Predavanje na FPZG-u

„Maraton karijera”: Danijela Jozić upoznala studente s novinarskom profesijom, a Igor Pekija objasnio što je „media monitoring”

Danijela Jozić (Tportal.hr) na FPZG-u

– „Maraton karijera” je hvalevrijedan projekt jer samo na ovakav način studenti mogu dobiti pravu sliku o tome što ih čeka u profesijama koje odaberu u budućnosti. – rekla je Danijela Jozić.

Na Fakultetu političkih znanosti 19. travnja održalo se drugo predavanje u sklopu projekta Maraton karijera. Nešto više o novinarskoj profesiji i iskustvima jedne karijere iz prve ruke poslušali su studenti FPZG-a, ali i drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Na samome početku studentima se predstavio Igor Pekija, koji je studentima namijenio posebno zanimljivu interaktivnu radionicu. Uz objašnjenje media monitoringa, odnosno medijskog praćenja, prisutnima je predstavio alat Mediatoolkit istoimene tvrtke, ujedno i partnera projekta. Tijekom radionice Prava informacija u pravo vrijeme – media monitoring prisutni studenti čiji je interes pretežno rad u medijima i odnosima s javnošću mogli su postaviti pregršt pitanja i poigrati se zanimljivim primjerima ključnih riječi i pretraživanja medijskih objava.

Foto: Marija Stunković / Foto Tina

Katedru je potom preuzela Danijela Jozić, glavna urednica Tportala.hr i iznimno uspješna novinarka. Inače diplomirana politologinja, Danijela je prepričala studentima svoj put od studentskih klupa do posla u medijima poput Novog lista, Poslovnog dnevnika, Jutarnjeg lista, Business.hra te magazinima Banka i Eukonomist. Današnji čak drugi mandat u uredništvu Tportal.hra može zahvaliti svojoj proaktivnosti još iz mladih dana te brojnim interesima i stalnom informiranju o aktualnim zbivanjima. Upravo je to bila i njezina poruka mladim studentima – da se za posao novinara pripremaju konstantno radeći na sebi, svakodnevno se informirajući i stječući praksu u struci što ranije. Profesija novinara, kako je glasio i naziv njezina predavanja, može biti podjednako uzbudljiv i stresan posao, što je Danijela oprimjerila brojnim pričama vlastitog iskustva u čak dvosatnom predavanju.

– Izuzetno mi je drago što sam sudjelovala na Maratonu karijera. Nadam se da je moje izlaganje pomoglo studentima da iz prve ruke osjete sve izazove koje nosi novinarski i urednički posao. Maraton karijera je hvalevrijedan projekt jer samo na ovakav način studenti mogu dobiti pravu sliku što ih čeka u profesijama koje odaberu u budućnosti. – rekla je Danijela Jozić, glavna urednica Tportal.hra i predavačica na Maratonu karijera.

Foto: Marija Stunković / Foto Tina

Kao i na prvome susretu Maratona, uslijedilo je i dodatno iznenađenje. Odabran je student koji je za svoje sudjelovanje nagrađen edukacijom poslovne tvrtke HalPet, partnera projekta.

Podsjećamo, Maraton karijera projekt je udruge Studentski informativni kutak, pod čijim okriljem djeluje središnji studentski portal Studentski.hr. Održava se u travnju i svibnju na zagrebačkim fakultetima na kojima stručnjaci progovaraju o svojim putevima do uspjeha te svoja različita područja djelatnosti približavaju svim zainteresiranim studentima. Uskoro je na redu posjet Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje će studenti maratonci poslušati priču jednog danas poznatog hrvatskog književnika i influencera.

Sve informacije moguće je pratiti na Facebook stranici Maratona karijera.

Komentari na članak

Vezani članci

Ciklus radionica kreativnog novinarstva

Klub mladih KLOOZ

Radionicama kreativnog novinarstva protiv neobjektivnosti medija

U Klub mladih KLOOZ priprema se ciklus radionica kreativnog novinarstva. Vodit će ih eminentan stručnjak dr. sc. Nenad Vertovšek.

Putovanje

Mogućnosti za putovanja

Otkrijte kako putovati besplatno na Europskom tjednu mladih u Puli

Većina nas želi putovati, ali nas obveze, manjak vremena ili novca često u tomu priječe. Mislite da nije moguće putovati besplatno? Dođite u Pulu na predavanje How to travel for free? i otkrijte koje su mogućnosti za putovanje s minimalnim budžetom.

Sveučilište Sjever

Gostujuće predavanje u Sveučilišnom centru Koprivnica

Poslušajte koje nedostatke poslovnog novinarstva pronalazi Ante Gavranović

Ante Gavranović smatra da poslovnom novinarstvu nedostaje stručno znanje financijske tržišne politike. O tome će govoriti 10. svibnja u Sveučilišnom centru Koprivnica.

novinari

Produljena regrutacija

Još uvijek stigneš postati član redakcije Studentskog.hr i obogatiti svoj životopis

Još uvijek možeš postati novinar Studentskog.hr ako svoju prijavu pošalješ najkasnije do 24. ožujka!

Selfie s Tomislavom Grubišićem

Projekt "odradio" prvu godinu

FOTO: Maraton karijera okupio 9 hrvatskih uspješnika i inspirirao studente

Maraton karijera, veliki projekt udruge Studentski informativni kutak uspješno je priveden kraju nakon svog prvog održavanja na Sveučilištu u Zagrebu. Donosimo kratki pregled svih pet susreta u fotogaleriji.