Mirovanje godine

Ministarstvo znanosti i obrazovanja razmatra oduzimanje gotovo svih studentskih prava u godini mirovanja; Studentski zbor protivi se tome

Studenti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je dopis u kojem navodi razloge zbog kojih bi studentima u mirovanju trebalo oduzeli studentska prava. Jedino je što nude studentima pravo na zdravstvenu zaštitu. Tome se SZZG opravdano protivi jer smatraju da se opravdanim slučajevima mora opravdati dana godina. Važno je poboljšati kvalitetu rješavanja slučajeva zbog česte potrebe za aktivacijom statusa.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu odgovorio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja na dopis o studentskom zamrzavanju godine. Kao što znamo, svaki student ima pravo na jednu godinu mirovanja i očuvanja studentskih prava.

Ministarstvo smatra da je nejasno kako student može raditi ako se zamrzavanjem godine proglasio nepodobnim za studiranje. Također, kažu da bi se studentu trebala oduzeti sva prava osim prava na zdravstvenu zaštitu. U svome dopisu navode stavku zakona kako je trenutno moguće ostvariti godinu mirovanja ako ste trudni, služite vojni rok, patite od dulje bolesti ili imate drugi opravdani razlog. SZZG odgovara na dopis u želji za rješavanjem problema.

Naime, smatraju da nema smisla oduzimati pravo rada preko studentskog ugovora. Logično je da je svaka situacija različita te da bi studenti trebali imati pravo na izbor. Važno je razmotriti stanje studenta jer im kratkotrajni problem može narasti u cjelogodišnji pa treba razmotriti opciju da se godina mirovanja može uzeti i u tekućoj akademskoj godini.

Spominju i retroaktivno zamrzavanje godine kao mogućnost da se mirovanje godine omogući i za naknadno otkrivene bolestima. Stres na fakultetu i nemogućnost suočavanja sa svim obavezama nerijetko su uzrok psiholoških problema, što također može uvelike utjecati na studenta pa valja svakom slučaju pridodati pažnju i razmotriti problem u korist studenta, ako je slučaj legitiman.

Možda i najvažnija točka bavi se stipendijama. Nema potrebe za oduzimanjem stipendija i naknada u opravdanom slučaju nemogućnosti pohađanja studija. Podrazumijeva se da je student prethodno zaslužio to pravo svojim zalaganjem i uspjesima.

Odgovara se i na problematiku legitimnosti dodijeljenih statusa. SZZG smatra kako je na nadležnima da prate regulaciju i legitimaciju statusa. Zbog čestih zahtjeva za aktivacijom važno je poboljšati sustav donošenja rješenja. Na sreću, Studentski zbor kontaktira s Ministarstvom te bi uskoro trebali započeti suradnju i riješiti navedeni problem.

Komentari na članak

Vezani članci

FOTO

Dobra vijest za stipendiste

Počela isplata državne stipendije

Ministarstvo znanosti danas je počelo isplaćivati državne stipendije. Stipendistima bi se na računima trebao pronaći iznos triju stipendija, odnosno 3600 kuna.

Četvrta sjednica HSZ-a 2018

Sjednica studentskog predstavništva

HSZ započeo s formiranjem prijedloga za novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

Što će HSZ učiniti po pitanju donošenja Zakona o obavljanju studentskih poslova te na kojim će idejama inzistirati prilikom donošenja Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, raspravljalo se na četvrtoj redovnoj sjednici. Imenovani su i članovi povjerenstava koje je MZO zatražilo.

Šalter u HZZO-u, FOTO: Boris Kovačev / CROPIX

Službena potvrda od HZZO-a

Studenti stariji od 26 godina sami će mjesečno plaćati 405 kuna za zdravstveno osiguranje!

Studenti stariji od 26 godina plaćat će sami sebi zdravstveno osiguranje koje mjesečno stoji 405 kuna. Potvrdili su za Index iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Tandemija IAESTE

IAESTE Croatia i ESN vas pozivaju

Tandemijada – projekt učenja i usavršavanja stranih jezika

Tandemijada je projekt studentskih udruga IAESTE i ESN u suradnji sa Studentskim zborom na kojem ćete se moći družiti sa stranim i domaćih studentima. Održat će se u poznatom studentskom lokalu Akademija 16. prosinca u 16 sati.

Pravni fakultet u Zagrebu

Listopad bez dodatnih rokova

Na Pravnom fakultetu u Zagrebu ukinut dekanski rok!

 Sredinom lipnja ove godine na sastanku predstavnika Studentskog zbora s Upravom Pravnog fakulteta u Zagrebu, donešena je odluka kojom se utvrđuje da održavanje dekanskog roka, početkom listopada, nije moguće.