Pročitajte izvještaj s prvog Sveučilišnog foruma ''U dodiru vjere i znanosti''.

Pročitajte izvještaj s prvog Sveučilišnog foruma ''U dodiru vjere i znanosti''.

Jučer je u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu održan prvi Sveučilišni forum ''U dodiru vjere i znanosti'' na temu ''Moji uvidi o postkvantnoj fizici i o Bogu''. Ovaj projekt, koji su pokrenuli udruga Studentski katolički centar Split (Skac_St) u suradnji s udrugama SplitMisli i Studentski đir, ima za cilj potaknuti razmišljanje o najkompleksnijim pitanjima na razini odnosa znanosti i vjere te, sučeljavajući svjetski priznate znanstvenike, omogućiti interdisciplinarni pristup postavljenim tezama. Konačno, postavljanjem fundamentalnih ljudskih pitanja želi se podići i akademsku kulturu na jednu, za studentsko okruženje, novu razinu, uspostaviti nove oblike suradnje u akademskom okruženju kao i znanstvenu kreativnost koju Republika Hrvatska kao nova članica Europske unije mora njegovati među akademski obrazovanim građanima.

Na samom početku večeri u ime Sveučilišta u Splitu pozdravnu je riječ okupljenoj publici uputila prorektorica prof.dr.sc. Branka Ramljak, a gost ovog prvog Sveučilišnog foruma bio je prof.dr.sc. Davor Pavuna, hrvatski fizičar i izumitelj, profesor u Lausanneu u Švicarskoj koji je u svojoj karijeri postigao svjetski ugled. Svoje izlaganje prof. Pavuna je usmjerio govoru o tome kako znanost i vjera nipošto nisu suprotstavljene, već da se međusobno podrazumijevaju i nadopunjuju – to je potkrijepio i navodeći kako su neki od najvećih fizičara i znanstvenika u povijesti bili duboko uvjereni vjernici, a Crkva je bila ta iz koje je znanost kao takva potekla.Prof. Pavuna je također iznio vlastito svjedočanstvo o svom putovanju do vjere u Isusa Krista−proučavao je masonstvo, budizam, hinduizam i mnoštvo različitih duhovnosti i religioznosti dok nije u svojoj 27.godini doživio obraćenje i uvjerio se da je Isus Krist živ i da je Put, Istina i Život. U vlastitom iskustvu uvidio je da ateisti mogu biti i najčešće jesu iskreni tražitelji Svetoga.

Drugi dio programa bila je rasprava s prof. Pavunom koju je moderirao prof.dr.sc. Ivan Tadić, doktor filozofije i redoviti profesor na KBF-u u Splitu te poslijediplomskom studiju KBF-a u Zagrebu. U posljednjem dijelu programa publici je bilo omogućeno da prof. Pavuni postavlja pitanja.
Prof. Pavuna je prvi Sveučilišni forum zaključio obećanjem da će se ponovno vratiti u Split i bio ispraćen ovacijama gotovo tisuću ljudi koji su ispunili amfiteatar i još četiri dvorane Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Osim toga, u sklopu ovog uspješnog akademskog projekta mladih studentskih udruga bila je organizirana i humanitarna akcija za pomoć studentima slabijeg imovinskog stanja kojom je prikupljeno više od 4 000 kn. Sav prikupljeni novac donirat će se fondu humanitarne udruge Ivan Merz koja je u sedam godina djelovanja sakupila i podijelila 993 stipendije od kojih je 80 bilo namijenjeno đacima i studentima u Kongu.