LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Marš mladih za radnička prava“

Mladi više ne žele biti iskorištavani kao jeftina radna snaga, marširaju za bolje danas

Sudionici „Marša mladih za radnička prava“ traže od nove vlasti osiguravanje dostojanstva mladih radnika i radnica te da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja.

Sudionici „Marša mladih za radnička prava“ traže od nove vlasti osiguravanje dostojanstva mladih radnika i radnica te da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja.

Zajednička inicijativa udruga i sindikata u subotu 15. listopada organizira Marš mladih za radnička prava. Marš trenutno podržava više od 40 sindikata, udruga i neformalnih inicijativa, a popis se kontinuirano ažurira na Facebook događaju

Organizatori navode kako su nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava dovele gotovo 20 posto mladih do rizika od siromaštva te da su upravo mlade osobe u Hrvatskoj među najvećim žrtvama ekonomske situacije.

– Maršom političkim elitama, ali i drugim odgovornim akterima, poput poslodavaca, jasno i glasno želimo poručiti kako životi mladih nisu samo stvar budućnosti već i sadašnjosti, da smo spremni snositi odgovornost za očuvanje radničkih prava koja su prošle generacije izborile te da imamo konkretne prijedloge kako to postići u hrvatskom društvenom, ekonomskom i političkom kontekstu. – rekao nam je Nikola, član organizacijskog tima „Marša mladih za radnička prava“.

FOTO: Facebook

Mladi više ne žele biti iskorištavani kao jeftina radna snaga kroz studentski rad, učeničke prakse ili rad u sezoni. Traže osiguravanje dostojanstva mladih radnika i radnica te da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja. Tijekom marša namjeravaju iznijeti konkretne zahtjeve novoj vlasti:

  • Kvalitetnija regulacija studentskog i učeničkog rada.
  • Bolji radni uvjeti i plaća za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji.
  • Mjere poticanja zapošljavanja koje će mlade stvarno osnaživati za buduća radna mjesta.
  • Zaštita od diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i drugim osnovama.
  • Osiguravanje prava na sindikalno organiziranje.

– Nije istina da se ništa ne može učiniti, samo treba malo političke volje te očekujemo od donositelja odluka da ove, ali i druge prijedloge mladih počnu najozbiljnije razmatrati. Istovremeno ovaj marš vidimo kao početak širih i dugotrajnijih procesa. Borba za radnička prava uvijek je bila temeljena na organizaciji i mobilizaciji. Ovime počinjemo stvarati bazu takve organizacije i mobilizacije u koju, skupa s ostalim partnerima, planiramo kontinuirano ulagati. Na ovoj je i budućim Vladama odluka kako će se prema tim procesima postaviti, no ignoriranje će uskoro prestati biti održiva opcija. – poručuju iz organizacijskog tima „Marša mladih za radnička prava“.

Marš započinje u 16h ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te se kreće rutom HNK – Masarykova ulica – Ulica Nikole Tesle – Praška ulica – Park Zrinjevac. Za vrijeme Marša nekoliko će mladih podijeliti vlastita iskustva učeničkog i studentskog rada te borbe za radnička prava kroz sindikalno organiziranje. U parku Zrinjevac bit će održan i program koji se sastoji od prezentacije rada raznih sindikata i udruga koje djeluju u područjima radničkih prava, prava mladih, suzbijanja diskriminacije i drugih.

FOTO: FACEBOOK