Riječka debatna unija Sveučilišta u Rijeci organizira RiOpen

Međunarodno debatno natjecanje Rijeka Open

Rijeka

Rijeka će, uz Zagreb i Split, organizirati međunarodni debatni turnir pod nazivom RiOpen. Prijave se otvaraju sljedeći tjedan, a mogu se prijaviti svi studenti koji žele sudjelovati u debatama.

Ovo ljeto Rijeka će privući stotinjak najbistrijih umova Europe, ne samo zbog svoje odlične prošlosti i ugodnog načina života, mora i sunca, nego zbog Rijeka Opena.

Studenti i mladi iz cijelog svijeta imat će se priliku prijaviti za sudjelovanje na Rijeka Openu, debatnom turniru koji će se održati od 9. do 12. kolovoza, a kojeg organiziraju studenti i studentice Riječke debatne unije, debatnog kluba Sveučilišta u Rijeci. O ovom natjecanju porazgovarali smo s predsjednicom Riječkog debatnog kluba Dorom Karmelić, studenticom šeste godine Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Što je to debata?

Riječ je o argumentiranoj raspravi na aktualnu tezu koju zadaju iskusni suci. Teza se, kao i pozicija u debati, sudionicima debate daje 15 minuta prije natjecanja. Potom se studenti spremaju u timovima po dvoje da što bolje, sa što jačim argumentima, dubljim analizama i uvjerljivim nastupom, uvjere suca u 7-minutnim govorima da je ispravna strana koju oni zastupaju.

Teze mogu biti npr. Ovaj dom smatra da se u popularnoj kulturi ne bi trebalo isticati humanu stranu nacističkih vojnika; Ovaj dom zabranio bi javno istupanje u kojem se opovrgava teorija evolucije; Ovaj dom smatra da feministički pokreti ne bi smjeli prosvjedovati protiv poligamije u islamskim zemljama; Ovaj dom smatra da se velike istraživače, poput Columba i Vasca da Gamme, ne bi trebalo slaviti kao heroje - ovo su neke od teza o kojima se u zadnje vrijeme debatiralo.

U svakoj debati sudjeluju 4 tima koja se međusobno natječu. Taj se oblik naziva britanskom parlamentarnom debatom. Primijetili ste da debatanti ne biraju stranu koju će zastupati prema svojim stvarnim stavovima i mišljenjima. Zbog toga je debata odlična vježba za mozak i kritičko mišljenje - prisiljeni ste uvidjeti da u svemu postoje logični i opravdani razlozi za i protiv. Debatanti su prisiljeni preispitati vlastite stavove pa su zbog toga u pravilu otvoreni, tolerantni i znatiželjni mladi ljudi

Europsko sveučilišno debatno prvenstvo

Kvaliteti debata doprinosi sudački tim koji debatantima daje povratnu informaciju o tome što su dobro napravili, a što su propustili te ih savjetuju kako da se poboljšaju. Naš A-tim sudaca okuplja neke od najboljih debatanata u regiji; Teo Radetić iz Slovenije, Stela Braje iz Zagreba, Tijana Mijalković, Viktor Prlja i Marija Simić iz Otvorene komunikacije iz Beograda, a pripadaju i samom vrhu europske i svjetske debate.

Vrijeme Rijeka Opena nije slučajan. Ovo se ljeto u Zagrebu organizira Europsko sveučilišno debatno prvenstvo (EUDC), najveće europsko debatno natjecanje, koje počinje tjedan nakon RiOpena. Između Rijeke i Zagreba, turnir organizira i Splitska debatna unija, tako da je Hrvatska ovo ljeto top destinacija za aktivni debatni odmor.

- Mi, naravno, želimo pokazati sve čari Rijeke i sjevernog Jadrana, kao i sposobnosti Sveučilišta u Rijeci da se postavi kao ravnopravno na europskoj debatnoj sceni, uz Split i Zagreb, ali i Beograd, Beč, Budimpeštu i Ljubljanu. Želimo pružiti priliku riječkim studentima da se uključe, pasivno (debate su otvorene za javnost) ili aktivno, u debate s fantastičnim mladim ljudima iz cijele Europe. Idući tjedan otvaramo registracije i očekujemo veliki odaziv. Nadamo se da će se naši kapaciteti od 32 ekipe brzo popuniti. - rekla je Dora.

Za sudjelovanje u debati potreban vam je zdrav razum, poznavanje nekolicine osnovnih debatnih pravila i malo hrabrosti da stanete za govornicu i izložite svoje argumente. Pravila možete pronaći na internetu ili doći u debatni klub i raspitati se (Riječka debatna unija sastaje se petkom u 17 h na Medicinskom fakultetu, u studentskim prostorijama - FOSS-u). Hrabrost se kasnije višestruko isplati.

Ako umjesto govorenja radije slušate, uspoređivate i analizirate, možete se prijaviti kao sudac i suditi debate bok uz bok, pero uz pero našim izvanrednim sucima. Upute za prijavu bit će pravovremeno objavljene na Facebook stranicama (Riječka debatna unija, event Rijeka Open 2014.).

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 40 €, a uključuje smještaj, prehranu, troškove sudjelovanja u turniru i fenomenalan društveni program. Za sve upite možete se obratiti na: riopen.rdu@gmail.com, a kako biste bili up-to-date sa svim novostima, pratite Facebook stranicu. Ne propustite pogledati promotivni video! 

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti s fasciklima

Posao za mlade

Postani građanin svijeta uz Global TESOL college

Rasturaš engleski? Tražiš posao? Voliš putovati?

Digital m

Digitalni marketing

Visoko učilište Algebra pokreće preddiplomski i diplomski studij digitalnog marketinga

Prepoznajući sve veću ulogu digitalnih tehnologija u marketinškim aktivnostima organizacija Visoko učilište Algebra, prvo u ovom dijelu Europe, pokreće novi preddiplomski i diplomski studij koji se usredotočava upravo na vještine koje su na tržištu rada sve traženije.

Come to the dark side

Studentski.hr otvara svoja vrata

Urednici, novinari, lektori i fotografi, prijavite se za rad na Studentskom.hr!

Ako si zainteresiran za radno mjesto glavnog urednika/ce, njegovog/e zamjenika/ce, urednika/ce kolumni, lekture ili fotografije, novinara, lektora ili fotografa, pošalji molbu i životopis na ivana.herceg@studentski.hr do 1.10.2014.

Studenti uživaju

Reci prehladi NE

10 načina kako se ne razboljeti ove zime

Osim predivnog božićnog ugođaja, snijega, kolača i kuhanog vina, sa zimom dolazi i jedan nepoželjan gost, svima dobro znana gripa i prehlada. Naporna i iscrpljujuća, jednostavno nas ne pušta na miru i onemogućava nam uživanje u pravom zimskom ugođaju.

Savjet mladih Grada Zagreba

Savjeta mladih Grada Zagreba poziva na

Konferencija „Zagreb za udruge mladih“

Savjet mladih Grada Zagreba poziva sve udruge mladih i udruge za mlade na konferenciju pod nazivom "Zagreb za udruge mladih".