Mirovanje godine

Ministarstvo znanosti i obrazovanja razmatra oduzimanje gotovo svih studentskih prava u godini mirovanja; Studentski zbor protivi se tome

Studenti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je dopis u kojem navodi razloge zbog kojih bi studentima u mirovanju trebalo oduzeli studentska prava. Jedino je što nude studentima pravo na zdravstvenu zaštitu. Tome se SZZG opravdano protivi jer smatraju da se opravdanim slučajevima mora opravdati dana godina. Važno je poboljšati kvalitetu rješavanja slučajeva zbog česte potrebe za aktivacijom statusa.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu odgovorio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja na dopis o studentskom zamrzavanju godine. Kao što znamo, svaki student ima pravo na jednu godinu mirovanja i očuvanja studentskih prava.

Ministarstvo smatra da je nejasno kako student može raditi ako se zamrzavanjem godine proglasio nepodobnim za studiranje. Također, kažu da bi se studentu trebala oduzeti sva prava osim prava na zdravstvenu zaštitu. U svome dopisu navode stavku zakona kako je trenutno moguće ostvariti godinu mirovanja ako ste trudni, služite vojni rok, patite od dulje bolesti ili imate drugi opravdani razlog. SZZG odgovara na dopis u želji za rješavanjem problema.

Naime, smatraju da nema smisla oduzimati pravo rada preko studentskog ugovora. Logično je da je svaka situacija različita te da bi studenti trebali imati pravo na izbor. Važno je razmotriti stanje studenta jer im kratkotrajni problem može narasti u cjelogodišnji pa treba razmotriti opciju da se godina mirovanja može uzeti i u tekućoj akademskoj godini.

Spominju i retroaktivno zamrzavanje godine kao mogućnost da se mirovanje godine omogući i za naknadno otkrivene bolestima. Stres na fakultetu i nemogućnost suočavanja sa svim obavezama nerijetko su uzrok psiholoških problema, što također može uvelike utjecati na studenta pa valja svakom slučaju pridodati pažnju i razmotriti problem u korist studenta, ako je slučaj legitiman.

Možda i najvažnija točka bavi se stipendijama. Nema potrebe za oduzimanjem stipendija i naknada u opravdanom slučaju nemogućnosti pohađanja studija. Podrazumijeva se da je student prethodno zaslužio to pravo svojim zalaganjem i uspjesima.

Odgovara se i na problematiku legitimnosti dodijeljenih statusa. SZZG smatra kako je na nadležnima da prate regulaciju i legitimaciju statusa. Zbog čestih zahtjeva za aktivacijom važno je poboljšati sustav donošenja rješenja. Na sreću, Studentski zbor kontaktira s Ministarstvom te bi uskoro trebali započeti suradnju i riješiti navedeni problem.

Komentari na članak

Vezani članci

Par, kafić, prepiranje, prepirka, svađa, rasprava

Problemi u odnosima

Kako popraviti loš odnos između vaših prijatelja i partnera

Donosimo nekoliko razloga zbog kojih vaši prijatelji ne prihvaćaju vašeg partnera i obrnuto.

https://pixabay.com/photos/people-man-woman-couple-jacket-2603521/

Dugotrajna veza

Pet razloga zbog kojih vaša veza više nije jednako uzbudljiva

Dugotrajne veze ponekad navedu parove da se previše opuste i prestanu u nju ulagati trud. Donosimo nekoliko razloga zbog kojih u vašoj vezi više ne cvjetaju ruže.

Barbara Šimić

Razgovor sa studenskom pravobraniteljicom Barbarom Šimić

Saznali smo na koje probleme najčešće nailaze zagrebački studenti i njihova pravobraniteljica

U razgovoru sa studentskom pravobraniteljicom Barbarom Šimić saznali smo što najviše muči studente i zbog čega joj se najčešće obraćaju.

Četvrta sjednica HSZ-a 2018

Sjednica studentskog predstavništva

HSZ započeo s formiranjem prijedloga za novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

Što će HSZ učiniti po pitanju donošenja Zakona o obavljanju studentskih poslova te na kojim će idejama inzistirati prilikom donošenja Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, raspravljalo se na četvrtoj redovnoj sjednici. Imenovani su i članovi povjerenstava koje je MZO zatražilo.

One night stand

Problemi i dvojbe

27 ženskih misli o seksu za jednu noć

Pijana noć u kojoj nakon dobrog tuluma ili izlaska s nekim završite u krevetu može dovesti do mnogo pitanja prije samog seksa. Možda i nije sve tako jednostavno kako se čini.