LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
LjTZ 2015.

Ljetna tvornica znanosti traži studente mentore!

Kroz LJTZ, mentori imaju priliku svoje ideje i projekte, znanje i iskustvo približiti djeci.

Kroz LJTZ, mentori imaju priliku svoje ideje i projekte, znanje i iskustvo približiti djeci.

Ljetna Tvornica Znanosti skup je znanstveno-edukacijskih radionica, u trajanju od tjedan ljetnih dana, namijenjena djeci i mladima u dobi od 10 do 18 godina. Programi radionica LJTZ temelje se na dovođenju djece u izravni kontakt sa znanstvenim problemom te ih potiču na samostalno, kreativno i originalno rješavanje.

Na ovaj se način potiče razvoj dječjih intelektualnih potencijala te inovativnog i kritičkog načina razmišljanja. Uz to, razvija se volja za istraživanjem i shvaćanje važnosti timskog rada, komunikacije i razmjene informacija.  

Sudionici radionica imaju priliku upoznati se ne samo sa znanošću kao procesom, već i sa znanstvenikom kao osobom, baš kao što su i oni sami. Kroz igru, eksperimente i modele koje sami provode i konstruiraju, upoznaju svijet koji ih okružuje od njegovih najosnovnijih dijelova do kompleksniji fenomena, kao i prirodne zakone koji se kriju iza procesa u prirodi.

Ove će se godine održati deveti LjTZ, a radionice će se izvoditi od 19.-25. srpnja 2015. u Samoboru i Čakovcu, te od 27. srpnja do 2. kolovoza 2015. u Splitu. Planira se da će sudjelovati oko 160 sudionika na radionicama koje vodi 60 mentora.

Tim je povodom otvoren natječaj za mentore za Ljetnu tvornicu znanosti! Sve što trebate je dobra volja i želja da sudjelujete, a sve će se ideje razraditi u koraku.

Prijaviti se možete na stranici Tvornice znanosti, a za sva pitanja ekipa iz LjTZ-a vam stoji na raspolaganju.

Mentori radionica ste upravo vi - studenti prirodnih, tehničkih i društvenih znanosti, matematike i informatike, mladi znanstvenici koji se bave istraživanjem ili popularizacijom znanosti, koji vole znanost. Kroz LJTZ imate priliku svoje ideje i projekte, znanje i iskustvo približiti djeci.

LjTZ 2014

Kako LjTZ funkcionira?

Same aktivnosti osmišljavaju studenti, nastavnici i mladi znanstvenici koji rade kao mentori na radionicama. LjTZ tako u potpunosti organiziraju studenti i mladi stručnjaci, kroz mrežu institucija koje pružaju organizacijsku pomoć. Glavni partner za Split je Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS), dok su partneri za druge radionice Institut za sinergiju znanosti i društva (S3I, Čakovec), Klub samoborskih studenata (KSS, Samobor) te Prirodoslovno-matematička udruga studenata PRIMUS.

Kroz LJTZ, mentori imaju priliku svoje ideje i projekte, znanje i iskustvo približiti djeci. Također, imaju priliku unaprijediti svoje vještine komuniciranja znanosti sa javnošću, vještine podučavanja i metodike, rada sa djecom, kao i organizacijske vještine. U cilju što kvalitetnije pripreme radionica organizirani su i nizovi aktivnosti vezanih uz edukaciju mentora, te pomoć starijih i iskusnijih kolega.

- Smatramo da možemo barem malo utjecati na društvo i njegov stav o znanosti. Nadamo se da sva djeca koja prođu kroz projekt dobiju drugačiji pogled na znanost od onoga koji se često daje u školama (da je znanost dosadna i teška) te da će jednoga dana, ako i ne budu radili u znanstvenim poljima, imati razvijen senzibilitet za to područje.

S druge strane, stvaranje modernog, globalno konkurentnog gospodarstva zahtijeva primjenu naprednih tehnologija i vlastitih inovacija. Temelj takvog razvoja je fleksibilna i inovativna radna snaga, sposobna za stjecanje novih znanja tokom čitavog života, te time i sposobna prilagoditi se brzim promjenama u poslovnom okruženju. Vještine samostalnog učenja, sklonosti inovacijama i temeljna praktična predznanja moraju se steći već kroz osnovno i srednje obrazovanje, jer se ulaskom u odraslu dob teško mogu naknadno efikasno razviti, poručuju iz Tvornice znanosti.

FOTO: LJTZ