LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravilnik o studentskoj prehrani

Konkretnije promjene u Pravilniku početkom studenoga

Postoji mogućnost produljenja vremena za akumulaciju prava i povećanje razine subvencije za određene artikle, ali točne promjene bit će moguće odrediti tek početkom studenoga, kada se vide prvi financijski pokazatelji primjene Pravilnika.

Postoji mogućnost produljenja vremena za akumulaciju prava i povećanje razine subvencije za određene artikle, ali točne promjene bit će moguće odrediti tek početkom studenoga, kada se vide prvi financijski pokazatelji primjene Pravilnika.

Danas su predstavnici studenata i studentskih centara održali sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Glavna tema razgovora bio je Pravilnik o studentskoj prehrani koji je na snagu stupio 1. listopada ove godine  

Nakon sastanka u priopćenju za medije pomoćnica ministra za visoko obrazovanje,Ružica Beljo Lučić, najavila je mogućnost produljenja vremena za akumulaciju prava i povećanje razine subvencije za određene artikle uz naglasak da će točne promjene biti moguće odrediti tek početkom studenoga, kada se vide prvi financijski pokazatelji primjene Pravilnika. Studentski centri najavili su da će dosljedno osigurati ponudu artikala koji su subvencionirani sa 71,24 posto cijene. Najavljen je nastavak dijaloga studenata i predstavnika Ministarstva. Novi sastanak bit će održan početkom studenoga, kada bi se trebale dogovoriti konkretnije promjene u Pravilniku.

 „Tijekom sastanka, koji je protekao u konstruktivnom i dinamičnom ozračju, studentski predstavnici tražili su povećanje subvencija s razine 1, 2 i 2,5 na 1,5, 2,5 i 3, odnosno povećanje za pola obroka dnevno. Nadalje, zatražena je promjena načina obračuna subvencije s tjedne na mjesečnu. Također, zatraženo je da se pojedina jela po izboru, koja studenti najčešće konzumiraju, ne subvencioniraju s 50 nego sa 71,24 posto. Studentski predstavnici zatražili su i uvođenje menija za doručak. Zaključeno je da Pravilnik želi osigurati kvalitetan sustav prehrane, a kao problem izdvojili su nedostatne uvjete za njegovu dosljednu primjenu u svim restoranima u državi, kao i previsoku cijenu jela izvan sustava menija.

Predstavnici studentskih centara složili su se da se Pravilnik nije odmah svugdje počeo dosljedno primjenjivati, no naglasili su da je potrebno vrijeme prije nego što se provedu sve promjene i nadograde kapaciteti.

Sudionici sastanka složili su se da bi se više pažnje trebalo posvećivati upoznavanju studenata s odredbama Pravilnika te je dogovoreno da će što ranije biti imenovana lokalna povjerenstva za prehranu studenata. Dogovoreno je i da će se svi problemi uočeni u reformi sustava prehrane rješavati zajednički.“, stoji u priopćenju za medije koji su zajednički sastavili Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, predstavnici Studentskih centara i Studentski zbor.