Mirovanje godine

Ministarstvo znanosti i obrazovanja razmatra oduzimanje gotovo svih studentskih prava u godini mirovanja; Studentski zbor protivi se tome

Studenti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je dopis u kojem navodi razloge zbog kojih bi studentima u mirovanju trebalo oduzeli studentska prava. Jedino je što nude studentima pravo na zdravstvenu zaštitu. Tome se SZZG opravdano protivi jer smatraju da se opravdanim slučajevima mora opravdati dana godina. Važno je poboljšati kvalitetu rješavanja slučajeva zbog česte potrebe za aktivacijom statusa.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu odgovorio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja na dopis o studentskom zamrzavanju godine. Kao što znamo, svaki student ima pravo na jednu godinu mirovanja i očuvanja studentskih prava.

Ministarstvo smatra da je nejasno kako student može raditi ako se zamrzavanjem godine proglasio nepodobnim za studiranje. Također, kažu da bi se studentu trebala oduzeti sva prava osim prava na zdravstvenu zaštitu. U svome dopisu navode stavku zakona kako je trenutno moguće ostvariti godinu mirovanja ako ste trudni, služite vojni rok, patite od dulje bolesti ili imate drugi opravdani razlog. SZZG odgovara na dopis u želji za rješavanjem problema.

Naime, smatraju da nema smisla oduzimati pravo rada preko studentskog ugovora. Logično je da je svaka situacija različita te da bi studenti trebali imati pravo na izbor. Važno je razmotriti stanje studenta jer im kratkotrajni problem može narasti u cjelogodišnji pa treba razmotriti opciju da se godina mirovanja može uzeti i u tekućoj akademskoj godini.

Spominju i retroaktivno zamrzavanje godine kao mogućnost da se mirovanje godine omogući i za naknadno otkrivene bolestima. Stres na fakultetu i nemogućnost suočavanja sa svim obavezama nerijetko su uzrok psiholoških problema, što također može uvelike utjecati na studenta pa valja svakom slučaju pridodati pažnju i razmotriti problem u korist studenta, ako je slučaj legitiman.

Možda i najvažnija točka bavi se stipendijama. Nema potrebe za oduzimanjem stipendija i naknada u opravdanom slučaju nemogućnosti pohađanja studija. Podrazumijeva se da je student prethodno zaslužio to pravo svojim zalaganjem i uspjesima.

Odgovara se i na problematiku legitimnosti dodijeljenih statusa. SZZG smatra kako je na nadležnima da prate regulaciju i legitimaciju statusa. Zbog čestih zahtjeva za aktivacijom važno je poboljšati sustav donošenja rješenja. Na sreću, Studentski zbor kontaktira s Ministarstvom te bi uskoro trebali započeti suradnju i riješiti navedeni problem.

Komentari na članak

Vezani članci

Confessionchild

Jer devedesete su bile godine...

10 najvećih problema našeg djetinjstva

Bili su to naši najveći problemi u to vrijeme. Tada smo željeli odrasti, a danas smo shvatili da smo „pogriješili'. Zato, nemojte odrasti, to je klopka!

SCZG izvana

Studentski smještaj

Sutra moguće pojeftinjenje studentskog smještaja

 - Sutra se nakon desetodnevnih pregovora sastajemo sa Studentskim centrom i nadamo se da će oni prihvatiti naše prijedloge. Ako se to ne dogodi, nastavit ćemo pregovarati. Također, studentski prosvjed traje dok se god cijene smještaja ne spuste na prihvatljiv mjesečni iznos. - rekao je Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu.

SCZG izvana

Sjednica Vlade Republike Hrvatske

Smijenjen Pejo Pavlović

Samo tjedan dana nakon što je izabrano novo Sanacijsko vijeće Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Vlada je odlučila da ni dosadašnji sanacijski upravitelj nije obavljao dobar posao te su ga odlučili smijeniti.

Aplikacija SOStudent

Grupa studenata Studentskog zbora pokrenula aplikaciju

SOStudent aplikacija pomaže studentima u pronalasku više od 200 institucija

Grupa studenata Studentskog zbora u Zagrebu pokrenula je SOStudent aplikaciju kojoj je cilj informirati studente o svim stvarima vezanima uz studentski život, ističe za Studentski.hr predsjednik zbora Petar Labrović.

diploma kapa

Zdravstveni problemi studenata

Neujednačena pravila akademske prilagodbe i mirovanja godine na hrvatskim sveučilištima

Donosimo informacije o tome kome se obratiti i što je potrebno napraviti u slučaju da vam je potrebno mirovanje studentskih obveza ili akademska prilagodba.