Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačke udruge mladih

„Mladi se čovjek u politici treba voditi za idealima“

foto

Student politologije Armin Hodžić već je s 19 godina postao članom Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu. Aktivno radi na projektima za mlade, a u politici se vodi idealima koji su nužni da bi mladi čovjek mogao ostati pribran i uspješan u svome radu.

Armin Hodžić, dvadesetjednogodišnji student iz Zagreba, nakon završene Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića odlučio se na upis studija politologije na Fakultetu političkih znanosti. Uz studentski angažman, aktivno je uključen u rad niza udruga, a prije svega, on je predsjednik Bošnjačke udruge mladih. Armin nam je pričao o usklađivanju svih aktivnosti i studentskih obveza, ali i otkrio želje za budućnost.

Osim pohađanja škole, čime si se bavio i što te zanimalo tijekom odrastanja?

Nogomet je bio moja ljubav dok nisam krenuo na faks. S obzirom na to da je i moj otac nogometni trener, od malih sam nogu i ja krenuo s tim sportom i uživao u njemu. Nažalost, zbog obveza koje su se nakupile, morao sam prestati s treniranjem, ali me još uvijek zanima. Uvijek sam volio i čitati, to je od djetinjstva bilo izraženo. Nisu me toliko zanimale video-igrice i te, moglo bi se reći, tipične stvari.

Kako si se odlučio na studij politologije, jesi li razmišljao o još nekim opcijama?

Jedan dug period mislio sam da ću svakako upisati kriminalistiku i u 4. razredu srednje, do otprilike 2. polugodišta, bio sam gotovo sto posto uvjeren da će to tako i biti, to me oduvijek privlačilo. Onda sam se predomislio spletom okolnosti. Na prijemni sam se prijavio i na Filozofski fakultet, i to za povijest i turkologiju, povijest me jako zanima. Ali danas, kad gledam iz ove perspektive, politologija je definitivno bila moj prvi izbor i mogu reći da sam zadovoljan i mislim da je baš po mojoj mjeri.

FOTO: Armin Hodžić/Facebook

Uključen si u mnogo udruga i projekata. Možeš li nam reći koje su to sve i kako je ta priča krenula?

Predsjednik sam Bošnjačke udruge mladih, zatim također predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske za grad Zagreb, a od 2015. član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba. Daleko sam najmlađi član Vijeća, i to ne samo u ovom sazivu, već u svim dosadašnjim, kao i najmlađi predsjednik jednog ogranka u stranci.

Sve je zapravo počelo tada, 2015., kada sam bio kandidat za Vijeće za nacionalne manjine Zagreba. Ja, iskreno, ni u najluđim snovima nisam mislio da ću biti izabran u to Vijeće, jer tamo ima 70-80 kandidata, a ulazi ih 25. To su većinom ljudi koji imaju doktorate, poduzetnici su. Ja sam tada imao 19 godina. Bilo mi je iluzorno očekivati da ću ući, ali sam se potrudio. Bio sam 13. nakon rezultata te sam ušao u Vijeće.

Tada je počeo moj angažman, a ovo ostalo prirodno je došlo. Isprofilirao sam se kroz projekte, upoznavanje s ljudima gdje sam se dodatno angažirao. Mogu reći da je to prepoznato, neke su se stvari poklopile, odigrale na moju kartu i otvorila su mi se vrata kroz koja sam ušao. 

Organizirao si projekte za mlade, konkretno poduke za maturu, a potom i dopunsku nastavu. Kako si došao na tu hvalevrijednu ideju?

Kada sam ušao u Vijeće, uvidio sam da ono ima godišnji budžet koji može ostvariti za razne projekte. Razmišljao sam te sam se zapitao koriste li ljudima standardni projekti koji se realiziraju već godinama. Shvatio sam da odgovor nije potvrdan. S obzirom na to da sam najmlađi u Vijeću i da predstavljam najmlađu populaciju, išao sam za osmišljavanjem projekata koji su njima svrsishodni. 

Stavio sam se u njihov položaj i razmišljao što bi meni trebalo da sam na njihovom mjestu. Oni su u fazi kada su pod stresom zbog upisa na fakultet, pa sam došao na ideju da u Trinomu Vijeće financira dobrim učenicima pripreme za državnu maturu. 12-13 učenika financirano je u iznosu od 20 000 kuna, a tijekom cijele godine imamo dopunsku nastavu za učenike osnovnih i srednjih škola iz matematike, fizike i engleskoga jezika. Održava se svaki vikend, a vode ih naši studenti, tako da je na obostranu korist i uspjeh. 

FOTO: Armin Hodžić/Facebook

Tvoji dosadašnji izazovi i snalaženje u politici, kakvi su?

Kada čovjek promatra iz nekog drugog kuta, sve mu izgleda kao da bi on napravio bolje, drugačije... Kada uđeš u to, postaneš izložen pritiscima, pogotovo, govoreći iz moje perspektive, kada vodiš nešto i moraš donijeti odluke koje nisu, tako reći, popularne. Nije uvijek med i mlijeko, nekad moraš čovjeku reći nešto što nije ugodno, povući oštriji potez. 

S druge strane, politika zaista nosi svoju prljavu stranu u koju sam se, u ovom kratkom vremenu, uspio uvjeriti. Od političke trgovine, komunikacije koja nije primjerena. Mladu osobu mora voditi ideal da bi mogla ostati stabilna u tome svemu. Znam da su me u početku, kao jako mladu osobu koja se uključila u te vode, gledali sa simpatijama i odobravanjem, onda su počeli sa mnom komunicirati na nekoj ekvivalentnoj razini, a danas me već neki oponenti kritiziraju. Rekao bih da su to 3 uobičajene faze. 

Kako ti ide usklađivanje obveza na fakultetu i izvan njega?

S obzirom na to da slobodnog vremena gotovo i nemam, kino i izlasci - ponekad da, ali generalno tog i nema u mom životu. Što se tiče fakulteta, ponekad mi je doista teško uskladiti, ne toliko učenje, koliko redovno pohađanje nastave. Nastojim to maksimalno uskladiti, naravno, ali uvijek imam neki osjećaj da kaskam. Istina, po prirodi sam takva osoba, želim da je sve dobro i perfekcionist sam, pa je možda i to jedna strana cijele priče. Zasad sam zadovoljan, na drugoj sam godini, ne vučem nikakve zaostatke, a to je najvažnije.

Armine, za kraj, koji su tvoji planovi za budućnost?

Prije svega, svakako želim završiti fakultet, osnovati obitelj, a što se tiče projekata, htio bih nastaviti u ovom smjeru, uključiti još više mlađu populaciju, a sve već uključene još više involvirati. Za projekte želim da i na financijskom, logističkom i realizacijskom planu budu na sve većem nivou.

Arminu, koji je zasigurno pozitivna studentska, aktivistička i politička priča, želimo puno uspjeha u nastavku njegovog djelovanja, puno novih ideja i korisnih projekata. 

Komentari na članak

Vezani članci

Nosorog

Thomas Bauer

Manje uhljeba

Kako planski smanjiti utjecaj i obim države na minimum, napraviti fizibilnu strategiju tranzicije i spasiti hrvatsku naciju od potpune propasti? Bilo bi okej da to napravi država. Da sama izvede birokratski harakiri nakon fijaska na svim poljima.

Članovi SUS-a

Intervju: Tomislav Lalić

Slavonska udruga studenata: radom i trudom do prepoznatih projekata

Slavonska udruga studenata uskoro slavi svoj drugi rođendan, među najmlađim su zavičajnim studentskim udrugama, a nama se čini kao da su tu već godinama. Tomislav Lalić, osnivač i predsjednik razgovarao je s nama o prve dvije godine rada te budućim planovima i projektima.

FOTO

Pozitivna priča – Dora Vukušić

INTERVJU: Volonterka Dora svakodnevno pokazuje ljepotu pomaganja drugima

Kako nam se bliži blagdansko razdoblje, mnogi će ga iskoristiti za pomaganje bližnjima i potrebitima. No, mnogo je onih koji cijele godine rade upravo to, nesebično volontiraju i daju najbolje od sebe kako bi drugima uljepšali dan. Jedna od takvih pozitivki je i Dura Vukušić, s kojom smo popričali.

ESN Zadar traži nove članove

Potraga za novim članovima

Duh studentske razmjene i zajedništva u kulturnoj raznolikosti osjetite prijavom u ESN Zadar

Priključite se mladima u udruzi ESN Zadar i otkrijte fenomen koji Erasmus studenti nazivaju „Jednom Erasmus, zauvijek Erasmus“. Napravite korak koji će vam zasigurno promijeniti život i omogućiti internacionalizaciju kod kuće.

https://www.facebook.com/UHSI.hr/

Udruga hrvatskih studenata u inozemstvu – intervju

„Svatko sam donosi odluku o studiranju u inozemstvu, a mi smo tu da pružimo pomoć."

USHI je novoosnovana udruga čiji je cilj ujediniti sve studente koji svoje studentske dane provode u inozemstvu te pomoći onima koji se tek odlučuju upustiti u takvo što. U razgovoru s članovima predsjedništva Udruge saznali smo na koji će način pomagati studentima te kako će se razvijati u narednoj godini.