LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukacijski program

Kulturpunktova školica: Besplatna predavanja o suvremenoj kulturi, umjetnosti i novinarstvu

Petomjesečni edukacijski program namijenjen je mladim autorima i novinarima koji žele saznati više o medijima, ali i praksom usavršiti svoje novinarske vještine. Rok je za prijavu 17. rujna.

Petomjesečni edukacijski program namijenjen je mladim autorima i novinarima koji žele saznati više o medijima, ali i praksom usavršiti svoje novinarske vještine. Rok je za prijavu 17. rujna.

Portal Kulturpunkt u listopadu organizira deseti ciklus Kulturpunktove školice, i to u sklopu neslužbenog edukacijskog programa o novinarstvu naziva Svijet umjetnosti Kulturpunktova novinarska školica. Svrha je događaja isključivo poticanje studenata, kao i mladih autora te novinara u usponu, na pisanje o temama koje obuhvaćaju suvremenu kulturu, medije, kulturnu scenu i umjetnost u cjelini.

Program je raspoređen na teorijski i praktični dio, odnosno na predavanja i radionice koje će se održavati ponedjeljkom i srijedom u večernjim terminima, sve do veljače 2019. godine Predavanja će, dakle, raspravljati o politikama kulture i medija te suvremenim vizualnim i izvedbenim umjetničkim praksama, a na radionicama će se proaktivno analizirati gotova umjetnička djela. Na koncu će se i sami sudionici, u suradnji s mentorima, okušati u pisanju vlastitih članaka te tako dobiti priliku da usavrše svoje novinarske vještine, sa ili bez prethodnog iskustva u tom poslu. Isti će radovi biti objavljeni na portalu Kulturpunkt.

Osim s pisanim, polaznici će se imati priliku susresti i s radijskim novinarstvom, kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Studentica Magdalena prenijela nam je svoje dojmove i iskustvo s radionica.

– Na radionicu sam se prijavila iz želje da naučim nešto novo o novinarstvu, medijima, ali i o suvremenim umjetničkim praksama. Prvi dio programa radionice sastojao se od niza predavanja o medijima i funkcioniranju medijskog polja, nezavisnoj kulturnoj sceni te suvremenoj umjetnosti, dok je drugi dio podrazumijevao praktičan rad polaznika na tekstovima. Atmosfera je bila ležerna, predavači simpatični i uvijek otvoreni za dijalog. Posebno je zanimljiva bila audio-radijska radionica na kojoj je svatko od nas radio na samostalnom zadatku. Sa snimljenim sirovim materijalima išli smo na Hrvatski radio te montirali snimke s urednicom Ljubicom Letinić. – ističe.

Rok je za prijavu 17. rujna, a posebnih uvjeta za sudjelovanje nema. Kandidat jedino ne smije biti mlađi od 16 i stariji od 30 godina, a ukoliko se nađe među 15 odabranih koji su ostvarili pravo sudjelovanja u programu, dužan je prisustvovati i na predavanjima, i na radionicama te napisati i svoj završni esej. Edukacija je za sve sudionike besplatna.

U prijavi se trebaju nalaziti sljedeći podatci:

  • ime i prezime kandidata
  • kraći životopis (do 150 riječi)
  • motivacijsko pismo (do 1800 znakova)
  • autorski prikaz na kulturni događaj po izboru (od 1800 do 2700 znakova)
  • kandidatova e-mail adresa i broj mobitela.

Za sve je dodatne upite, uz poveznicu, dostupna e-mail adresa na koju se i podnose prijave: novinarska.skolica@gmail.com.

FOTO: PIXABAY